Al het mooie van Schelde, Dender en Rupel : dag 2 Londerzeel-Bornem 28/5/2022

Zoals jullie zeker weten, stapten we dit jaar al heelwat treinstappers. Zo stapten we vanuit Jette via Merchtem naar Lebbeke. Een ander traject van treinstappers die we stapten dit jaar was het traject van Hemiksem naar Tongeren. We willen nu in het Hemelvaartweekend met 3 tochten deze 2 trajecten aan elkaar linken. Dus we willen in 3 etappes van eindpunt van traject 1 Lebbeke (Denderstreek) naar het startpunt van traject 2 = Hemiksem (Rupelstreek) stappen. Op onderstaande kaart zie je duidelijk de opening linksboven tussen de 2 trajecten die we willen invullen.

We stapten donderdaag reeds van Lebbeke naar Londerzeel. Vandaag zetten we onze tocht verder. We wilden vanuit het station van Londerzeel met een 28km lange tocht naar het station van Bornem stappen. We trokken ons achter het station van Londerzeel op gang. Een gevarieerd parcours met heelwat trage wegen stuurde ons naar het Speelbos Schierbossen. We rondden dit bos en kwamen langs het omwalde Gravenkasteel van Lippelo. Tal van veldwegen stuurde ons vervolgens langs de vijvers van Hof Ter Bollen. Een natuurpad stuurde ons naar de Koortskapel. We namen even een kijkje in dit kleine kapelletje, die in de 19de en de 20ste eeuw een grote toeloop kende. De reden was dat men geloofde dat een bedevaart naar dit kapelletje de koorts kon overwinnen, ziekte waaraan menigeen stierf indertijd.

Na de koortskapel brachten veldwegen ons naar de Vierbundersloop. Met prachtige graspaden trokken we langs dit riviertje. We trokken door een mooi jong natuurgebied, waar zelfs een junglepad is aangelegd. We verlieten dit jong natuurgebied en trok een nieuwe natuurzone in. Een heerlijk stukje parcours in de vallei van de Kleine Molenbeek. Dit bracht ons mooi naar het Fort van Liezele, het best bewaarde fort van de vesting Antwerpen. Door het landschapspark rond het Fort verlieten we de omgeving en trokken het centrum van Puurs in. Retrocafé Minerva had zijn deuren al geopend….dus tijd voor een terrasje na 15 kilometer.

Na onze pauze trokken we naar het station van Puurs. We dwarsten de spoorweg en stapten lansg een waterpartij (Neerheide) het Sleutelbos in. Een prachtige dreef nam ons mee. Het volgende pad was onvindbaar en volgens mij toegegroeid. Dan maar even verder doorstappen en een eerste maal het riviertje de Vliet volgen. Na een kort intermezzo langs de Expressweg vonden we de boorden van de Vliet terug. Een heerlijk, weinig bewandeld, natuurpad langs dit stroompje nam ons mee. We verlieten de boorden van de Vliet en trokken door de Brugskensbeemden naar het stemmige Eikevliet. Het prachtig dijkpad, de Bommeldijk stuurde ons uit Eikevliet.  Door dreven, bossen met grachten en wat open land trokken we naar Hingene. We stapten het prachtig kasteeldomein d’Ursel in. We rondden het schitterend kasteel d’Ursel en verkenden het volledige domein grondig tussen de rododenderons en veel vijvers. Bij het verlaten van het domein wilden we pauzeren in de hroecazaak d’Oude Poorte. Die was echter uitzonderlijk gesloten voor een communiefeest. Dan maar een bankje als alternatief gezocht na een goeie 24 kilometer.

Na onze pauze trokken we direct langs een volgende waterpartij, het Hingenewiel genaamd. Een oude kasseiweg en een veldweg brachten ons aan de rand van Bornem. We hadden wat problemen om de tunnel onder de Expressweg te vinden. Maar uiteindelijk bereikten we heelhuids het station van Bornem na een zeer moooie tocht. Het terras van de horecazaak het Bijhuis liet ons heerlijk wachten tot de trein kwam en we meer dan voldaan konden terugbollen.

Nogmaals bedankt aan http://www.schampavie.be voor de inspiratie…

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/treinstapper-van-het-station-van-londerzeel-naar-het-station-van-bornem-104002416

de startplaats van vandaag = het treinstation van Londerzeel
Direct de open velden achter het station in
de eerste natuurpaden
Een parcours met heel veel trage wegen
Het Gravenkasteel in Lippelo
Vijvers rond Hof Ter Bollen
Op weg naar de Koortskapel
Met dit natuurpad bereikten we de Koortskapel (een glimp ervan op de achtergrond)
Prachtige veldwegen…
de vallei van de Vierbundersloop
Door een jong natuurgebied
De volgende natuurzone….in de vallei van de Kleine Molenbeek
Over de Kleine Molenbeek naar de omgeving van het Fort van Liezele
de omwalling van het Fort van Liezele
het Fort van Liezele
het landschapspark rond het Fort van Liezele
Centrum Puurs
Tijd voor een terrasje na 15km in retro café Minerva
Neerheide Puurs
het sleutelbos
de vallei van de Vliet
Weinig gebruikt natuurpad langs de Vliet
de Vliet
door de Brugskensbeemden naar Eikevliet
het stemmige Eikevliet
de Bommelsdijk
Mooie passage in een bos tussen grachten
Door het open veld naar het domein d’Ursel
Statige dreven in domein d’Ursel
het kasteel van domein d’Ursel

Langs vele waterpartijen door het kasteeldomein
Passage langs de volgende waterpartij = het Hingenewiel
Op weg naar Bornem
Graffiti in de tunnel onder de Expressweg
Terrasje doen ….in het Bijhuis naast het station van Bornem terwijl we op de trein wachten
De aankomstplaats van vandaag
Het zeer mooie 28km lange traject tussen het station van Londerzeel en dat van Bornem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s