Camino Primitivo 2018

Inderdaad….Ook in 2018 gingen we op stap op de Camino. Startten we in 2017 in Porto om langs de Portugese/Spaanse kust naar Santiago de Compostela te wandelen…dan gooien we het nu over een totaal ander boeg.

We startten in Oviedo in het Noorden van Spanje en wandelen door het Cantabrisch gebergte en door de heuvels van Galicië naar Santiago de Compostela over de Camino Primitivo.

Deze route wordt door ervaren wandelaars als de mooiste, maar ook als de zwaarste route naar Compostela beschreven.

Knipsel

VOORBEREIDING

  1. Samenstellen etappes

Nadat we beslist hadden om de Camino Primitivo te wandelen, begon de voorbereiding. Daarbij maakte ik gebruik van volgende website https://www.gronze.com/camino-primitivo.

Aan de hand van deze website stelde ik mijn etappes samen. Ik baseerde me zoveel mogelijk op hun etappes. Aangezien we kiezen om in hotels te slapen, moest ik telkens verifiëren of er op de aankomstplaats een hotel was. Dit kon ervoor zorgen dat we de etappes wat aanpasten op het einde.

We beslisten ook om de variant van de Hospitales niet te nemen. We trokken door naar Pola de Allende. Nu na het wandelen van de camino zou ik dit zeker terug doen. Da afdaling naar Pola de Allande is schitterend. De klim de volgende dag naar Puerto del Palo is volledig te vergelijken met de Hospitales en is ook ronduit prachtig.

Ik las ook dat er na Lugo nogal wat verharde wegen te bewandelen waren en dat er een beter alternatief was via Friol en Sobrado dos Monxes. We beslisten om dit alternatief te stappen.

We beslisten ook om in de maand juni te stappen….dit leek ons de beste keuze…We hadden schrik voor de warmte van juli en Augustus…en omdat Asturië nogal gekend is voor de regen…Vonden we mei te vroeg.

2. Reserveren vliegtuig

Na wat zoekwerk kwamen we tot de conclusie dat we een heenvlucht zochten naar de luchthaven Asturias (niet zo ver van Oviedo) en een terugvlucht vanuit Compostela. Bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia vonden we de beste oplossing. Zowel de heen als terugvlucht hadden een tussenstop in Madrid. Voor de verbinding tussen de luchthavens en het eerste en laatste hotel reserveerden we taxi’s

3. Reserveren hotels

Nadat we de etappes vastgelegd hadden en de data van de vluchten vast stond, reserveerde ik al onze hotels (deels via booking, deels via mail). We kozen er dus voor niet de dag zelf te beslissen waar we zouden stoppen, maar vooraf alles vast te leggen.

4. Bagage

Aangezien Gina om gezondheidsreden haar bagage niet op de rug kan dragen, gingen we op zoek naar alternatieven. Langs de Camino bieden bedrijven de service aan om de bagage te vervoeren van hotel naar hotel. Voor iedere camino zijn dit verschillende bedrijven. Langs de Portugues bood Tuitrans ons deze service aan…Hier bood de Spaanse post CORREOS ons deze service aan (https://www.elcaminoconcorreos.com/en/).

Ik reserveerde direct de volledige lijst etappes en hotels (+/-100€ voor 2 personen tussen Oviedo en Compostella). Je kan ook dag per dag reserveren als je dit wil. Je moest steeds zorgen dat de bagage tegen 8u ’s morgens klaarstaat aan de receptie van het hotel waar je vertrekt. Zij zorgen dat de bagage in het volgende hotel is tegen +/-14h. Ik kan zeggen dat deze service perfect verlopen is.

 

ETAPPES (dubbelklik op de dag voor een klein verslag + foto’s van de etappe)

DAG 1 : OVIEDO – GRADO

DAG 2 : GRADO – SALAS

DAG 3 : SALAS – TINEO

DAG 4 : TINEO  – CAMPIELLO

DAG 5 : CAMPIELLO – POLA DE ALLANDE

DAG 6 : POLA DE ALLANDE – BERDUCEDO

DAG 7 : BERDUCEDO – GRANDAS DE SALIME

DAG 8 : GRANDAS DE SALIME – A FONSAGRADA

DAG 9 : A FONSAGRADA – O CADAVO

DAG 10 : O CADAVO – LUGO

DAG 11 : LUGO – FRIOL

DAG 12 : FRIOL – SOBRADO DOS MONXES

DAG 13 : SOBRADO DOS MONXES – ARZUA

DAG 14 : ARZUA – O PEDROUZO

DAG 15 : O PEDROUZO – SANTIAGO DE COMPOSTELLA

 

NABESCHOUWING

Nu we terug zijn….kijken we zeer voldaan terug op ons avontuur. Het is ronduit een schitterende route. De eerste 9 dagen (van ons wandelschema dus tot in O Cadavo) zijn gekruid met de nodige hoogte verschillen en zijn zeker niet te onderschatten.

Maar alles is zeer goed verlopen. En ook op logistiek gebied (hotels, bagage, vliegtuigen…) verliep alles zo goed als perfect.

Op naar het volgend CAMINO avontuur.

IMG_2452.JPG