Zevenbundertocht Nukerke 13/4/2024

Startplaats : Parochiaal Centrum – Nukerkeplein 7 – NUKERKE (MAARKEDAL)

Nukerke is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Maarkedal. Nukerke ligt in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen. 

Organiserende club : VZW Op stap door Nukerke

Afstand : 29km

Parcours : We startten met een stuk van 7,6km. Een heerlijke stapwegel, achter de kerk van Nukerke, stuurde ons uit het dorp. Een hoofdzakelijk verhard parcours stuurde ons onder de spoorweg door. We stapten even op de kasseien van de Donderij voor rustige wegen ons afzetten aan de voet van de Taaienberg. We beklommen die over de kasseien. Van hieruit zetten we geleidelijk de daling in naar Etikhove, met toch 2 stukken onverhard bereikten we de controle in Etikhove.

Hier wachtte ons een lus van 7,2km. We maakten een lus rond Etikhove om bij de Ladeuzemolen, een watermolen aan de Maarkebeek, uit te komen. We volgden een mooie stapwegel langs de Maarkebeek voor we de Ladeuze beklommen. Boven volgde een mooi pad door enkele weides om na een korte klim de top van de Eikenberg te bereiken. Er zijn hier werken aan de gang. De kasseien zijn verdwenen en onverhard daalden we tot bij de grote weg, die we dwarsten. Hierna volgde een mooi parcours met een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden dat ons terugbracht naar Etikhove na een kleine 15km. We troffen er Christophe en Christian, die samen met ons de terugtocht naar Nukerke zouden stappen.

Die terugtocht voltrok zich nu door het centrum van Etikhove om opnieuw bij de Ladeuzemolen uit te komen. We pikten opnieuw de stapwegel langs de Maarkebeek op. We verlieten die nu niet voor de klim naar Ladeuze…maar trokken door tot aan de rand van Leupegem. Van hieruit trokken we met een gevarieerd parcours naar het Koppenbergbos. We klommen door het bos tussen de blauwe boshyacinten naar de top van de Koppenberg. Langs de andere zijde van de weg stapten we opnieuw het Koppenbergbos in voor een heerlijke zwerftocht tussen de bloeiende boshyacinten. We verlieten het bos en dwarsten de N60. We genoten van een ijscreme voor we opnieuw rustten in de startzaal na een goeie 23km.

Na onze pauze trokken we op pad voor het parcours van 5,3km. Dit was een zo goed als volledig verhard parcours dat een lus maakte ten zuiden van Nukerke ….richting Ronse. Voldaan bereikten we na 29km terug Nukerke. Van waaruit we na het afstempelen van ons wandelboekje terug bolden naar huis

Weer : Heerlijk zonnige dag….

Opvallend : –

Algemene beoordeling : Wandeling in het prachtig, in de zon badend, landschap van de Vlaamse Ardennen met wat te veel verharde wegen naar onze goesting.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/zevenbundertocht-nukerke-167163853

Met deze stapwegel verlieten we Nukerke
Mooi pad in de vallei van de Molenbeek
Onder de spoorweg door
We beklommen de Taaienberg over de kasseien
Boven genieten van het monument “Boonen benen”
….en van steeds weer mooie vergezichten….van de kerk ginder boven komen we….
Op weg naar Etikhove…
Mooie dalend natuurpad…
We kregen de kerk van Etikhove in zicht
Tweede mooi natuurpad
Samen met Diederiek….net voor de controle in Etikhove na 7,6km
Op pad voor een lus van 7,2km
Langs de Ladeuzemolen
Mooie stapwegel langs de Maarkebeek…
We verlieten de vallei van de Maarkebeek en beklommen de Ladeuze
Boven op Ladeuze….een mooie weidedoorsteek
Heerlijk pad
We bereikten de top van de Eikenberg….er zijn werken aan de gang…de kasseien zijn verdwenen…We daalden onverhard van de Eikenberg
Beneden dwarsten we de Grote weg en er volgde een heerlijk parcours met tal van natuurpaden terug naar Etikhove
……
We kregen opnieuw de kerk van Etikhove in zicht…
Gina met Christophe en Christian in de controle na 14,8km
We volgden nu langer de stapwegel in de Maarkebeekvallei
Aan de rand van Leupegem pikten we dit pad op richting Koppenbergbos
Gina genietend op weg naar de Koppenberg met Oudenaarde op de achtergrond
Verder klimmen….
Heerlijk bloeiende boshyacinten in het Koppenbergbos
We dwarsten de baan van de Koppenberg om deel 2 van het Koppenbergbos te verkennen
….
Heerlijke doorsteek
Terug in Nukerke… genieten van een ijsje na 23km
Terug op pad voor het parcours van 5,3km….Wat onverhard net voorde N60 op de lus van 5,3km
Mooie omgeving
De laatste meters….terug naar de kerk van Nukerke

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het 29km lang parcours door de mooie, in de zon badende, Vlaamse Ardennen vanuit Nukerke

6 gedachten over “Zevenbundertocht Nukerke 13/4/2024

  1. Heel mooie streek om in te toeven ! Met volgens mij een verrassend parcours ! In die streek had ik nogal wat drassige ( en dus glibberige ) stroken verwacht . Vandaar dat ik in mijn huidige toestand niet durfde te gaan naar Nukerke . Maar het blijft een prettige streek hé !

    Like

    1. Het is een prachtige streek Bernard en zeker bij dit weer…..dan worden de mooie vergezichten nog mooiere postkaarten. Het was inderdaad een parcours met nogal wat verhard en weinig kans op glijden en schuiven in de modder…Inderdaad verrassend 🙂 🙂 Grtjs

      Like

Plaats een reactie