Pieterpad : Etappe 11 : Hellendoorn – Holten 18/8/2022

De elfde etappe van het Pieterpad trok van Hellendoorn naar Holten volledig door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het zou een prachtige 16km lange etappe worden.

We parkeerden onze wagen rond 9u bij de Schapenmarkt in Hellendoorn. We stapten direct het centrum van Hellendoorn in en pikten bij de Protestante kerk (opvallend dit dorp heeft 2 kerken = christen en protestant) het Pieterpad op. We stapten rustig uit het dorpje en klommen lichtjes over een heerlijk bospad de bossen rond de Hellendoornsche berg in. We stapten door dit gebied over de kaarsrechte Klinkenbeltweg, een stijgend en dalend zandpad met een fietspad ernaast. Uiteindelijk stapten we onder de spoorweg en bloeide de tocht volledig open. We passeerden een herdenkingsmonument. Hier was ooit Rijkswerkkamp Twilhaar, waar in de jaren veertig werkloze vissers en zeelieden uit Den Haag en Scheveningen aan de slag gingen om de Sallandse Heuvelrug te ontginnen. In 1942 werd het kamp gebruikt door de Duitsers die er joodse mannen uit Groningen tewerkstelden. Nu staat er een joods monument. Direct na het monument kwamen we bij schaapskooi Groot Twilhaar. De schapen begrazen het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Europa: de 3500 hectare grote Sallandse Heuvelrug.

Van bij de schaapskooi begonnen de bospaden lichtjes te klimmen. Boven na een kleine kilometer op Noetselerberg kwamen we bij 2 prachtige uitzichtpunten. We keken uit over prachtige glooiende heidevelden tot aan de horizon. De afdaling is ronduit schitterend. Een smal zandpad tussen de heide slingert ons naar beneden door de Rietslenk. Zo noemt dit smelwaterdal, gevormd 150000 jaar geleden en uitgeschuurd toen blijkbaar door het water van de smeltende gletsjer. Een stukje Pieterpad om duimen en vingers af te likken. Beneden kwamen we in een prachtig heidegebied, Noetselenveld. We rustten op een bankje na 7km bij het begin van dit heideveld. Een Nederlander uit de Randstad komt ons vervoegen en we raken natuurlijk over wandelen aan de praat….Maar we moesten verder natuurlijk!

We ploegden ons over zandpaden en onder een loden zon door het Heidegbeid, Noetselenveld. We hadden tijdens dit stuk steeds prachtige panorama’s links en rechts van ons. We ruilden het heidegebied uiteindelijk in voor een bos, het Landgoed Noetselenberg. Genietend van wat koelte trokken we door dit bosgebied tot bij het uitzichtpunt op de Holterberg. Ook hier weer keken we uit over prachtige glooiende heidevelden tot aan de horizon. We rustten er even na een goeie 11 kilometer.

Opnieuw was de afdaling prachtig. Een kronkelend zandpad tussen de bloeiende heide bracht ons naar beneden. Hier namen zandpaden het over en die leidden ons naar een terras genaamd “Buitengewoon Holten”. Tijd voor een pauze en een stevig ijsje na 14km.

De zandweg “Oude Hellendoornse weg” bracht ons van het terras bijna kaarsrecht naar het station van Holten die we via een zigzagpoortje binnenkwamen. Net op tijd om met de trein via Wierden terug te bollen naar Nijverdal. Van hieruit bracht bus 594 ons terug naar de Schapenmarkt in Hellendoorn na een ronduit prachtige etappe, één van de mooiste tot nu toe.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-11-hellendoorn-holten-111028963

Direct door het centrum van Hellendoorn
Op weg naar de bossen rond de Hellendoornse Berg
Met deze kaarsrechte Klinkenbeltweg, een stijgend en dalend zandpad met een fietspad ernaast, door de bossen rond de Hellendoornse Berg
Joodsmonument bij het vroegere Rijkswerkkamp Twilhaar
de schaapskooi Groot Twilhaar
Na de schaapskooi volgend licht klimmende paden
Boven op de Noetselerberg worden we beloond met 2 prachtige vergezichten
Steeds maar weer zicht op glooiende heidevelden
Na het dwarsen van de weg een tweede vergezicht aan de ander zijde van de straat
Afdaling van de Noetselerberg, door de Rietslenk een smeltwaterdal….een prachtig stukje Pieterpad
We zitten nog steeds op het juiste spoor
Prachtige paden
Genieten
Beneden komen we op een groot heideveld, Noetselenveld
Hier verlieten we Noetselenveld
We trokken door de bossen van het Landgoed Noetselenberg
We bereikten de orientatietafel het uitzicht van de Holterberg
Het uitzicht van de Holterberg
Begin van de afdaling van de Holterberg
Prachtig pad tijdens de afdaling
….
We bereikten uiteindelijk na 14km dit terras
Tijd voor wat quality time
Op weg naar Holten
Net voor het station van Holten…..We komen van de Holterberg en stappen richting Holten
Eindpunt van vandaag = het station van Holten
Het prachtig 16km lang parcours door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug van Hellendoorn naar Holten

2 gedachten over “Pieterpad : Etappe 11 : Hellendoorn – Holten 18/8/2022

  1. Vous fiates de très belles marches et vous avez l’air en grande forme;tant mieux;nous sommes heureux de profiter de vos photos et de vos commentaires.Bisous de nous deux.Georgette va mieux mais elle n’est pas encore capable de marcher beaucoup. Mais elle aimerait revoir les amis marcheurs…

    Like

    1. Un très grand Merci Gilbert et Georgette….nous sommes en forme et nous passons un bon moment aux pays-bas. Fait beaucoup des compliments à Georgette. Nous espérons vous revoir bientôt. Bisous de nous deux pour vous deux 🙂 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s