Hoogzomertocht Engsbergen 23/7/2022

De wandelcub “Wandelend Paal” organiseerde vandaag hun Hoogzomertocht vanuit Engsbergen (Tessenderlo) in plaats vanuit Beringen. Door deze startplaatswijziging spraken ze op hun website van een totaal nieuw parcours en een onwaarschijnlijke mooie trailwalk door de Hagelandse Heuvels. Met zo’n aankonding konden we niets anders dan naar Engsbergen bollen. We kozen voor het parcours van 40km.

Rond 7 uur trokken we ons op gang vanuit de startzaal ’t Goor in Engsbergen. Nadat we Engsbergen achter ons hebben gelaten, wandelden we door de bossen rond het Kasteel Groot Asdonk.  We stapten door enkele eeuwenoude mooie dreven. Langs Hoeve Klein Asdonk kwamen we in natuurgebied Dassenaarde. Dit bosrijk natuurgebied dankt zijn naam aan de dassen die er tot eind jaren vijftig hun burchten hadden. De das komt er vandaag niet meer voor. We vonden het Bolhuiskapelletje (Het witgekalkte kapelletje stamt uit circa 1775 en is de oudste kapel van Molenstede) langs ons traject.  Na de brug over het Zwart Water volgde een lange natuurklim die ons, langs het Schaffense Vliegveld, tot boven op de Lazarijberg bracht.  Verscholen tussen woekerend, groen vonden we Fort Leopold. Dit fort maakte deel uit van de 19e-eeuwse vestingwerken en getuigt van het belang van Diest als vestingstad in het verleden. Aan het station van Diest klommen we de Wallen op om na 8,9 km te rusten in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek.

Na de controle doorkruisten we het pittoreske Demerstadje Diest. We klommen door het Warandepark naar de Grote Markt. Langs de vernieuwde kaaien stapten we naar de Allerheiligenkapel. We klommen naar de Citadel over de trappen, achter de Allerheiligenkapel.  Door het Citadelbos daalden we af om door te steken naar de Galgenberg, grondgebied Kaggevinne.  Boven het plateau kwamen heelwat 50km stappers voorbij. Tijd om uitgebreid bij te praten met onder meer Patries en Mario en Leo. Fraaie vergezichten over velden en weiden houden ons gezelschap op weg naar Hoeve Prinsenbos.  In de buurt van deze hoeve met kasteelallures komen we voorbij één van de mooiste plekjes van het Hageland.  Over een mooi smal paadje daalden we af tot de Leuvense Steenweg. We dwarsten de weg en verkenden aan de overkant de vallei van de Begijnenbeek. Vanuit de Begijnebeeekvallei stapten we naar het centrum van Assent. Tijd om wat te eten en te drinken op het terras van Café Congo, na 19,10km.

In Assent vonden we na de controle enkele kerkwegels, alvorens te klimmen tot aan de voet van één van de windturbines, aan de rand  van E 314. We stapten onder de E314 door. Een veldweg langs de snelweg nam ons mee…een minder stuk parcours. We stapten opnieuw over de snelweg en daalden met een heel mooie holle weg. We lieten Assent (letterlijk) links liggen en door Papenbroek trokken we verhard terug naar de rand van Diest.  Voor we weer aan het Bezoekerscentrum kwamen, beklommen we nog de Kloosterberg.  Nog een stukje Wallen, langs de Halve Maan en de Lindemolen en we stonden weer aan de rustpost, in het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek na 30km. Tijd voor een hapje en een drankje in de tuin van het bezoekerscentrum

Nog goed 9 km te gaan ! Direct na de controle was er een zeer leuk weerzien met Freddy en Sabine. We stapten door het begijnhof naar het station van Diest. We bevoorraden ons van koude drank in het stationsbuffet. We beklommen vervolgens de Lazarijberg. De Lazarijberg vormt de natuurlijke scheiding tussen Demer en het Zwart Water en tussen de Kempen en het Hageland.  Na aan fraaie bosdoorsteek staken we het Zwart Water over en kwamen in de bossen van Dassenaarde. Een heerlijke doorsteek volgde in het gezelschap van loslopende geiten. Aan het Bolhuiskapelletje daalden we af en volgden we smalle paadjes tussen de dennen en door bloeiende heideveldjes tot we weer bij de eerste huizen van Engsbergen uitkwamen.  Langs de Goorhoeve kregen we weer zicht op de kerk en wat later zat deze zeer mooie tocht er op.  Meer dan tevreden bolden we terug na een zeer mooie tocht waar we heel veel wandelvrienden terugzagen na lange tijd…en dit alles in heerlijk zomers weer.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/hoogzomertocht-engsbergen-108627062

Startzaal ’t Goor in Engsbergen
Het zou een prachtige zonnige dag worden…
Prachtige bosdreven
Heerlijke paden
Brugje over het Zwarte Water
Klimmen langs het vliegveld van Schaffen
Blij weerzien met Raymond…de eerste 50km stapper die ons bijhaalt
Fort Leopold
Prachtig pad op de Wallen van Diest
Zicht op Demer
Dalen van de Walllen naar de controle in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek
Vijvers bij de controle
Eerste controle na een kleine 9km
Mooie graffiti bij de ingang van het warandepark
het Warandepark
Poortgebouw van het Warandepark
Door de straten van Diest
het Stadhuis van Diest op de Grote Markt
de vernieuwde kaaien
de Allerheiligenkapel
Klimmen naar de Citadel achter de Allerheiligenkapel
de Citadel van Diest
het Citadelbos
Beklimming van de Galgenberg
de kerk van Kaggevinne
Bijpraten met Rudy
Blij weerzien met Patries en Mario
Leuk weerzien van Leo
Die hebben veel bij te praten blijkbaar…
Prachtig pad richting Assent
Met Erwin in de tweede controle na een goeie 19km = café Congo Assent
Met deze veldwegen verlieten we Assent
Klimmen naar de E314
Met deze veldweg langs de E314

Dalen van de E314 met deze mooie holle weg
Terug in Diest….met zicht op de Lindenmolen
Terug in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek = controle 3 na 30km
Eindelijk!…..Blij weerzien met Sabine en Freddy
het Begijnhof van Diest
Regenboogbrug over de Demer richting het station van Diest
het Station van Diest
Blij weerzien met Bernard tijdens de klim van de Lazarijberg
Prachtige bosdoorsteek
Heerlijk pad
Op weg naar Dassenaerde
Dassenaerdepad
Loslopende geiten
Stukje plankenpad
Prachtig pad
Tussen de lichtbloeiende heide
Terug bij de startzaal na een zeer mooie tocht
Het 40km lange parcours vanuit Engsbergen naar Diest en Assent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s