Naar de ruïnes van het Fort van Montaigle vanuit Anhée 28/11/2020

We trokken vandaag nog eens naar één van onze geliefkoosde streken in België, namelijk de Maasvallei. De weermaker had prachtig weer voorspeld. We trokken naar Anhée, een dorp aan de westeroever van de Maas. De bedoeling was niet om de Maasvallei te verkennen….maar vanuit Anhée de vallei van de Moligneau te ontdekken met een 28km lange wandeling.

Rond 8 uur gingen we van start op het mistig dorpsplein van Anhée. Een stukje Ravel bracht ons via een speelpleintje naar Rue du Petit Bois. Deze oplopende strook was eerst onverhard. Later werd ze verhard en zette ons af bij een bos. In het bos klommen we verder over een zeer mooi golvend pad. Het werd steeds minder mistig. Uiteindelijk bereikten we de rand van Haut-le-Wastia. Dit dorp baadde reeds in de zon. We gebruikten enkele prachtige stapwegels om naar het dorpsplein van Haut-la-Wastia te klimmen.

We daalden verhard uit dit dorp en dwarsten een weg. We bleven dalen over een stenig pad. Beneden dwarsten we de spoorweg maar niet de rivier de Moligneau. Tussen de rivier en de spoorweg volgden we een weinig gebruikt natuurpad. Dit bracht ons uiteindelijk via een brugje aan de overzijde van de Moligneau. Dit betekende natuurlijk klimmen. Een pad achter een huis bracht ons eerst bij de volgende hoger gelegen weg die we dwarsten. Wat volgde was een stevige klim eerst in een bos, later in open veld. Deze klim bracht ons naar Salet.

Door Salet stapten we naar een volgende bosdoorsteek. We volgden een hele tijd hetzelfde pad voor we linksaf sloegen en daalden over een zeer brokkig pad. We verlieten het bos en kwamen op een open vlakte. We hadden een prachtig zicht op de abdijtorens van de abdij van Maredsous en Maredret. Maar we werden ook getrakteerd op een lichtspektakel die de zon en de wolken ons aanboden. Uiteindelijk verlieten we de open vlakte en klommen door een bos naar een volgend hoogtepunt….het natuureservaat van Sosoye.

Over een smal pad boven de vallei stapten we door dit natuurresrevaat met een prachtig zicht op het lager gelegen dorp Sosoye. Uiteindelijk daalden we stevig uit dit natuurdomein naar een Ravel. Die volgden we even om in Sosoye uit te komen. In het prachtig dorp namen we een pauze (na 14km) op een bankje in de zon aan de rand van de rivier de Moligneau….Er zijn slechter plaatsen om te genieten van een hapje en een drankje.

Na onze pauze klommen we uit Sosoye….eerst verhard….later onverhard. Een mooie veldweg leidde ons naar het gehucht Foy. Van hieruit daalden we over een brokkig pad. Tijdens de afdaling kregen we zicht op de ruïnes van het fort van Montaigle. Beneden dwarsten we de Moligneau en trokken naar de ingang van de ruïnes. We daalden naar een zijrivier van de Moligneau, namelijk de Flavion. Bij de rivier ontmoetten we zowaar Sabine en Freddy. Blij weer zien (zonder knuffels en zoenen) maar tijd om bij te babbelen. Heel tevreden trokken we opneiuw op pad. We klommen heel mooi door een bos uit de vallei. Boven leidde een onverharde weg ons naar de rand Haut-le-Wastia.

Hier volgden we een andere veldweg langs een bos…..later door het bos…. die ons naar de Ferme Grange bracht. We daalden verhard naar het Château de Senenne. Tijdens onze afdaling kregen we prachtige vergezichten aangeboden op de lager gelegen Maasvallei. Bij het Château pikten we een graspad dat ons naar de Maaasvallei bracht. We kwamen bij de Maas bij de rotsen van de ruïnes van de Poilvache. Deze lagen in de zon te baden. Na enkele foto’s stapten we langs de Maas terug naar Anhée. Op het dorpsplein pikten we onze wagen weer op na een ronduit prachtige wandeling….deels door het prachtig weer natuurlijk…. en we waren ook heel blij Freddy en Sabine nog eens terug te hebben gezien.

Onze startplaats = het mistig dorpsplein van Anhée
Prachtig golvend pad door een bos
Zicht op de Haut-le-Wastia badend in de zon
Dalen uit Haut-le-Wastia….Beneden….prachtig natuurpad in de vallei van de Moligneau
Stevige bosdoorsteek om Salet te verlaten…
Op een open vlakte in het bos hadden we zicht op de abdijtorens van de abdijen van Maredsous en Maredret
In het natuurreservaat….zicht op het dorp Sosoye
Dit prachtig pad leidde ons door dit natuurdomein
We daalden uit Foy
Tijdens de afdaling….Eerste zicht op de Ruïnes van het fort van Montaigle
Beneden prachtig zicht bij een vijver op de Ruïnes van het Fort van Montaigle
Super leuke…toevallige….ontmoeting met Freddy en Sabine
We daalden naar de Maasvallei
We bereikten de Maas bij deze rotsen….met bovenaan de Ruïnes van de Poilvache en onderaan de kerk van Houx

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

4 gedachten over “Naar de ruïnes van het Fort van Montaigle vanuit Anhée 28/11/2020

Plaats een reactie