Parel van Haspengouw Borgloon 10/10/2021

Na onze marathon gisteren in Welkenraedt bleven we in een B&B in Tongeren slapen. Vandaag op de terugweg stopten we in Borgloon voor een zelfgemaakte 23km lange wandeling. Niet ten onrechte mag Borgloon “Parel van Haspengouw” genoemd worden. Je kan er gans het jaar genieten van mooie wandelingen in het bijzonder mooie en aangename Haspengouwse landschap.

We parkeerden onze wagen op het centrale plein, het Speelhof. Een mooi golvend pad bracht ons naar de Sint-Truidersteenweg die we dwarsten. We stapten naar het doorkijkkerkje. Dit kunstwerk van het artistieke architectenduo Gijs Van Vaerenbergh symboliseert de leegloop van de kerk. Het 10 meter hoge kunstwerk bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Dankzij de speciale constructie blijft het mooie Haspengouwse landschap altijd zichtbaar doorheen de kerk. We genoten van het landschap in die omgeving. Een heel mooi natuurpad bracht ons naar Groot-Loon. We rondden de kerk en een mooi natuurpad leidde ons terug naar de Sint-Truidersteenweg. We verkenden de natuurzone Waerdeveld aan de overzijde van de drukke weg. We trokken vervolgens opnieuw over de grote weg. Een mooi parcours bracht ons bij het Magneebos. Een heel mooi pad in de bosrand bracht ons op het gehucht Manshoven. Een kasseiweg stuurde ons naar het gehucht Sassenbroek. Een heel mooie aaneenschakeling van natuurpaden bracht ons terug naar de rand van Borgloon.

Een mooi parcours door de gehuchten Hendrieken en Gotem (langs kasteel Hulsberg) naar het Natuurreservaat Meersbeemden. We maakten een mooie lus door dit natuurdomein. Tussen de fruitbomen stapten we vervolgens naar het kasteel van Rullingen. Van hieruit stapten we naar Kuttekoven. De terras van Taverne de Klee bood ons wat rust aan. Met een heerlijk natuurpad stapten we van hieruit tot bij de Stroopfabriek van Borgloon. Met een doorsteek van de dorpskern stapten we terug naar het centrum waar we op het centrale plein onze wagen oppikten na een prachtige wandeling. De afsluiter van een ronduit schitterend weekend.

We gingen van start op het centrale plein van Borgloon, het Speelhof
de kerk van Borgloon
Langs het doorkijkkerkje
Dit mooi natuurpad stuurde ons naar Groot Loon
We rondden de kerk van Groot-Loon
Gina heeft haar fiets bij vandaag
Op pad naar het Magneebos
Mooi pad in de rand van het Magneebos
Mooie hoeve op het gehucht Manshoven
We bereikten het gehucht Sassenbroek
Vanuit Sassenbroek terug richting Borgloon
Mooie vallei met bovenaan opnieuw het doorkijkkerkje
Met dit pad trekken we opnieuw weg van Borgloon
Zicht op kasteel Hulsberg
Ingang van het natuurreservaat de Meersbeemden
Kasteel van Rullingen
Even pauzeren in taverne de Klee in Kuttekoven
de stroopfabriek van Borgloon
Terug bij onze wagen op het Speelhof na een prachtige wandeling
Het prachtige 23km lange parcours

8 gedachten over “Parel van Haspengouw Borgloon 10/10/2021

  1. bijna bij ons langs gekomen, blij dat je Borgloon zo mooi vind, moet je zeker nog eens terug komen om de andere zijde te verkennen Abdij Colen Kerniel Jesseren..

    Like

  2. prachtige combinatie van GR-paden, lokale wandelingen en eigen doorsteekjes in een inderdaad prachtige streek, ik kom er jaarlijks vanuit noord, zuid oost of west; grts, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s