Van het Station in Jette via de Wolfsputten in Dilbeek naar het Station van Merchtem 23/04/22

Deze morgen parkeerden we onze wagen bij het station van Merchtem. We spoorden naar het station van Jette, een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. We wilden met een 34km lange tocht terug stappen naar Merchtem via Dilbeek.

Jette wordt de groene long van de hoofdstad genoemd. Dit bleek direct te kloppen.. want zo goed als direct na het verlaten van het station doken we een eerste park in, namelijk het Koning Boudewijnpark. Het park strekt zich uit over de Molenbeekvallei en vormt een geheel van halfnatuurlijke landschappen en meer op recreatie gerichte zones. Vanuit het Koning Boudewijnpark stapten we naadloos de volgende natuurzone in, namelijk het moeras van Ganshoren. Het moeras van Ganshoren ligt geprangd tussen de spoorlijnen naar Gent en naar Dendermonde. Met natuurpaden dwarsten we deze vochtige zone. We dwarsten opnieuw de spoorweg en stapten met het Guy Demanetpad naar de Zavelenberg. We stapten met natuurpaden door de rand van deze beboste heuvel in Sint-Agatha-Berchem. We trokken vervolgens door de vallei van de Molenbeek naar de rand van Dilbeek. Een heel mooi pad tussen de bloeiende daslook in het Thaborbergbos stuurde ons richting het centrum van Dilbeek. Door een woonwijk kwamen we bij het kasteel van Dilbeek in het centrum. Het Kasteel de Viron is het gemeentehuis van de gemeente Dilbeek. Het gebouw in neotudorstijl werd in 1862 ontworpen door de architect Jean-Pierre Cluysenaar, in opdracht van de familie de Viron die zich in 1775 te Dilbeek vestigde. Het kasteel telt 12 torens, 52 vertrekken, 365 ramen en 7 trappen. Bij het kasteel vonden we na een goeie 8 kilometer een mooi terras waar we genoten van een heerlijke koffie.

Door de plaatselijke markt stapten we de natuurzone de Wolfsputten in. Met een prachtige trap daalden we deze 90ha grote groene parel in. Heerlijk golvende natuurpaden namen ons een hele tijd mee en boden ons hier en daar mooie panorama’s aan. Tussen heel mooie waterpartijen verlieten we de prachtige Wolfsputten en kwamen bij het station van Dilbeek. We stapten onder de spoorweg door het Wivina park. Dit prachtig park met mooie vijver en een prachtige beschermde barokke gevel verlieten we door de poort van het voormalig klooster. We trokken naar de Wivinakapel. Na het aansteken van een kaarsje doken we achter de kapel een prachtig stukje natuur in (het Vallenbos). We dwarsten deze drassige zone met heerlijke paden opnieuw tussen de bloeiende daslook. We klommen uiteindelijk uit deze natuurzone naar de omgeving van brouwerij Girardin (familiebedrijf van authentieke geuze, kriek en lambik). We trokken vervolgens verder over de toepasselijke paden met de mooie namen Guezepad en Lambiekpad. Deze brachten ons bij de E40. We stapten onder de snelweg door en rondden heerlijk Hof ter Zittert om in Bekkerzeel uit te komen. Met een heerlijke aaneenschakeling van prachtige natuurpaden verlieten we Bekkerzeel. We kwamen opnieuw bij de spoorweg aan de rand van Asse. Hier rustten we na een goeie 18km op een bankje bij de spoorwegovergang.

Een mooi pad bracht ons bij de Brusselsteenweg die we dwarsten. Wat volgde was een mooie zwerftocht door de Brabantse Kouters in de buurt van Asse. We passeerden het gehucht Waarbeek en stapten naar het Kartelobos. Het Kartelobos, in de volksmond ook ‘Kettelobos’ genoemd, heeft een oppervlakte van 12 hectare en is het grootste bos van de gemeente Asse. We genoten in dit bos van het paarse hyacintentapijt. Maar er was ook een klein feestje in dit bos want Gina bereikte er na 26km wandelen vandaag….haar 20000ste kilometer in haar wandelcarrière….nogmaals proficiat! We daalden uit het bos en bereikten het station van Mollem. Met een heerlijke doosteek van het Kloosterbeekbos stapten we naar het centrum van Mollem. In café Trapkes op namen we een laatste pauze na een goeie 28km.

We rondden na onze pauze heerlijk de Sint-Stefanuskerk van Mollem en stapten de fraaie beekvallei van de Grote Molenbeek in. Met een heerlijk zwerftocht door deze vallei kwamen we aan de rand van Merchtem. Met enkele trage wegen tussen de bebouwing stapten we uiteindelijk naar het station van Merchtem. Hier pikten we onze wagen op na een zeer mooie tocht opnieuw in heerlijk mooi lenteweer.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/van-het-station-van-jette-via-de-wolfsputten-in-dilbeek-naar-het-station-in-merchtem-100829176

Onze startplaats van vandaag = het treinstation van Jette
Koning Boudewijnpark Jette
Guy Demanetpad
Zavelenberg
Vallei van de Molenbeek
Thaborbergbos
Op weg naar Dilbeek
Kasteel de Viron Dilbeek
Terrasje doen bij het kasteel na een goeie 8km
Ingang van de natuurzone de Wolfsputten
Met een prachtige trap daalden we deze groene parel in
Prachtige vergezichten
Nog steeds in de Wolfsputten
Mooie waterpartijen in de Wolfsputten
Met dit pad verlieten we de Wolfsputten
het Wivina park
In het Wivina park
Door deze poort verlieten we het Wivina park in Dilbeek
Kaarsje branden in de Wivina kapel
We daalden achter de Wivina kapel deze natuurzone in (Vallenbos)
Prachtige paden tussen de bloeiende daslook in het Vallenbos
Hier klommen we uit het Vallenbos
brouwerij Girardin (familiebedrijf van authentieke geuze, kriek en lambik)
Het prachtig Geuzenpad
Rond Hof Ter Zittert naar Bekkerzeel
Prachtige aaneenschakeling van natuurpaden om Bekkerzeel te verlaten
de Brabanste Kouters in de omgeving van Asse
Op weg naar het Kartelobos
In het Kartelobos na 26km stappen vandaag bereikt Gina haar 20000ste kilometer in haar wandelcarrière
het Kartelobos
Op weg naar het station van Mollem
het Kloosterbeekbos
Pauze na een goeie 28km in Trapkes op in Mollem
de kerk van Mollem
Heerlijk parcours in de vallei van de Grote Molenbeek
de Grote Molenbeek
Onze aankomstplaats van vandaag = het station van Merchtem
Het zeer mooie 34km lange traject tussen het station van Jette en het station van Merchtem via Dilbeek

4 gedachten over “Van het Station in Jette via de Wolfsputten in Dilbeek naar het Station van Merchtem 23/04/22

  1. Terug een heerlijke uitgestippelde tocht in een mooie streek 👍 Bij de meesten enkel gekend om door te vliegen (of stil te staan) op de E40 😀 Ook een dikke proficiat aan Gina met deze verwezenlijking, 20000 km is toch niet niks zulle 👏💐 Groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s