Le Marais de Biache-Saint-Vaast (Frankrijk) 11/11/2021

Vandaag waren we op stap in Biache-Saint-Vaast (Frankrijk). Dit klein stadje ligt tussen Arras en Douai…een zeventigtal kilometer van bij ons thuis. Het stadje bezit een beschermd natuurgebied van 30ha groot, Le Marais de Biache-Saint-Vaast. We maakten vandaag een 26km lange wandeling door dit natuurgebied en ontdekten ook de omgeving in de vallei van de rivier La Scarpe Canalisée.

We parkeerden onze wagen op de rand van het stadje dicht bij het natuurgebied. We doken dan ook direct het natuurgebied in. We rondden direct l’étang communal en stapten langs le marais Industriel. Mooie natuurpaden stuurden ons tussen vele waterpartijen tot bij een camping. Hier rondden we heerlijk Le Grand Marais. Jammer dat de zon niet scheen….de waterpartijen lagen er grijs en grauw bij. Van bij Le Grand Marais stapten we naar La Scarpe Canalisée. Een heel mooi natuurpad nam ons mee langs de rivier en bracht ons in het eerste dorp Roeux. We stopten er bij de plaatselijke bakker aan de kerk voor koffiekoeken.

Vanuit het centrum van Roeux stapten we terug naar La Scarpe Canalisée. We volgden even het jaagpad en doken een stukje moeras in (Marais du Pont). Een heerlijk stukje survival tussen veel waterpartijen bracht ons uiteindelijk terug op het jaagpad. We volgden dit tot in het volgende dorp Fampoux…We trokken het centrum in…tijd voor een pauze op een bankje na een klein 10 kilometer.

We piepten even in het centrum en stapten met een mooi natuurpad weg. Dit leidde ons langs een moerasig gebied (Marais de Feuchy) met veel natuur naar Athies. Bij de kerk sloegen we linksaf en stapten terug naar La Scarpe Canalisée. We dwarsten er de rivier en pikten het jaagpad terug op….Nu stapten we langs de andere zijde van de rivier (samen met de GR121) terug naar Fampoux. Bij het sluis van Fampoux na een goeie 15 kilometer pauzeerden we opnieuw even.

Vanuit Fampoux stapten we het binnenland in uit de vallei van La Scarpe Canalisée. We trokken tuusen de velden over heerlijke veldwegen en klommen lichtjes. We hadden vandaar boven een mooi zicht op de vijver van Le Marais du Pont met de kerk van Roeux er achter. De veldweg maakte plaats voor een kort stukje verhard…die direct gevolgd werd door een heerlijk graspad dat ons naar Pelves leidde. We rondden het centrum met een heerlijk stukje parcours in de vallei van het riviertje Trinquise. Langs Le marais de Pelves verlieten we het dorpje. Een bank na 21 km deed dienst als rustpauze….Tijd voor ons middagmaal…

We doken na onze pauze onder de Autoroute des Anglais en kwamen opnieuw bij La Scarpe Canalisée. Dit maar voor heel even. Een prachtig pad in de vallei van het riviertje Trinquise nam ons mee. Hoe verder we het pad volgden….hoe mooier het werd. We bereikten de rand van Biache-Saint-Vaast. We dwarsten de Sacrpe Canalisée en volgden die op een mooi graspad terug naar l’étang communal waar we onze auto oppikten na een zeer mooie natuurwandeling.

La Scarpe Canalisée

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 26km lange parcours vanuit Biache-Saint-Vaast

6 gedachten over “Le Marais de Biache-Saint-Vaast (Frankrijk) 11/11/2021

Plaats een reactie