Door Le Bois de Colfontaine vanuit Petit-Dour 15/11/2020

De weermaker had voor deze namiddag bakken regen aangekondigd. We pasten onze wandelplannen dan ook aan naar de weersvoorspellingen. We zochten het niet al te ver en probeerden klaar te zijn met wandelen tegen kort na de middag. We trokken naar Petit-Dour, een gehucht van Dour. Dour is een gemeente in de provincië Henegouwen, een tiental kilometer ten zuidwesten van Mons.

Het grote routepad GRP129 Haut Pays maakt een mooie lus in de omgeving van Petit Dour. Ik gebruikte dit stuk GR als basis om zelf parcours van 21km te maken, die hoofdzakelijk door Le Bois de Colfontaine, een 750ha groot bos, trok.

We parkeerden onze wagen aan de kerk van Petit-Dour. De Ruelle Totomme leidde ons direct naar het GR-pad. We volgden dit over een golvend natuurpad en genoten van de opkomende zon. Dit pad maakte een lus en we kwamen opnieuw in Petit-Dour. Na een korte doorsteek van dit gehucht kwamen we in Bois de Colfontaine. We verlieten de GR en dwarsten de Avenue Hyacinte Harmegnies. We wilden een lus maken via Le Sentier de Warquignies. We namen een afslag te vroeg en de lus was een stuk kleiner dan gepland. We dwarsten opnieuw de baan en kwamen opnieuw aan de rand van Bois de Colfontaine. Bij de ingang van het bos kwamen we bij de steenkoolmijn Le Sauwartan. We namen een kijkje bij de restanten van deze vroegere steenkoolmijn.

Van bij de steenkoolmijn nam een prachtig bospad in een vallei ons mee op sleeptouw. Langs ons meanderde een prachtig klein riviertje, Ruisseau d’Elwasmes, zich een weg in de vallei. Na een hele tijd diende we met de GR dit riviertje te dwarsen. Met takken en stenen overwonnen we het riviertje en klommen zeer mooi in het bos uit de vallei. Boven verlieten we opnieuw de GR en trokken over statische dreven verder. We dwarsten de grote baan (Rue Marechal Joffre) en via een mooi ommetje kwamen we opnieuw in een vallei. Dit riviertje, Ruisseau de Colfontaine, was nog kleiner dan het vorige. Ook hier genoten we weer van het mooi valleitje. Een korte klim leidde ons uit het valleitje en naar de rand van het bos. Hier bereikten we La Tour du lait burré.

Van hieruit stapten we langs de rand van het bos. We maakten een mooi lusje voor we opnieuw het bos introkkken. We stapten tot bij Le Pavillon de Chasse op le Carrefour Raimbeux. Hier stonden veel wagens geparkeerd….blijkbaar waren er veel wandelaars die het bos wilden verkennen. Hier pikten we opnieuw de GR op. Door het bos stapten we opnieuw naar de rand van het bos dat we opnieuw volgden tot op het gehucht Le Coron d’Amour. Van hieruit dwarsten we opnieuw een stuk bos om in Petit-Dour uit te komen. Enkele mooie stapwegels brachten ons terug tot aan de Ruelle Totomme. Via dit steegje stapten we terug naar onze wagen na een mooie wandleing. Het laatste uur dienden we wat motregen te verwerken…Opzet geslaagd dus!

de vroegere steenkoolmijn La Sauwartan

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

2 gedachten over “Door Le Bois de Colfontaine vanuit Petit-Dour 15/11/2020

Plaats een reactie