Marche des Lurons Loyers 21/7/2022

Vandaag waren we op stap in de Provincië Namen. We waren op bezoek bij de wandelclub Les Joyeux Lurons van voorzitter Philippe Degives. Zij organiseerden hun Marche des Lurons vanuit Loyers. Loyers is een deelgemeente van Namen en ligt op het plateau hoog boven de Maas aan de zuidrand van Namen. We kozen voor het parcours van 30km.

Vanuit de startzaal stapten we samen met Olivier Audiart over een gevarieerd parcours naar de eerste controle in een boerderij aan de rand van Andoy na 3km.

Na de controle namen veldwegen ons mee. We splitsten van de 8km stappers en trokken heerlijk door Bois de Jeumont om de kantine van FC Andoy-Wierde te vinden, waar de tweede controle was opgetrokken na 6km.

Vanuit deze controle dienden we met de 30km stappers 2 lussen te stappen. De eerste was er één van 8km. Veldwegen stuurden ons naar Wierde. Bij de kerk van Wierde pikten we een heerlijke stapwegel op die ons in de vallei van het riviertje Le Tronquoy bracht. Met een mooi natuurpad klommen we uit de vallei van dit klein riviertje. Boven rondden we een bosje. We daalden verhard (met mooie vergezichten) terug naar het valleitje. We volgden het riviertje een tijdje. We verlieten het riviertje en stapten onverhard langs de snelweg terug naar de voetbalkantine van FC Andoy-Wierde.

Na een pauze trokken we ons op gang voor een tweede lus…nu van 10km. Een stevige veldwegel stuurde ons weg. Boven dwarsten we de N4 en vonden natuurpaden in de buurt van Naninne. Na het dwarsen van de spoorweg volgde een mooie weidedoorsteek. Een prachtig dalend natuurpad bracht ons in vallei van het riviertje Ruisseau de Dave. We klommen met de Vôye des Vatches opnieuw naar het plateau. We hadden een prachtig zicht op de hoog gelegen kerk van Naninne aan de overzijde van de vallei. We daalden de vallei in op grondgebeid Dave en werden op water getrakteerd door de organisatie bij een waterpunt. Met trappen daalden we nog verder en kwamen in de vallei, genaamd Bas-Dave. Van hieruit klommen we stevig in een drietal delen naar de hoog gelegen kerk van Naninne. Een mooie aaneenschakeling van natuurpaden en stapwegels bracht ons bij het station van Naninne. Hier vonden we zowaar een terrasje. Tijd voor een pauze op het terras van een gezellig café na een goeie 20km.

Na onze extra pauze trokken we verhard terug naar de N4. Die dwarsten we. Vervolgens dwarsten we de E411 en pikten we het parcours op van de eerste lus. Langs de snelweg stapten we terug naar de controle in de voetbalkantine van FC Andoy-Wierde na 24km en een heel mooie lus.

Verhard vatten we de laatste 6km aan. We rondden het kasteel van Andoy en passeerden de kerk van Andoy. We pikten het parcours van de kleinere afstanden op en trokken door een bos naar het gehucht Bossimé. Van hieruit stapten we wat vervelend verhard terug naar Loyers. We bereikten het dorpje langs de Château-Ferme de Loyers en de kerk om de startzaal te bereiken na een mooie tocht met als uitschieter de lus van de 30km die naar Dave en Naninne trok. Het was een warme, bewolkte dag met nu en dan een motregenbuitje.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/marche-des-lurons-loyers-108452227

Met dit natuurpad verlieten we Loyers
de eerste controle na 3km
Daar moeten we naartoe
Prachtige veldwegen
Langs en door Bois de Jeumont
Bois de Jeumont
Bekend volk bij de tweede controle na 6km
Op pad voor een eerste lus van 8km uit de voetbalkantine van FC Andoy-Wierde
Op weg naar Wierde
de kerk van Wierde
Met dit prachtig natuurpad stapten we van de kerk van Wierde naar de vallei van Le Tronquoy
We klommen uit de vallei van Le Tronquoy
Boven prachtige vergezichten
Terug dalen naar de vallei van Le Tronquoy
Terug in de vallei van Le Tronquoy
Langs het riviertje Le Tronquoy
Prachtige vergezichten
Terug bij de controle in de voetbalkantine van Fc Andoy-Wierde = controle drie
Op pad voor een volgende lus….nu 10km
Een prachtige veldweg stuurde ons weg
We zijn op weg van Andoy naar Naninne
Natuurpaden in de buurt van Naninne
Ingang van een mooie weidedoorsteek
Dalen de vallei van Le Ruisseau de Dave in
Stevig dalen…
In de vallei van Le Ruisseau de Dave
We klommen terug uit de vallei van Le Ruisseau de Dave
de kerk van Naninne aan de overzijde van de vallei….straks moeten we daar naar toe
Prachtig pad
We daalden naar Dave Bas
We klommen vanuit Dave Bas naar de kerk van Naninne
Laatste deel van de klim naar de kerk van Naninne
Prachtig vergezicht van boven bij de kerk van Naninne
de kerk van Naninne
Op weg naar het station van Naninne
het station van Naninne
Terrasje doen bij het station van Nannine
Langs de snelweg terug naar de controle
Ons derde bezoek aan de voetbalkantine van FC Andoy-Wierde na 24km
het kasteel van Andoy
de terugweg richting Loyers
Mooie bosdoorsteek
….
We kregen het gehucht Bossimé in zicht
Château Ferme de Loyers
Terug de kerk van Loyers na een mooie tocht
Het mooie 30km lange parcours vanuit Loyers

6 gedachten over “Marche des Lurons Loyers 21/7/2022

  1. Beste Kris en Gina, jullie waren ook in Loyers gisteren, Anne en ik zijn daar ook geweest, het is daar zeker mooi, ben reeds meerdere malen gaan deelnemen aan de tochten van Philippe. Die lus van de 30km via Naninne en Dave deed mij terug herinneren aan de wandeling van la Crupetoise van de club van Namen, daar hadden we bijna altijd controle in die dorpjes.

    Like

    1. Goede middag Piet, ik had gezien dat je er ook was. Had ergens op één of andere fotoreportage een foto van U en Claude Tixhon gezien. Was inderdaad een mooie tocht…zeker de lus rond Dave. ik denk niet dat ik er vroeger ooit was. Waarschijnlijk heb ik nooit deelgenomen aan La Crupetoise. Grtjs en hopelijk tot snel ergens te velde

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s