Brigandtrotterstocht Ingelmunster 6/11/2022

De weermakers hadden voor vandaag regen en wind voorspeld. Gisteravond beslisten we, na het consulteren van de buienradar, om het dicht bij huis te zoeken en om vroeg te starten….De regen werd vooral na 10 uur voorspeld.

We trokken deze morgen naar Ingelmunster. Hier organiseerden de Brigandtrotters hun Brigandtrotterstocht. We kozen voor het parcours van 21km.

Zonder regen maar met heelwat wind trokken we onze deze morgen in het halfdonker op gang. We rondden de voetbalvelden van KSV Ingelmunster. We stapten naar de vallei van de Mandel. Stapwegels brachten ons langs het kanaal Roeselare-Leie. We dwarsten dit kanaal met de vernieuwde Brigandsbrug en vonden de eerste controle na 2,9km bij het station van Ingelmunter.

Hier stond een lus geprogrammeerd van 6,5km. Een hoofdzakelijk verharde lus die was doorspekt met enkele mooie stapwegels. We passeerden op de lus ook de wiekenloze Doornmolen. Dit is een hoge stenen stellingmolen tegen de grens met Lendelede op het hoogste punt van Ingelmunster (ca 38m). Na de lus genoten we van een koffie in de controle bij het station van Ingelmunster.

Na de controle maakten we een lusje in de buurt van het station voor we opnieuw met de Brigandsbrug het kanaal Roeselare-Leie dwarsten. We kwamen langs het kasteel van Ingelmunster. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van een voormalige burcht. De familie Van Honsebrouck is de eigenaar. Dit kasteel is ook terug te vinden op het etiket van het Kasteelbier. We stapten vervolgens tot aan de hoek van de Markt waar we de mooie onverharde Beukendreef inwandelden. We verlieten met een klaphek de Beukendreef en stapten heerlijk het Overmandelpad in. Dit natuurlijke wandelpad loopt door het natuurgebied De Mandelmeersen, een brugje loodst je met dit pad over de Mandel. Met dit pad kwamen we langs het kanaal Roeselare-Leie. We volgden onverhard een hele tijd dit kanaal. Bij de kerk van Emelgem verlieten we de boorden van het kanaal. We ruilden dit in voor een mooie wandelpad parallel aan het kanaal. Door enkele moestuintjes verlieten we de omgeving van het kanaal en zetten koers naar de controle in Prizma Basisschool de Knuffel in Emelgem.We begroetten er Ludo en Christine.

Net voor de controle was het beginnen regenen en het zou voor de rest van de dag niet meer stoppen. Na de controle trokken we direct door het Merelbos. Deze groene zone is een rust- en wandelgebied van iets meer dan 5 hectare. Na een mooie doorsteek kwamen we in een woonwijk. Mooie wandelpaden in de vallei van de Gistelbeek namen ons mee. Een mooi parcours met tal van stapwegels bracht ons vervolgens terug naar het centrum van Ingelmunster. We passeerden de kerk voor we via een recent aangelegde woonwijk terugstapten naar de startzaal. We hadden er een best genietbare tocht opzitten in een streek met beperkte wandelmogelijkheden waarde Brigantrotters er toch in slaagden ons een geslaagde wandeling te bezorgen.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/brigandtrotterstocht-ingelmunster-118464696

De organiserende club
Natuurpaden in de vallei van de Mandel
We kwamen langs het kanaal Roeselare-Leie
We dwarsten het kanaal met de vernieuwde Brigandsbrug
Na de controle (2,9km) bij het station van Ingelmunster zijn we hier reeds op pad voor en lus van 6,5km
Mooi pad
Dwars door het veld
….
Doornmolen op het hoogste punt van Ingelmunster
Doornmolenweg
….
Graspad door een woonwijk op het einde van de lus
Terug bij de controle na 9,5km in de buurt van het station van Ingelmunster
Opnieuw met de Brigandsbrug over het kanaal
Langs het kasteel van Ingelmunster
de mooie Beukendreef
Ingang van het Overmandelpad vanuit de Beukendreef
het Overmandelpad
Hier dwarsten we de Mandel
het Overmandelpad
Hier verlieten we het Overmandelpad
Op pad langs het kanaal Roeselare-Leie
Bij de kerk van Emelgem verlieten we de boorden van het kanaal voor een wandelpad parallel aan het kanaal
Mooi pad
….
We verlieten het wandelpad tsueen enkele moestuintjes…het begon te regenen
Derde controle na een goeie 15km
Direct na de controle…..ingang van het Merelbos
….
het Merelbos
Langs het Merelbos
Door een woonwijk
Langs de Gistelbeek
Mooi pad
Beukendreef
Door tal van woonwijken naar het centrum van Ingelmunster
de kerk van Ingelmunster
De laatste meters…
Nagenieten met een kasteelbiertje….uit Ingelmunster
Voor Gina een lekkere pannekoek
de best genietbare 21km lange tocht vanuit Ingelmunster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s