De Belgische Westkust vanuit Nieuwpoort 9/1/2022

We hebben er vandaag een super wandeldag opzitten. We borgen, na het ploeterwerk van gisteren en de regen van gisteravond, de oorspronkelijke wandelplannen op. We maakten gisteravond nieuwe plannen en trokken deze morgen naar Nieuwpoort-Stad. Van daaruit maakten we een zeer mooie 31km lange wandeling door de natuurrijke omgeving van de Westkust.

We parkeerden onze wagen bij het Marktplein van Nieuwpoort-Stad. We trokken door het park rond het zwembad en via heelwat wandelpaden in enkele woonwijken naar de rand van Nieuwpoort. We stapten Groenendijk in en trokken bij Domein de Westhoek de natuur in. Een mooie aaneenschakeling van natuurpaden bracht ons in Oostduinkerke. Na een goeie 9km rustten we een eerste maal in café de Peerdevisscher.

Na onze pauze stapten we verhard naar de rand van het natuurgebied de Doornpanne. Langs het natuurgebied stapten we naar Koksijde-dorp. Hier trokken we de Noordduinen in voor een heerlijke verkenning. Een passage langs een Brits kerkhof en heelwat zandpaden stuurden ons tot bij de Zuid-Abdijmolen. We trokken vervolgens het park in van Abdij Ter Duinen. Met een doorsteek van een woonwijk kwamen we bij de Hoge Blekker, de hoogste duin van België, die we beklommen. Boven hadden we een prachtig zicht op de natuurzone van de Doornpanne. We daalden naar deze natuurzone. Dwars door de natuurzone stapten we naar het Bezoekerscentrum. Van hieruit zetten we koers naar de Noordzee. In Saint-André stapten we duinen in langs de Noordzee. Een heerlijk stukje zandklieven zette ons af op de zeedijk in Oostduinkerke….tijd voor een terrasje na 23km.

Langs de kustlijn stapen we eerst verhard…later lekker ploeterend door het zand naar de zeedijk van Nieuwpoort. Die volgden we tot bij de havengeul. Langs de havengeul wandelden we heerlijk naar de Vismijn. Van bij de iIsmijn doken we opnieuw het centrum van Nieuwpoort-Stad in. Op het Marktplein sloten we deze zeer geslaagde wandeldag (volledig in de zon) af op een terras met eeen heerlijke wafel…Op naar de volgende!

We gingen van start op het Marktplein van Nieuwpoort-Stad
de OLV-kerk van Nieuwpoort
Direct door het park rond het zwembad
Met heelwat wandelpaden door enkele woonwijken stapten we weg uit Nieuwpoort
In Groenendijk kwamen we in de natuur en de duinen
Op weg naar Oostduinkerke
Eerste pauze na een goeie 9km in “de Peerdevisscher”
Gezellig interieur
We versterkten er de innerlijke mens
Met verse krachten opnieuw op pad
Prachtig beeld van de Oostduinkerkse Paardenvisser in het visserijmuseum
Langs de Doornpanne op weg naar Koksijde-dorp
de kerk van Koksijde dorp
We stapten de Noordduinen in
Coxyde Military Cemetry
Verder door de Noordduinen
de Zuid-Abdijmolen
Monniken bij het Duinenmuseum
OLV-ter-Duinenkerk in Koksijde
de beklimming van de Hoge Blekker
Bijna boven op de Hoge Blekker
Zicht vanop de Hoge Blekker op het natuurgebied de Doornpanne
Hier stapten we door het natuurgebied de Doornpanne
We bereikten in Oostduinkerke de kustlijn (gehucht Saint-André)
We trokken de duinen in langs de Noordzee op weg naar centrum Oostduinkerke
Kunstwerk Beaufort op de zeedijk van Oostduinkerke
de zeedijk van Oostduinkerke
Tijd voor een terrasje na 23km
Op weg naar Nieuwpoort
de zeedijk in Nieuwpoort
We bereikten, langs de zeedijk, de Havengeul
Op pad langs de havengeul
Monument de Poolreiziger
We kwamen in de Vismijn van Nieuwpoort
Gezellige afsluiter van een prachtige wandeldag
Terug op het marktplein van Nieuwpoort
Het zeer mooie 31km lange parcours door de Westkust vanuit Nieuwpoort

8 gedachten over “De Belgische Westkust vanuit Nieuwpoort 9/1/2022

 1. Is dit een zelf samengestelde wandeling of volgden jullie een bepaalde route? Ik zoucze wel eens gedeeltelijk willen stappen (tot Oostduinkerke 23 km bv en dan terug met de kusttram).

  Like

  1. De basis van deze route is een knooppunten wandeling : 97-93-92-91-90-82-77-78-79-70-69-62-52-51-39-40-41-42-43-44-48-49-50-55-54-53-59-60-58-57-65-66-74-73-75-85-84-86-88-97. Ik heb het parcours hier en daar wat aangepast om meer natuur te hebben. Twee voorbeelden…We wandelden niet langs maar door de duinen bij Domein de Westhoek…Op weg naar Oostduinkerke wandelden we via een MTB-pad door de duinen parallel aan de verharde weg die de knooppunten volgen. Maar je kan zeker deze knooppunten gebruiken om deze tocht te wandelen. Dan kom je wel door de Noordduinen enz…en ook op de Hoge Blekker en door de Doornpanne. Het eindpunt in Oostduinkerke zou dan knooppunt 65 zijn. Grtjs

   Like

 2. Ha ha, ziet naar de kust moet je komen om zon te hebben 😀😀 Neen, uiteraard een mooie wandeling natuurlijk 👍 Als kustbewoner en het terrein natuurlijk goed kennende kan ik de wandeling met de ogen dicht nalopen, waardoor we de schoonheid natuurlijk niet meer zien. Vandaag dus naar Callenelle geweest voor een puur natuur, rustige, zonnige maar bij momenten zeer slijkerige 30 km wandeling 👍

  Grtjs jc&m

  Like

  1. Ja Jean-Claude inderdaad naar ’t zeetje gekomen…terwijl jullie gevlucht zijn 🙂 🙂 Logisch dat jij het parcours goed kent als kustbewoner. We hadden ook eerst aan Callenelle gedacht maar vreesde opneiuw voor modder toestanden zoals zaterdag en kozen daarom voor ’t zeetje. Grtjs

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s