Pieterpad : Etappe 8 : Coevorden – Hardenberg 15/8/2022

De achtste etappe van het Pieterpad startte deze morgen aan het station van Coevorden. Het was de bedoeling het station van Hardenberg te bereiken na 20km door het Vechtdal. Na Coevorden volgen de 2 volgende etappes de rivier de Vecht met de stroom mee. De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier in Duitsland en Nederland. Zij is 167 kilometer lang waarvan 60 km in Nederland. De venen rond deze rivier zijn al lang weggevraven. Sinsdien was er veel wateroverlast. De rivier werd daarom begin 20ste eeuw rechtgetrokken. Nu er meer water komt, word de bedding opnieuw vernieuwd en worden de oude bochten opnieuw gebruikt.

De temperaturen hier in de streek zijn wat milder geworden (tussen 25° en 30° C). Daarom startten we een uur later dat gisteren….rond 6u30….om toch nog de grote warmte te vermijden. We parkeerden onze wagen aan de achterzijde van het station en stapten Coevorden uit. Een natuurpad langs een stroompje bracht ons bij een natuurlijke buffer tussen een industriezone en een nieuw stuk natuur. We trokken heerlijk de aangelegde wal op. Een natuurpad tussen enkele waterpartijen leidde ons naar de mooie Drentsche Poort. Deze poort van zwerfkeien maakt deel uit van een beeldenroute. Langs de poort daalden we van de wal en vonden opnieuw natuurpaden langs een riviertje en langs een groot park met zonnepanelen op ons pad. Hierna stapten we verhard naar de Haandrik. Dit is een kruispunt van waterwegen. Hier kwamen we voor het eerst bij de Vecht. Met enkele bruggen dwarsten we dit kruispunt en zetten koers naar Gramsbergen. Bij het binnenkomen van dit klein stadje dwarsten we het spoor en stapten, via de Stationstraat, het centrum in. Bij de kerk staat een mooi bronzenbeeld van Pieterpadwandelaars. Het bankje net voor het beeld deed dienst als eerste pauze na 9,8km. Door het vroege startuur waren de vele horecamogelijkheden hier nog niet open….

Via het pittoreske Meiboomplein trokken we ons weer op gang en verlieten geleidelijk Gramsbergen. We trokken terug naar de Vecht. Bij de rivier vonden we het kunstwerk “Hello Sailor”. Dit kunstwerk met als bijnaam de Scheepsbrug is een deel van het project “kunstwegen” die tussen Zwolle en de Duitse Grens, langs de Vecht, 30 kunstwerken hebben geplaatst. We beklommen het kunstwerk via de trap en hadden een heerlijk zicht op de vallei van de Vecht.

Hierna stapten we onder de N34 door en kwamen in Ane. Op een bank bij de plaatselijke school namen we een tweede pauze na een goeie 13 kilometer. Het natuurpad de Anereschweg stuurde ons uit het kleine dorp. Klinkerpaden langs de N34 brachten ons in het Englandsche bos. We stapten heerlijk door dit gemengd bos op rivierduinen in een oude Vechtmeander. Net na het bos vonden we zo’n gekend rustpunt op een hoeve. Tijd voor een ijsje…

Verfrist dwarsten we de N34 opnieuw en vonden de dijk langs de Vecht op ons pad. Met een heerlijk zicht op aankomstplaats Hardenberg aan de overzijde van de Vecht stapten we over de dijk. Met een mooie voetgangersbrug dwarsten we uiteindelijk de Vecht en stapten Hardenberg in. Er was markt op het marktplein en wij genoten van een terrasje. Door de winkelstraten stapten we vervolgens naar het treinstation van Hardenberg. Van hieruit spoorden we terug naar Coevorden na een degelijke tocht.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-8-coevorden-hardenberg-110723328

Onze startplaats van vandaag = het treinstation van Coevorden
Direct langs de kerk van Coevorden
Geleidelijk trokken we weg uit Coevorden
Dit pad leidde ons de natuur in…
Mooi stuk natuur ter afscheiding van een industriezone…op en langs een natuurlijke wal
de Drentsche poort
Na de Drentsche Poort…natuurpaden langs een kanaaltje
We bereikten de Haandrik, een waterlopenkruispunt waar we voor het eerst bij de Vecht kwamen
Heerlijk zicht op de Vecht
Binnenkomen van Gramsbergen
Bronzen beeld van Pieterpadwandelaars in Gramsbergen
Te vroeg voor de horeca….Dan maar een bankje gebruiken als rustpost in Gramsbergen na een kleine 10km
Zicht op de kerk en het gezellig plaatsje Gramsbergen
Mooi typisch Nederlands huisje
Kunstwerk Hello Sailor, bij de Vecht…..onder deel van het project “kunstwegen” die tussen Zwolle en de Duitse Grens, langs de Vecht, 30 kunstwerken hebben geplaatst
De oude dorpsschool uit 1899 in Ane
de Anereschweg
Het Engelandsche bos
Ingang van het bos
Prachtige bospaden
Het zandpad de jodenweg na het Englandsche bos
Rustpunt na een goeie 17km op een hoeve….tijd voor een ijsje
Opnieuw langs de Vecht….Zicht op Hardenberg aan de overzijde van de Vecht vanop de dijk
Met deze voetgangersbrug over de Vecht naar Hardenberg
Afsluiter van een aangename tocht op het Marktplein van Hardenberg
Het 20km lange parcours door het Vechtdal van het treinstation van Coevorden naar het treinstation van Hardenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s