Pieterpad : Etappe 10 : Ommen – Hellendoorn 17/8/2022

We keken al enkele dagen uit naar Etappe 10 van het Pieterpad tussen Ommen en Hellendoorn (21km). De wandelgids kondigde deze aan als één van de mooiste stukken van het Pieterpad. Er werd zelfs gesproken van een bergetappe. We trokken namelijk naar de Sallandse Heuvelrug. De wandelgids kondigde deze als volgt aan…..Deze heuvels zijn lang geleden door de oerkrachten van het landijs uit het noorden opgestuwd. Naast heerlijke uitzichten zie je overal grote keien die met het ijs zijn meegevoerd. Je loopt veel door bossen en heidevelden. Het is mooi en heerlijk wandelen….als dit geen etappe is om naar uit te kijken!

De temperaturen zijn wat gezakt en voor vandaag was er bewolking en regen voorspeld…dus beslisten we niet meer vroeg op te staan en op gewoon uur te startten. We parkeerden onze wagen bij het station van Ommen en trokken ons rond 8u45 op gang.

Direct na de start van bij het station wandelden we over een verhard pad tussen rietgedekte villa’s. Uiteindelijk sloegen we een bospad in en klommen we gestaag door een bos naar de eerste top van vandaag, op de Besthmenerberg. We verlieten het bos en klommen verder door een heideveld en op 33 meter boven de zeespiegel bereikten we de top van de Besthmenerberg. Ik beklom daarboven de 18 meter hoge uitkijktoren op de top van de Besthmenerberg. De beloning boven is prachtig… fraaie vergezichten over de omliggende bossen en ruige heidevelden. Na het bezoek aan de uitkijktoren verlieten we even het Pieterpad om naar het tussen de bomen verscholen Bostheater Ommen te wandelen. Met 2.500 plaatsen is dit het grootste openluchttheater van Nederland, met een akoestiek die alom wordt geroemd. Na het bostheater daalden we van de Besthmenerberg over een mooi bospaadje. We dwarsten een drukke weg en kwamen bij de Steile oever. Het hoog gelegen bospad bood ons inderdaad een mooi zicht tussen de bomen op de lager gelegen oude arm van de rivier de Regge. Het bospad liet ons vervolgens verder dalen tot bij de Regge die we dwarsten.

Na een kort verhard intermezzo doken we een volgend natuurgebied in. Een heerlijk bospad tussen de bloeiende heide bracht ons aan de voet van de Archemerberg. Van ver zag je al de heuvelrug liggen waar we over moesten. Zandpaden stuurden ons naar boven op deze voor Nederlandse normen “lange en stevige klim”. De beloning boven op de 80m hoge Archemerberg is ronduit prachtig. Je kijkt over het natuurgebied met de bloeiende heide en uitgestrekte laaglanden met boerenland en dorpjes. Bij helder weer kijk je helemaal tot in Duitsland. Op het uitzichtpunt vond je ook een oude rijksdriehoekspijler. Met dit soort punten brachten ze eind 19e eeuw Nederland in kaart. We daalden van de berg over een schilderachtig landschap. We passeerden een enorme zwerfkei (dikke steen genoemd) en bleven genieten. We waren nog niet uitgeklommen, want een bossig traject bracht ons op de flanken van de Lemelerberg. Helaas klommen we niet helemaal naar de top, op ruim 60 meter, maar een aangenaam traject was het zeker. Een heerlijk bospad stuurde ons vervolgens naar Lemele. Hier weken we even van het Pierterpad af om bij de kerk een terrasje mee te pikken na ronduit prachtige 10km.

Na de pauze levert de tocht heel veel kwaliteit in. Een hele tijd namen fiets- en/of zandpaden ons mee. We dwarsten het Overijssels kanaal en namen nog een pauze op het terras van het Hof van Salland.

Een kaarsrecht zandpad stuurde ons vervolgens naar een bosrijk gebied rond de Eelerberg. Een heerlijk pad langs een sloot stuurde ons naar Villa Eelerberg. Heerlijke licht oplopende bospaden lieten ons dit klein kasteeltje rondden. Met heerlijke bospaden kwamen we steeds dichter bij Hellendoorn. Om dit pittoreske dorpje te bereiken hadden we jammer genoeg nog een stuk verhard nodig. Na wat zoekwerk vonden we de bushalte in het dorpje na een prachtige tocht….met schitterende eerste 10km. Twee bussen later (30 min) stonden we via De Ham weer bij onze wagen aan het station van Ommen…..na een zeer geslaagde wandeldag in 25° C half bewolkt / half zonnig weer en zonder regen.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-10-ommen-hellendoorn-110922078

De startplaats van vandaag = het treinstation van Ommen
Tussen deze villa’s verlieten we Ommen
We bereikten de eerste bospaden
Klimmen tussen de heide naar de top van de Besthmenerberg
Mooie paden naar de top
Laatste stuk naar de top met boven de uitkijktoren een beetje verscholen achter de bomen
Zicht van boven op de uitkijktoren op de top van de Besthmenerberg
Bostheater Ommen op de top van de Besthmenerberg
Met een mooi bospad langs de Steile Oever
Zicht vanop het hooggelegen bospad op de lager gelegen oude arm van de Regge
Met dit bospad daalden we naar de Regge
We dwarsten de Regge
We trokken een prachtig volgend natuurgebied in
Aan de voet van de Archemerberg….pomp naar natuurlijk bronwater
Klimmen op de Archemerberg
Bijna boven
Gina bereikt hier de top
Op de top vond je een oude rijksdriehoekspijler. Met dit soort punten brachten ze eind 19e eeuw Nederland in kaart.
Zicht vanop de top
Begin van de afdaling
Einde van de afdaling….we trokken een bos in
Heerlijke vergezichten
Rond een enorme zwerfkei (Dikke steen genaamd)
Beklimming op de flanken van de Lemelerberg
Met dit bospad naar Lemele
Terrasje doen in Lemele na 10km
Met zand en/of fietspaden vanuit Lemele tot bij het Overijssels kanaal
Terrasje doen in het Hof Van Salland
Na het Hof van Salland een kaarsrecht zandpad
Op weg naar het bos rond de Eelerberg
Met dit prachtig pad langs een droge sloot trokken we de volgende groene zone in
Even pauzeren na 17km
De bospaden rond de Eelerberg
Heerlijke bospaden
….
Het centrum van Hellendoorn = eindpunt van deze prachtige etappe
Busje komt zo….
Prachtige 21km lange etappe over de Sallandse Heuvelrug van Ommen naar Hellendoorn

2 gedachten over “Pieterpad : Etappe 10 : Ommen – Hellendoorn 17/8/2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s