La Baie de Somme (FR) : Autour du Marquenterre et Le Crotoy 25/06/2021

Vandaag wilden we een eerste deel van de baai van de Somme verkennen met een 30km lange wandeling. Hiervoor koppelden we twee tochten aan elkaar. We stapten de 16km lange wandeling “Crocs” genaamd (wat duinen betekent in het Picardisch) en via een verbindinsgstuk (heen en terug) trokken we naar de 11km lange Balade au Crotoy. Gelukkig had ik van beiden de kaarten bij want van markeringen weinig sporen…

We startten de tocht in the middle of nowhere….bij het startpunt van de wandeling “Crocs”. Het startpunt is genaamd “Sentier de l’accès à la mer”. De tocht begint dan ook met een 3,5km lang zandpad dat vanop de parking van de startplaats naar de zee trekt….We waren direct opgewarmd. Met een stevige duinoversteek kwamen we op het strand….Moederziel alleen stapten we over het strand richting Le Crotoy. Het was beginnen regenen en zou eigenlijk de ganse dag zo goed als niet meer stoppen. In de lange trektocht over het strand waren de tractoren met de gevangen mossels (bouchots genaamd) het enige wat we tegenkwamen. We rondden het volledige Parc du Marquenterre. Marquenterre is een ornithologisch park in Saint-Quentin-en-Tourmont. Marquenterre zou een samentrekking zijn van: mer qui entre en terre.

Waar de rivier La Maye de baai van de Somme instroomt, verlieten we de wandeling “Crocs” en stapten de baai van de Somme in. Een zelf gemaakt parcours leidde ons mooi naar “Parking de la Maye” waar we aan de tweede wandeling “Balade au Crotoy” begonnen. We stapten onverhard langs de baai van de Somme richting Le Crotoy. Het begon steeds meer te regenen. Als twee verdronken kuikens arriveerden we in Le Crotoy. Gelukkig was er een Chambre d’Hôtes zo vrij ons te ontvangen. Na een hapje en een drankje waren we wat opgewarmd en konden we na 16km opnieuw op pad.

Le Crotoy maakt deel uit van het arrondissement Abbeville en ligt de Sommebaai. Jeanne d’Arc heeft van 21 november tot en met 20 december 1430 gevangen gezeten in het kasteel van Le Crotoy. We verkenden na onze pauze dit mooi badplaatsje. Het was er ondanks het weer best druk op de vele terrassen in het centrum.

We verlieten opnieuw Le Crotoy en volgden een hele tijd de GR120 (Sentier du Littoral). Deze bracht ons met een prachtig duinenpad opnieuw op parking de la Maye. We wilden nu het verbindingstuk van deze morgen opnieuw stappen om vervolgens de rest van de wandeling Crocs af te werken. We hadden echter geen rekening gehouden met de getijden. Direct dienden we één van de paden die we ’s morgens kruisten opnieuw te kruisen….Dit bleek nu een beek te zijn….Dus dan stapten we er dan maar door….Iets verder was een pad verandert in een beek….Opnieuw pootje baden….maar ondanks alles zijn we er geraakt. Na het dwarsen van La Maye kwamen we opnieuw op de wandeling “Crocs”. Een zeer stevig zandpad “sentier des Bergers” bracht ons opnieuw aan de rand van Parc du Marquenterre. Twee ooievaars in de wei begroetten ons voor we aan een zwerftocht door de bossen begonnen. Nu eens over een mooi fietspad, dan eens onverhard stapten we terug naar de parking waar we van start gingen deze morgen. We hadden er een mooie tocht opzitten …..jammer van de vele regen.

Infobord over één van de twee wandelingen die we aan elkaar koppelden bij ons startpunt van vandaag
Het startpunt
Direct een 3,5km lang zandpad richting de zee
Met een stevige duinoversteek kwamen we aan de zee
Eerste glimp van de zee
Alleen op de wereld…..over het strand richting baai van de Somme en Le Crotoy
Uitkijkpunt vanop het strand op het ornitologisch park Marquenterre
Hier verlieten we het eerste deel van de wandeling “Crocs” en trokken de Baai van de Somme in
de rivier La Maye
Het verbindingstuk naar de tweede wandeling…..de paden liggen er goed bij
Op de tweede wandeling trokken we onverhard langs de baai van de Somme naar Le Crotoy
Het strand van Le Crotoy
We verkenden Le Crotoy
De vele terrasjes in het centrum van Le Crotoy
We verlieten opnieuw Le Crotoy
We pikten bij het verlaten van Le Crotoy de GR120 Sentier du Littoral op
Een prachtig duinenpad nam ons mee
Hier eindigde de tweede wandeling “Balade au Crotoy”…..nu opnieuw via het vebingstuk naar “Crocs” voor de rest van deze wandeling
Door het hoogtij zijn veel paden in het verbindingstuk verandert in beken….Dan er maar door hé
Hier kondern we er nog langs….
Hier echter is het pad ….een beek geworden…..Dwars door het water deel twee
We hebben het overleefd
We komen opnieuw op de wandeling “Crocs”
Dit stevig zandpad “Sentier des Bergers” stuurde ons opnieuw richting Parc du Marquenterre
Twee ooievaars in de wei begroetten ons
Een gevarieerd parcours bracht ons terug naar onze wagen…..hier een mooi fietspad
Het stevige (door het zand, de regen, het water en zelfs modder) 30km lang parcours in de baai van de Somme

4 gedachten over “La Baie de Somme (FR) : Autour du Marquenterre et Le Crotoy 25/06/2021

  1. Ook een mooie route. Het verschil tussen eb en vloed is hier enorm. Wij hebben bij vloed hier met de kano de oversteek gemaakt van Saint-Vallery-sur-Somme naar le Crotoy. Tussen de vele watervogels. Het parc is echt de moeite waard. Mooi aangelegd en zéér veel watervogels én ooievaars verblijven hier.

    Like

    1. Dank U wel….We hebben het ondervonden dat het verschil tussen eb en vloed groot is 🙂 🙂 In het park zijn we niet geweest….maar kreeg nu en dan een inblik aangeboden…waar we inderdaad veel watervogels zagen 🙂 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s