Dwars door het Pajottenland van Dilbeek naar Essene-Lombeek 8/1/2022

Vandaag stapten we een mooie 27km lange lijntocht van bij het station van Dilbeek naar het station van Essene-Lombeek door het lichtgolvend landschap van het Pajottenland.

We parkeerden deze morgen onze wagen bij het station van Essene-Lombeek. De trein zette ons 10 minuten later af in het station van Dilbeek. In Dilbeek is een ruim aantal trage wegen sinds 2007 heropend. Na 100m vonden we al de eerste trage weg die ons meenam. Met een heerlijke aaneenschakeling van trage wegen stapten we richting Sint-Martens-Bodegem. We rondden deze gemeente over een heerlijk parcours met tal van natuurpaden. Die lagen er echter door de vele regenval van de voorbije dagen zeer drassig en modderig erbij. We passeerden vervolgens het kasteel Terlinden. Een zeer vettig…maar ook zeer mooi pad langs de Terlindenbeek bracht ons langs de spoorweg. We doken onder de spoorweg en rondden Wambeek over mooie stapwegels.

Samen met de GR512 verlieten we Wambeek. Het parcours werd wat meer heuvelachtig en we trokken een mooi bos in op de Loddershoek. Zeer modderige paden lieten ons dalen tot bij de Keurebeek. We dwarsten de beek en stapten heerlijk naar een volgende beek. Een mooi graspad langs de beek stuurde ons naar de Ninoofsesteenweg. We dwarsten die en rustten in een bushokje langs de Steenweg na 13km.

Na onze pauze begon het te regenen en het zou voor de rest van de tocht niet meer stoppen. We klommen mooi van de steenweg weg en maakte een zeer mooie lus in het typische landschap van het Pajottenland om Eizeringen te bereiken. Met een mooie stapwegel kwamen we bij de kerk van Eizeringen. Het café “In de verzekering tegen de grote dorst”, beroemd geuzecafé, was jammer genoeg gesloten (enkel open op zondag). We dwarsten opnieuw de Ninoofsesteenweg en bleven ploeteren om door de vallei van de Bellebeek Strijtem te bereiken. We kwamen Strijtem binnen via een parkje en rondden het Koetshuis. Café ’t Jagershof was open. We namen dan ook na 19km een uitgebreide pauze.

Een stapwegel leidde ons uit Strijtem. De volgende veldwegen lagen er echt zeer slecht bij. Na het nodig glij- en ploeterwerk kwamen we bij MPC Sint-Franciscus in Roosdaal. Een mooie aaneenschakeling van paden stuurde ons rond Borchtlombeek naar het Hertigembos. We dwarsten deze natuurzone die samen met het Liedekerkebos meer dan 200ha groot is. Met een korte verharde passage bereikten we vanuit het Hertigembos snel het station van Essene-Lombeek na een mooie tocht….die echter hard te leidden had onder de vele regenval van vandag en de voorbije dagen. De tocht bestond uit zeer veel natuurpaden, die waren op veel plaatsen meer beken dan wandelpaden geworden. Bedankt aan http://www.schampavie.be voor de inspiratie.

De trein zette ons af in het station van Dilbeek
Na 100m de eerste stapwegel….de Kloosterkouterweg
Op weg richting Sint-Martens-Bodegem
Langs een bosje….de kerk van Sint-Martens-Bodegem op de achtergrond
Mooi dalend pad richting Kasteel Terlinden
Pad langs het kasteel Terlinden
Een mooi pad langs de Terlindenbeek neemt ons vervolgens mee richting Wambeek
We kregen Wambeek in zicht
de kerk van Wambeek
Na Wambeek volgden we samen met de GR512 dit pad
Het parcours werd wat meer heuvelachtig
In de omgeving van de Loddershoek daalden we een bos in
Hier dwarsten we de Keurebeek
Mooi pad langs een volgende beek
Hier klommen we van de Ninoofsesteenweg weg richting Eizeringen
Met deze kerkwegel naar de kerk van Eizeringen
Het beroemde geuzecafé “In de verzekering tegen de grote dorst” in Eizeringen is jammer genoeg gesloten (enkel open op zondag)
Moeilijke passage in de vallei van de Bellebeek richting Strijtem
de kerk van Strijtem
Rond ’t Koetshuis in Strijtem
Café ’t Jagershof in Strijtem is open….goed voor een pauze na 19km
Na Strijtem….het betere ploeterwerk
Hoe geraken we hier heelhuids door?
Dit pad stuurde ons naar Hertigembos
Na een mooie 27km lange tocht bereikten we het station van Essene-Lombeek
Het mooie 27km lange parcours van het station van Dilbeek naar het station van Essene-Lombeek

10 gedachten over “Dwars door het Pajottenland van Dilbeek naar Essene-Lombeek 8/1/2022

 1. bedankt voor de verwijzing naar de site Schampavie/trage wegen:dit blijkt een echte schatkamer ; hebben jullie nog andere trajecten hiervan afgewandeld? groetjes, Rudi

  Like

  1. Inderdaad Rudi…heelwat wandelmogelijkheden te vinden op deze website. We hebben inderdaad al nu en dan tochten of delen van tochten hieruit gehaald. De tocht op 26/12 van Oudenaarde naar Gavere was ook grotendeels gebaseerd op een tocht van hen….enkel op het laatste wat aangepast (naar Gavere ipv naar Zingem om wat meer kilometers te hebben). Maar tot nu toe steeds mooie tochten. Grtjs

   Like

   1. Hallo, ik heb deze schampaviewandeling eens bekeken in de andere richting; met vertrek in Zingem en paadjes van Ename naar Oudenaarde via Volkegem ipv Mater; zo kom ik aan 20 km, mijn favoriete afstand; juliie maken het wat langer en ik wat korter, elk wat wils, tot ooit, grts, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s