Collines d’Opale – Pays de Lumbres Séninghem (FR) 17/07/2021

We verkenden vandaag een nieuw wandelgebied voor ons, namelijk Pays de Lumbres met een 30km lange wandeling. Pays de Lumbres ligt iets ten oosten van de Franse stad Saint-Omer en ligt in het Regionaal Natuurpark van de 2 Caps et Marais d’Opale. Het landschap bestaat uit kalkstenenheuvels en valleien.

In dit gebied is een prachtig trailnetwerk gecreerd (https://stationdetrail.com/fr/stations/collines-dopale-pays-de-lumbres/parcours). We gebruikten dit trailnetwerk vandaag om deze regio te ontdekken. We volgden volledig het traject nummer 4 (Boucle des Hameaux 28,5km) en maakten op het laatste nog een extra heuvellusje (nummer 23 Boucle Trail Séninghem) om aan 30km te komen…..alles is bewegwijzerd.

We gingen van start bij de kerk van Séninghem, dit is een klein gemeentje met 544 inwoners ten oosten van Saint-Omer. We trokken direct de natuur in. Na een korte passage door een gehucht van Séninghem zetten we de eerste klim in (het zou zeker niet de laatste zijn). Boven trokken we over het plateau en daalden naar Affringues. We dwarsten een eerste maal het riviertje Le Bléquin. Dit betekende natuurlijk weer klimmen. Boven was het zoeken tussen de netels en de vele bomen naar het pad…maar heelhuids geraakten we op het volgend plateau. Over het plateau daalden we naar Fourdebecques. Hier zetten we devolgende bosklim in. We trokken vervolgens naar Wismes. De trail rondt dit diorp….Wij kozen voor een ander traject en stapten het dorp in….De bedoeling was een rustpauze te nemen op het terras van L’auberge de Wismes (12km). Dit lukte wonderwel….de koffie smaakte en de patron zorgde voor de gezellige babbel.

Na onze pauze klommen we mooi uit Wismes. Wat volgde was een mooi afwisselend natuurparcours (ik denk dat we op het volledige parcours geen 2km verhard gehad hebben). We dwarsten een grote weg bij église Saint-Pierre en daalden opnieuw vallei van Le Bléquin. Net voor we de rivier dwarsten namen we een volgende pauze op het terras van de Camping de Bléquin (18km).

We dwarsten het riviertje en klommen naar eene spoorwegbedding. We volgden langs de rails de spoorweg, die nu gebuikt wordt om met een soort voet bediende railbike te verkennen. Na een tijdje ruilden we de spoorwegbedding voor een stevig golvend pad in het bos parallel aan de oude spoorweg. Uiteindelijk klommen we stevig van de spoorweg weg tot bij een kapel. We hadden hier prachtige uitzichten op de golvende streek. We daalden onverhard naar het gehucht Watterdal. Na een korte verkenning van dit gehucht klommen we een bos in. Vanuit het bos brachten 2 prachtige veldwegen ons terug tot in het centrum Séninghem. De tocht over Boucle des Hameaux zat er op. We hadden hier nog een extra lus geprogrammeerd. We klommen zeer stevig over de Côte Longue om boven trail 23 (boucle trail Séninghem) op te pikken. We genoten van prachtige panorama’s. Jammer genoeg was deze zeer spectaculaire (trappen, klimmen, dalen, enz…) boucle ook zeer weinig bewandeld geweest. Het pad was volledig overwoekerd door netels. We voelen het nog steeds…. We daalden uiteindlijk heel mooi terug tot bij de kerk van Séninghem na een zeer mooie tocht in een opvallend natuurrijke en zeer golvende streek…Een wandelparadijs en zeker een aanrader.

We gingen van start bij de kerk van Séninghem
Het bord met de uitleg over de trails in dit gebied
Een eerste impressie van de streek waar we vandaag doorwandelden
Direct de natuur in
De eerste bosklim van de dag
Genieten op het plateau
We bereikten Affringues….rechts boven het bord zie je de bewegwijzering van de trail
Na de passage door Fourdebecques volgde deze klim
Het laaste deel van de klim was survival
De zon komt erdoor….over het plateau richting Wismes
We daalden naar Wismes….we kregen de kerk in zicht
Tijd voor een terrasje na 12km in L’auberge de Wismes
Na onze pauze klommen we uit Wismes
Eglise Saint-Pierre
We daalden naar de vallei van Le Bléquin
Zicht op de vallei van Le Bléquin
Tweede pauze na 18km Domaine du Bléquin
Vijver bij de camping van Domaine du Bléquin
We dwarsten het riviertje Le Bléquin
We klommen naar een spoorwegbedding, die gebruikt wordt om met Railbikes te verkennen
We ruilden de spoorwegbedding in voor een golvend bospad
We klommen naar deze kapel
Genieten van de vergezichten in deze mooie, golvende streek
We bereikten het gehucht Watterdal
Een korte verkenning van Watterdal
We klommen uit het gehucht
Boven prachtige paden in een bosrijke omgeveing
Dit pad bracht ons terug naar Séninghem
We klommen opnieuw het dorp Séninghem uit… over de Côte Longue voor een extra lus
Boven genoten we van dit prachtig vergezicht
Prachtige paden
Daar beneden ligt de kerk van Séninghem
Terug beneden in Séninghem bij onze wagen aan het stadhuis na een zeer mooie wandeling
Het zeer mooie 30km lange parcours door Pays de Lumbres




2 gedachten over “Collines d’Opale – Pays de Lumbres Séninghem (FR) 17/07/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s