Pieterpad : Etappe 15 : Zelhem – Braamt 6/10/2022

Vandaag waren we op pad voor onze tweede etappe van het tweede deel van het Pieterpad. Op het programma stond een 18km lange tocht tussen Zelhem en Braamt.

We parkeerden deze morgen onze wagen aan de rand van Braamt. Bus 24 bracht ons in Doetinchem en bus 23 stuurde ons van Doetinchem naar Zelhem. We gingen van start op het marktplein van Zelhem. Het beeldje van Smoks-Hanne, een plaatselijk kruidenvrouwtje uit de 19de eeuw dat in de volksverhalen uitgroeide tot een goedaardige toverheks, torent hoog boven het Marktplein uit. Ondanks de vele horeca mogelijkheden in het centrum van Zelhem…was er nog geen enkele open rond 9u15….Dus gingen we maar direct van start. We hadden wat werk om Zelhem te verlaten. We rondden een oude coöperatieve zuivelfabriek en trokken geleidelijk aan de natuur in. De vele natuurpaden trokken heerlijk tussen in de zon badende weiden. Tussen de weiden doemt plots een eigenaaroig gebouw op, de Kathedraal van Heidenhoek. Het markante gebouw zie je al van verre: door z’n hoogte van 18 meter is het een ijkpunt op het platteland. Vroeger was het een silo waar ze veevoer in opsloegen. Boven in de silotoren is tegenwoordig een B&B gevestigd. Vanuit de glazen lounge krijg je fraaie panorama’s over de omgeving. Snel na dit gebouw duikt een heelijk natuurpad op, het Kolstroeterpad. Een prachtig natuurpad tussen eiken, berken en beuken. Die houtwal was bijna gekapt bij de laatste ruilverkaveling. Gelukkig kwamen de buurtbewoners in het geweer: in het jaar 2000 voerden ze actie voor het behoud van hun houtwal. Dit prachtig pad ging zo goed als naadloos over in de bossen van het Landgoed Slangenburg. Slingerende bospaadjes brachten ons heerlijk door het Landgoed tot bij het prachtige 14de eeuwse Kasteel Slangenburg. We namen een heerlijke pauze op het terras van het Koesthuis van het Kasteel op het binnenplein….We lieten er koffie en taart aanrukken.

Na onze pauze rondden we heerlijk het kasteel langs de gracht. We dwarsten een drukke weg en doken een zeer smal paadje in, dat zich prachtig een weg baant tussen rijen dikke eiken. Tussen de varens slingerde het padje over een fraai traject. We ruilden de varens in voor een mooie passage in de rand van een weide. We hadden wat verhard nodig om onder een snelweg te geraken. Een stukje klompenpad langs een riviertje zet ons af op het terras van herberg Het Onland, anno 1790 na 10km.

Zandpaden stuurden ons na onze pauze langs onze B&B in Gaanderen. We dwarsten de spoorweg en ruilden het bos in voor de vallei van de Oude Ijssel. We stapten over een sluizencomplex waar de Bielheimerbeek in de Oude Ijssel stroomt. Hier verlieten we de Achterhoek en trokken geleidelijk Montferland in. We dwarsten het sluizencomplex en trokken over een mooi plankenpad tussen het riet verder. Na deze passage kwamen we in een verhard verbindingstuk. Dit werd onderbroken voor een zelfbediening rustpunt in het gehucht Warm. Net voor Braamt volgde nog een mooi natuurtraject lansg enkele kanaaltjes. Onze aandacht ging echter al volledig naar de Heuvels van het Montferland, die aan de einder opdoemden. Die staan morgen op het programma….iets waar we naar uitkijken. Maar vandaag bereikten we uiteindelijk Braamt waar we onze wagen terugvonden na een zeer mooie wandeling in heerlijk zonnig najaarsweer met een koele wind.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-15-zelhem-braamt-115500286

Het beeldje van Smoks-Hanne, een plaatselijk kruidenvrouwtje uit de 19de eeuw dat in de volksverhalen uitgroeide tot een goedaardige toverheks, torent hoog boven het Marktplein van Zelhem uit
De kerk van Zelhem op het marktplein waar we van start gingen
Mooie paden stuurden ons geleidelijk de natuur in
Gina met op de achtergrond de Kathedraal van Heidenhoek. (18 meter hoog) Vroeger was het een silo waar ze veevoer in opsloegen. Boven in de silotoren is tegenwoordig een B&B gevestigd. Vanuit de glazen lounge krijg je fraaie panorama’s over de omgeving.
Her begin van het Kolstroeterpad
het Kolstroeterpad
Mooie waterpartij
Ingang van het bosrijke landgoed Slangenburg
Slingerende bospaadjes op weg naar het kasteel Slangenburg
het prachtige 14de eeuwse Kasteel Slangenburg
We verlieten hier het terras van het Koetshuis
Laatste blik….op het prachtige Kasteel Slangenburg
Prachtig pad tussen rijen dikke eiken
Heerlijk tussen de varens
Onze tweede halte café ’t Onland na 10km
We ruilden de bossen in voor de vallei van de Oude Ijssel in Gaanderen
We dwarsten bij een sluizencomplex de Bielheimerbeek die hier in de Oude Ijssel stroomt
Na het sluizencomplex volgden we dit beekje
Een plankenpad tussen het riet nam het over
Een mooi stukje natuur langs deze kanaaltjes bracht ons naar Braamt….op de achtergrond wachten de heuvels van het Montferland waar we morgen doortrekken
de Braamse Molen bij het binnenkomen van Braamt
Het zeer mooie 18km lange traject tussen Zelhem en Braamt met het Kasteel Slangenburg in de hoofdrol

Plaats een reactie