Driedaagse van het Hageland : dag 3 van het Station van Diest naar het Station van Schulen 18/04/2022

We parkeerden deze morgen onze wagen bij het klein stationnetje van Schulen en spoorden naar Diest. Hier gingen we van start voor een 27km lange tocht terug naar het station van Schulen.

Van bij het station van Diest trokken we direct het centrum van Diest in. Langs het stadspark Cerkel en via de Kaai stapten we naar de Grote Markt. We rondden de Sint-Sulpitius- en Dionysiuskerk. Door gezellige verkeersvrije straten bereikten we het Warandepark. Dit stadspark bestaat uit een getuigenheuvel in ijzerzandsteen met een bos. We klommen en daalden over de heuvel. De Grauwezusterstraat stuurde ons naar het Begijnhof van Diest. Onder een monumentale poort in de Begijnstraat trokken we dit prachtig cultureel erfgoed in. We stapten door de volledige historische stadswijk waar vroeger de begijnen woonden. We dwarsten de ring en klommen langs de Demer een mooi park in. Bij de Grote Steunbeer, een historische stuwconstructie op de Demer, verlieten we het park. We dwarsten de Demer en stapten geleidelijk uit het centrum van Diest. We dienden wat verhard te verwerken voor we mooi door het bosje van Groenhof trokken. De boshyacinten bloeiden er en leverden ons mooie plaatjes op. We ruilden dit bosje snel in voor een stevige bospartij, die van de Barenberg. Een heerlijk éénmanspad nam ons mee over een golvend terrein. We namen er in het bos een pauze op een bankje na een achttal kilometer.

Wat volgde was een heerlijke zwerftocht over zand en bospaden door de natuurzones Hees en de vallei van de Zwarte Beek. Vanuit deze laatste stapten we via enkele bosdreven naar het kasteel Lobos. We vingen maar een glimp op van het kasteel…maar het zag er niet onderhouden uit. We dwarsten de spoorweg en een heerlijk pad langs het moerasgebied Leunen bracht ons in Zelem. We konden niet weerstaan aan het terras van Huize Nassau. We namen er onze middagpauze na 12km.

We dwarsten na onze pauze het gezellige centrum van Zelem en trokken de volgende natuurzone in, het Rotbroek. We dwarsten dit gebied en kwamen bij het voormalig klooster van Sint-Jansberg. Het klooster heette oorspronkelijk Sint-Jansdal en is vernoemd naar Sint-Jan de Doper. Het klooster ligt tegen een heuvel, die zoals de hele omgeving Sint-Jansberg wordt genoemd. We nemen een kijkje op het binnenplein en werden met een heerlijk natuurpad tussen de bloeiende bomen weggestuurd. We klommen lichtjes om achter het kasteel via een zeer mooie dreef verder te klimmen. We daalden geleidelijk uit de natuur rond de Sint-Jansberg. Een heel mooi pad tussen de Demer en de Zwartebeek stuurde ons onder de E314 door. We dwarsten de Demer en volgden die. Waar de Gete in de Demer stroomt (grondgebied Linkhout) dwarsten we beide rivieren. Een graspad langs de Demer nam ons mee en zette ons af aan de rand van het Schulens Meer. We rondden het meer via de zuidrand. Er zijn sedert het najaar van 2021 grote werken aan de gang aan de omgeving van het Meer. Het was dan ook niet de meest idyllische passage. Wanneer de zandpaden (waarmee we het meer rondden) gingen vervelen, wilden we het Schulensbroek instappen. Jammer genoeg lukt dit niet omdat de paden van het Schukensbroek afgesloten waren voor het broedseizoen. Dan maar verder over de zanddijk. Dit werd een mooi graspad dat ons meenam tot aan de rand van de spoorweg. Langs de spoorweg en met een mooi graspad bereikten we uiteindelijk het staion van Schulen na een zeer mooie tocht en een meer dan geslaagde driedaagse in heerlijk zomers weer. Uiteindelijk stapten we nu al van Hemiksem tot in Schulen in zeven heel mooie tochten (via Boom, Mechelen, Wespelaar-Tildonk, Aarschot, Zichem en Diest) met bijna hoofdzakelijk natuur- en trage wegen…

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/van-het-station-van-diest-naar-het-station-van-schulen-100471409

Gina verlaat het station van Diest, onze startplaats van vandaag
Direct over de Demer
We stapten het centrum in,
Stadspark Cerckel
de kaai
de Grote markt van Diest
de Sint-Sulpitius- en Dionysiuskerk
Ingang van het Warandepark
Klimmen en dalen in het Warandepark
Ingang van het begijnhof van Diest
Beeldengroep in het Begijnhof van Diest
Begijnhof Diest
We klommen een mooi park in
Met de Grote Steunbeer dwarsten we de Demer en verlieten we het centrum van Diest
Na wat verharde wegen kwamen we in het bosje van het Groenhof
In dit bosje bloeiden de boshyacinten
Het bosgebied Barenberg
Even pauzeren na 8km
Natuurzone Hees
Dalen naar de natuurzone van de vallei van de Zwarte Beek
de vallei van de Zwarte Beek
Met dit pad van bij het kasteel van Lobos naar Zelem
Moerasgebied Leunen
Huize Nassau = onze middagapuze in Zelem na 12km
Het voormalige gemeentehuis van Zelem
Het Rotbroek
Binnenplein van het Sint-Jansbergklooster
We verlieten het Sint-Jansbergklooster
Heerlijk pad tussen de bloeiende bomen
We verkenden de natuur van de Sint-Jansberg
Na de Sint-Jansberg namen we dit mooi pad tussen de Zwarte Beek en de Demer….onder de E314
Langs de Demer
Aan de andere zijde van de Demer…net voor het Schulens Meer
Omgeving van het Schulens Meer
het Schulens Meer
Via dit pad richting het station van Schulen
Laatse natuurpad… net voor het station van Schulen
de aankomstplaats van vandaag
Het zeer mooie 27km lange traject tussen het station van Diest en het station van Schulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s