IJsbrekerstocht Heldergem 19/11/2022

Het gebied tussen Haaltert, Heldergem en Kerksken is een echt wandelparadijs. Zeldzaam zijn de plaatsen in Vlaanderen waar zoveel veldwegen en smalle paden bewaard zijn gebleven. Vandaag organiseerde de wandelclub de IJsbrekers Haaltert hun IJsbrekerstocht vanuit Heldergem. De tochtkeuze voor vandaag was dan ook snel gemaakt.

We bereikten deze morgen rond 8u30 Heldergem. Het was best wat zoeken naar een parkeerplaats. Maar uiteindelijk trokken we in de gietende regen naar de startzaal. In de startzaal feliciteerden we Win Capiau met zijn verjaardag voor we ons op gang trokken voor een 21km lange tocht. Die bestond uit 3 lussen vanuit de startzaal.

We kozen eerst voor de uitgebreide A lus (goed voor 8,8km). Langs de kerk van Heldergem vonden we snel de eerste stapwegel. Die verlieten we voor een doorsteek van een geboortebos. De volgende stapwegel stuurde ons door Oud-Dorp. Vandaar stapten we naar Aaigemdries. Kort na Aaigemdries pikten we weer de natuurpaden op en die brachten ons aan de rand van de natuurzone Den Dotter. Den Dotter is een 13 hectare groot natuurgebied in de Oost-Vlaamse Denderstreek. Het is een drassig, bijna onbewoond gebied, met centraal gelegen de Molenbeek-Ter Erpenbeek, zo genoemd om de talrijke watermolens die er destijds actief op waren. We dwarsten de Ter Erpenbeek en kwamen bij de spiltsing. Her kozen we voor de uitgebreide lus. De Clitseweg stuurde ons mooi weg. De halfverharde Hoefstraat nam ons vervolgens mee tot aan de voet van de Keiberg. Een stapwegel later doken we opnieuw den Dotter in. Een heerlijke doorsteek van deze natuurzone bracht ons terug bij de splitsing van daarnet. Snel na de splitsing liepen we over een mooi natuurpad langs de Ter Erpenbeek. We verlieten de beek en het zeer vettige natuurpad Langemeersweg bracht ons aan de rand van Heldergem. Met wat stapwegels tussen enkele huizen bereikten we de eerste maal de startzaal na een zeer mooie lus

Na de innerlijke mens wat te hebben versterkt, kozen we voor lus B (5,5km). Het was zowaar even gestopt met regenen toen we aan lus B begonnen. Snel doken de natuurpaden weer op. Langs een volgend geboortebos daalden we heerlijk tot bij een beekje. Een mooi éénmans natuurpad nam ons even mee langs dit beekje, voor we het beekje via een brugje dwarsten. We klommen uit de vallei en dienden onder een boom door te kruipen. Boven nam een nieuw natuurpad ons mee en bracht ons aan de rand van Kerksken. Hier lieten we de uitbreiding van de lus liggen en daalden heerlijk met een mooie veldweg de vallei van de Ter Erpenbeek in. We volgden weer een tijdje dit stroompje om op het A parcours uit te komen. Dit maar voor even…een alternatief parcours stuurde ons via de Processieweg terug naar de startzaal wederom na een zeer mooie lus.

Na lus A en B volgde natuurlijk lus C (goed voor 6,6km). We startten weer langs de kerk van Heldergem en daalden verhard de vallei van de Steenbeek in. Stapwegels namen het over en liet ons dalen tot bij het beekje. Een natuurpad klom uit het valleitje. Wat volgde was een zeer mooie aaneenschakeling van lekker golvende natuurpaden. In de omgeving van de Berenhoek verlieten we natuurpaden en nam een soort fietspad ons mee. We klommen lichtjes en kwamen boven op een plateau…we volgden een tijdje de Kambaan…een onverharde veldweg. We ruilden uiteindelijk de onverharde veldwegen in een voor een dot van een trage wegel. Die lag er door de regen heel slecht bij….het was schuiven en ploeteren om dit natuurpad te overwinnen. Het ergende stevig, de wind was meer kome,n opzetten….kortom het werd echt koud. Enkele stapwegels bracht ons vervolgens aan de rand van Heldergem. We dwarsten de grote baan en vonden aan de andere zijde na een tijdje een mooie aaneenschakelingvan natuurpaden die ons terugbrachten naaar de zaal na een zeer mooie tocht met ongelooflijk veel voetwegels en natuurpaden. De natuurpaden lagen er wel modderig en glibberig bij door de vele regenval van de voorbije nacht en van vandaag.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/ijsbrekerstocht-heldergem-119505218

De start van de uitgebreide lus A (8,8km)
Snel dook de eerste stapwegel op….het zou zeker de laatste niet zijn
Mooie doorsteek van een geboortebos in de vallei van de Steenbeek
….
de volgende stapwegel op weg naar Oud-Dorp
Bij de Engelsmolen na Oud-Dorp over de Ter Erpenbeek
Mooie natuurpaden na Aaigemdries
Met de stapwegel langs dit kapelletje trokken we natuurgebeid Den Dotter in
Opnieuw over de Ter Erpenbeek
We zitten hier reeds op de uitbreiding van lus A = de Clitseweg
….
….
Hier doken we opnieuw Den Dotter in…
Doorsteek van Den Dotter
Appelsveldrede
Appelsveldweg
De Langemeersweg bracht ons terug naar Heldergem
Met Carine en Walter bij de startzaal….Klaar voor lus B (5,5km)
We daalden heerlijk langs een geboortebos
We volgden een tijdje dit stroompje
Hier dwarsten we dit stroompje
Onze lenigheid werd getest….We dienden onder deze boom door te kruipen
We klommen uit de vallei
Een volgend natuurpad nam over
We daalden hier heerlijk de vallei van de Ter Erpenbeek in
Hier bereikten we de Ter Erpenbeek
Op pad langs de Ter Erpenbeek
We kregen opnieuw Heldergem in zicht
Langs het standbeeld van de Fransman bij de startzaal op pad voor lus C (6,6km)
We daalden de vallei van de Steenbeek in
….
Hier klommen we heerlijk uit de vallei van de Steenbeek
Wat volgde was een heerlijke aaneenschakeling van golvende natuurpaden
….
de Kambaan
De Hooreveldweg….ploeteren en schuiven tussen 2 prikkeldraden
Hier zijn we reeds aan de overzijde van de grote baan op de terugweg naar de startzaal
….
….
Het zeer mooie 21km lange parcours vanuit Heldergem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s