Door Krekebeek- en Handzamevallei van Diksmuide naar Kortemark 9/11/2021

Vandaag genoot ik van een dagje verlof. We maakten er gebruik van om een 22km lange lijntocht te stappen van het station van Diksmuide naar het station van Kortemark. Dit gebied staat niet gekend als een echte wandelstreek. We waren er toch ingeslaagd om een zo goed mogelijk parcours te maken in de vallei van de Handzamevaart. Het gebied rond deze beek bestaat vooral uit weilanden die kunnen overstromen, de Broeken genaamd.

We parkeerden onze wagen aan het station van Kortemark en namen hier de trein naar Diksmuide. Na een treintocht van negen minuten stapten we uit de trein in het station van Diksmuide en gingen van hieruit op pad. We trokken het centrum van Diksmuide in. We stapten over de prachtige Grote Markt en rondden de Sint-Niklaaskerk. Over de Vismarkt bereikten we het Alleyepad. We stapten hier voor het eerst langs de Handzamevaart. Met trappen verlieten we dit stadspad en trokken de stad uit langs de Handzamevaart. De verharde weg maakte plaats voor onverhard. Genietend langs de stroom stapten we samen met de GR131 tot op de grote weg van Esen naar Vladslo. We dwarsten de weg en verlieten de Handzamevaart en de GR131. We pikten de wandelroute Bethoosterse Broeken. We stapten de weilanden of broeken in en maakten een mooie lus om terug bij de Handzamevaart te komen. Met een mooi brugje dwarsten we de vaart. Net na de brug boden picknickbanken ons een rustmoment aan na 7km.

We verlieten hier de wandelroute Bethoosterse broeken en volgden opnieuw de Handzamevaart….dit maar voor even. We maakten een ommetje in het polderlandschap van Einsdijk. We bereikten de rand van het dorp Werken. Hier pikten we het wandelpad Natte Broekenroute op. We volgden direct de Handzamevaart tot bij een gemaal langs de weg tussen Zarren en Werken. Een picknicktafel deed er dienst als middagmaal na een elftal kilometer.

We volgden even de weg en doken met de Natte Broekenroute heerlijk de Broeken in. Een mooi graspad slingerde ons door de Broeken. We verlieten de Broeken en pikten een fietspad op langs de spoorweg dat ons naar Handzame bracht (het minste stuk van de wandeling). Net na het vroegere station van Handzame dwarsten we de Staatsbaan en de spoorweg en trokken het hinterland in. We pikten een mooie aaneenschakeling van natuurpaden op. Dit begon met de Zandstraat en werd gevolgd door de buurtweg “Speyeweg”. Die mondde uit op een fietspad, dat met een grote boog ons tot bij het station van Kortemark bracht…..Dit was nog niet ons eindpunt. Want net voor het station dwarsten we de spoorweg en trokken weer weg langs de Krekebeek. Na een tijdje dwarsten we deze beek en trokken het centrum van Kortemark in. We stapten langs de Sint-Bartholomeuskerk tot op de Markt. We namen er een pauze na een goeie 19 kilometer in een gezellige tea-room. We verwenden onszelf met een heerlijke pannekoek of wafel met koffie.

Na onze pauze doken we het natuurgebied van de Krekemeersen in. We rondden enkele waterpartijen en stapten met een prachtig plankenpad tot bij de Stationsput. We rondden deze vijver en stapten langs de spoorweg tot op de parking bij het station van Kortemark. Hier pikten we onze wagen op na een mooie tocht.

GPX = https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/diksmuide-kortemark-93698463

Onze startplaats = het station van Diksmuide
de Grote Markt van Diksmuide
het Alleyepad
Langs de Handzamevaart verlieten we Diksmuide
Zicht op de kerk van Esen
Hier trokken we langs de rietkragen door de Broeken rond Esen met de Bethoosterse Broekenwandelroute
We kwamen terug bij de Handzamevaart, die we dwarsten met dit brugje
Zicht vanop het brugje op de Handzamevaart
Een eerste pauze na een zevental kilometer bij het brugje
de Natte Broekenwandelroute
We bereikten het vroegere station van Handzame
Iets na het station pikten we deze Zandstraat op
De zandstraat ging naadloos over in deze buurtweg “de Speyeweg”
Deze stapwegel bracht ons steeds dichterbij Kortemark
Na de spoorweg te hebben gedwarst bij het station van Kortmark volgden we de Krekebeek, die we hier dwarsten
Centrum Kortemark
Tijd voor wat verwennerij
Na onze pauze trokken we het natuurgebied de Krekemeersen in
Prachtig plankenpad
de Stationsput
de aankomsplaats = de parking bij het station van Kortemark

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 22km lange parcours van het station van Diksmuide naar het station van Kortemark

6 gedachten over “Door Krekebeek- en Handzamevallei van Diksmuide naar Kortemark 9/11/2021

Plaats een reactie