Marche des Forts Barchon 10/07/2021

Marche des Forts is een midweektocht georganiseerd door het Belgisch leger in het Waals landsgedeelte (jaarlijks op een andere startplaats) in niet corona-tijden. We namen nog nooit deel aan deze tocht. Maar ik had wel het parcours van 2018 in ons archief zitten. Dit haalden we vandaag uit de kast en trokken naar Barchon om het 30km lange parcours van de Marche des Forts van 2018 te wandelen.

Het Fort van Barchon ligt net buiten Luik hoog boven de Maasvallei. Het is één van de 12 forten rond Luik en behoort tot de meest Noordelijke. Van bij het Fort daalden we direct met enkele mooie wandelwegen naar de “vallée de la Julienne”. De Julienne is een zijriviertje van de Maas en is 11km lang. Het maakt een prachtige vallei in een diep ingesneden dal. We verkenden die vallei grondig en kwamen onder meer langs enkele mooie waterpartijen. Bij Château d’Argenteau verlieten we de vallei (vlak bij de Maas) na een heerlijke zwerftocht. We klommen tot bij de Chapelle de Wixhou. We hadden een mooi zicht op de Maaasvallei en op Hermalle-sous-Argenteau in het dal. Van bij de kapel trokken we een plateau op. Veldwegen namen ons mee langs de rand van Richelle. We daalden heerlijk over mooie natuurpaden naar de volgende vallei die van de Ruisseau de Bolland. We dwarsten dit stroompje en kwamen in Dalhem. Hier dwarsten we ook de Berwinne en klommen over veldwegen uit de beide valleien.

Mooie veldwegen namen ons mee tussen de fruitgaarden en brachten ons in Mortroux. We stapten door dit stil dorp en pikten een oude spoorwegbedding op, de Voie Vicinale. We volgden die een tijdje voor we verhard naar het gehucht Chenestre stapten. Van hieruit stapten we terug tot aan de rand van Dalhem. Een mooi dalend pad bracht ons in de omgeving van het fort van Dalhem en bij de ingang van de vroegere spoorwegtunnel. We stapten niet door de tunnel maar trokken richting Feneur. We rondden het dorp en maakten een mooie lus door de weiden gekruid met de typische wandelpoortjes voor deze streek. De zwerftocht mondde uit bij de mijnsite van Blegny. We namen er een pauze op het terras van de brasserie.

We dwarsten de volledige mijnsite en daalden terug naar de Ruisseau de Bolland. Met enkele heerlijke weide doorsteken in de vallei van dit riviertje (wederom met veel wandelpoortjes) bereikten we de rand van Housse. We liepen over een wandelpad parallel aan de grote weg voor we heerlijk Bois du Bacsay indaalden. Met een doorsteek van dit bos bereikten we de grote weg (Barchon-Housse) die we dwarsten. We rondden het Fort van Barchon om opnieuw bij onze wagen uit te komen. We hadden er een zeer mooie tocht opzitten in warm, nu en dan zonnig weer. We wandelden in deze streek heel veel in 2018 en 2019…maar waren toch blij er nog eens terug te komen na een hele tijd en opnieuw te kunnen genieten van het prachtig landschap.

We gingen van start bij het Fort van Barchon
We daalden met deze wandelpaden naar de vallei van de Julienne
Vallée de la Julienne
Mooie waterpartijen in Vallée de la Julienne
Langs de Julienne
We klommen uit Vallée de la Julienne en hadden dit zicht op de Maasvallei en de kerk van Hermalle-sous-Argenteau
Chapelle de Wixhou
Over het plateau richting Dalhem
We daalden richting Dalhem
Zicht op Dalhem
Centrum Dalhem
We dwarsten La Berwinne
Mortroux
Voie Vicinale
We daalden opnieuw naar de rand van Dalhem
De oude spoortunnel van Dalhem
We namen even een kijkje in de tunnel maar stapten er niet door
We kregen de kerk van Feneur in zicht
Zicht op Saint-Remy
Mijnsite van Blegny
Terrasje doen op het terras van de brasserie van de mijnsite van Blegny
Standbeeld van de “mineur” in de mijnsite
Hier verlieten we de mijnsite
We daalden naar de vallei van de Ruisseau de Bolland
In de vallei van het riviertje
We klommen uit de vallei van de Ruisseau de Bolland
Zicht op de mijnsite van Blegny waar we net waren….
Op weg naar Bois du Bacsay
Bois de Bacsay
Met deze natuurpaden stapten we terug naar het Fort van Barchon
Het zeer mooie 30km lange parcours met start aan het Fort van Barchon

2 gedachten over “Marche des Forts Barchon 10/07/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s