Vloethemveld en de Hoge Dijken vanuit Zedelgem 9/4/2022

Vandaag stapten we een zeer mooie 35km lange tocht vanuit Zedelgem. Eind december startten we ook in Zedelgem…toen stapten we richting de natuurzones Doeveren en Merkemveld. Nu had ik een parcours gemaakt die volledig de andere richting uittrok. De bedoeling van onze tocht vandaag was het bosgebied Vloethemveld en de omgeving van de Hoge Dijken (of in de volksmond de Roksemput genoemd) te verkennen.

We parkeerden onze wagen in het centrum van Zedelgem…op de parking bij de kerk. We stapten direct met een mooie aaneenschakeling van plankenpaden door het bufferbekken van Zedelgem. Na een kort verhard intermezzo en een passage over de Vloethemveldzate doken we Vloethemveld in. Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van ongeveer 355 hectare. Het gebied is heel gevarieerd, met bos, heide en schrale graslanden. Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar het omliggende bos is het ideale decor voor een mooie zwerftocht in de natuur. Dit deden we dan ook…we verkenden het volledige bosgebied en vonden zelfs een waterhut aan de zuidrand van het bos. Van hieruit hadden we een heerlijk zicht op een mooie waterpartij. Na een goeie 10km verlieten we Vloethemveld. We dwarsten de baan naar Snellegem en stapten tussen de chrysantenkwekerijen naar de zuidrand van het Maskobos. De Lange dreef nam ons mee aan de zuidrand van het Maskobos en bracht ons in Zerkegem. We hoopten een pauze te kunnen nemen in het plaatseliijk café Les Tzars – De Linde. Dit was jammer genoeg gesloten. Het bushokje aan de overkant van de straat deed dienst als rustpauze na een goeie 14km.

Vanuit Zerkegem had ik een lus geprogrammeerd van een kleine 10km richting de Hoge Dijken. Met een stapwegel verlieten we Zerkegem. We dwarsten verhard de Gistelse Steenweg en kwamen bij de Hoge Dijken. De Hoge Dijken zijn in de volksmond beter gekend als Roksemput. Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs. We ontdekten dit natuurgebeid een eerste maal via het wandelpad rond de plas in de zuidrand. We kregen nu en dan prachtige zichten op de mooie, in de zon badende, waterpartij via mooie kijkhutten. Bij het bezoekerscentrum de Grote Zaagbek verlieten we deze natuurzone een eerste maal. Een mooie aaneenschakeling van stapwegels (Etttelgheempad, Libellenpad en de Nieuwe Kerkwegel) stuurden ons het centrum van Ettelgem in. In café de Sportvriend hielden we een uitgebreide pauze na een kleine 19km.

Na onze pauze stapten we door een woonwijk terug naar het bezoekerscentrum de Grote Zaagbek. Daar begonnen we aan onze tweede verkenning van de Hoge Dijken. Zandpaden stuurden ons nu langs de noordrand van de prachtige plas. Uiteindelijk verlieten we voldaan deze natuurzone waar we hem de eerste maal waren binnengekomen. Een stuk verhard stuurde ons terug naar Zerkegem. Café Les Tzars – De Linde was nog steeds gesloten…Dus moest het bushokje ons opnieuw uit de nood helpen na een kleine 24km.

Met wat brugjes verlieten we Zerkegem via de Pastorietuin. Snel stonden we in het Maskobos. We verkenden dit mooi bosje in de zuidrand van Jabbeke. Na een ronduit prachtige verkenning van dit bosgebied dwarsten we de weg naar Jabbeke. Met een gevarieerd parcours stapten we naar de waterpartij bij het Stroperspad. We rondden deze visvijver en kwamen aan de rand van Snellegem. Van hieruit stapten we verhard terug naar het Vloethemveld. We rondden het bosgebied en stapten naar de volgende natuurzone het Ockerhout. Het Ockerhout, op de hoek van de Diksmuidse Heirweg en de Stakedreef, is het jongste bos in Zedelgem. Dit charmante bosje is 5,6 hectare groot en belangrijk voor de natuurverbinding tussen het Vloethemveld en de Kasteelbossen. Na een heerlijke doorsteek van dit jonge bos kwamen we geleidelijk terug in Zedelgem. Via een stukje Vloethemveldzate en een heel mooi natuurpad langs de Plaatsebeek kwamen we terug in het centrum van Zedelgem. We genoten van een koffie met pannekoek in het centrum voor we terug naar onze wagen stapten na een zeer mooie tocht in zonnig maar winderig weer.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/vloethemveld-en-de-hoge-dijken-vanuit-zedelgem-99442001

We startten in het centrum van Zedelgem
Met plankenpaden door het bufferbekken van Zedelgem
Ingang van Vloethemveld
Zicht op een mooie waterpartij vanuit de waterhut in Vloethemveld
Gina verlaat de waterhut
Mooi pad in de rand van Vloethemveld
Hier hebben we reeds Vloethemveld verlaten…..en volgen hier een mooi MTB pad
Met dit pad richting Zerkegem
de kerk van Zerkegem
Met dit pad verlieten we Zerkegem
We bereikten de eerste maal de Hoge Dijken
de waterplas (Roksemput) in de Hoge Dijken
Prachtige paden in de Hoge Dijken
Met stapwegels (hier Ettelgheempad) richting centrum Ettelgem
Mooei waterpartij langs het Libellenpad
Centrum Ettelgem
We namen een pauze in dit café na 19km in Ettelgem
Terug in de Hoge Dijken voor een tweede verkenning
De Pastorietuin van Zerkegem
Ingang van het Mascobos
Nog steeds in het Mascobos
Omgeving van het stroperspad (rand Snellegem)
Mooi pad bij de visvijver langs het Stroperspad
Op weg van Snellegem terug naar Vloethemveld
Na een verharde passage langs Vloethemveld zijn we hier op weg naar de volgende natuurzone, het Ockerhout
Eerst nog even pauzeren na 32km
de volgende natuurzone
Ingang van het Ockerhout
Speelbos van het Ockerhout
Een stukje Vloethemveldzate
Prachtig pad langs de Plaatsebeek terug naar het centrum van Zedelgem
Genieten van een pannekoek en een kofie in het centrum van Zedelgem
Het parkje in het centrum van Zedelgem waar onze wagen stond
Het zeer mooie 35km lange parcours vanuit Zedelgem langs Vloethemveld en de Hoge Dijken

2 gedachten over “Vloethemveld en de Hoge Dijken vanuit Zedelgem 9/4/2022

  1. Wel wel, zoveel of aan mijn achterdeur maar weer zoveel onbekend moois 😏 Geen pad, weggetje, baantje of wat dan ook, enkel gekend door locals of Krist en Gina vinden het 😄 Mooi toch 😀👍 Grtjes jc

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s