Wafelentocht Zottegem 26/12/2022

Vandaag waren we op bezoek bij de wandelclub Egmont Zottegem. We stapten de zeer mooie 34km lange Wafelentocht, die startte aan de rand van het centrum van Zottegem in de Bevegemse Vijvers.

Rond 8u 30 gingen we van start. De eerste kilometers van de tocht waren niet zo denderend. We trokken verhard tussen de huizen tot bij de kerk van Godveerdegem. Hier werden we getrakteerd op Gluhwein na 2,5km. We lieten die aan ons voorbijgaan. Na de Gluhwein verbeterde de tocht. Twee mooie veldwegen later vonden we de eerste controle na 5,2km op de Smissenhoek in Erwetegem.

Van hieruit maakten we een lus van 8,8km. Die startte verhard en bracht ons boven op de Waesberg. We daalden heerlijk met een weidedoorsteek het natuurgebied in. In een zeer stevige regenbui maakten we een mooie lus door deze natuurzone. We klommen terug naar de top van de Waesberg. Een mooi drassig en golvend natuurpad stuurde ons naar de volgende natuurzone Parkbos – Uilenbroek. We gleden en ploeterden ons door deze natuurzone. Een mooie veldweg bracht ons aan de rand van Erwetegem. We kruisten de 10km stappers en bereikten opnieuw de controle.

Na onze pauze vonden we een zeer vettig natuurpad dat ons de Poortbossen liet indalen. We dwarsten de spoorweg en de grote baan Brakel-Zottegem om aan de rand van Sint-Maria-Oudenhove de Steenbergse bossen te bereiken. Wat volgde was een zeer drassige maar prachtige verkenning van dit natuurgebied. Een spectaculaire afdaling stuurde ons weg uit deze bossen. We klommen eerst verhard, later onverhard naar Sint-Goriks-Oudenhove. Hier vonden we de derde controle na een goeie 20 kilometer.

Na de innerlijke mens te hebben versterkt, maakten we hier een schitterende lus van 5,6km. We verkenden uitgebreid de prachtige natuur tussen Rozebeke, Michelbeke en Sint-Goriks-Oudenhove (Middenloop Zwalm). We stapten onder meer over het Wardpad en over een spectaculair pad langs de rand van een bos in de vallei van de Desbeek.

Na een nieuwe pauze stonden er ons nog 7,2km te wachten. We rondden Sint-Goriks-Oudenhove en zetten met een veldweg koers naar Strijpen. We dwarsten de spoorweg en bereikten verhard Strijpen. Een hoofdzakelijk verhard parcours bracht ons via het centrum van Zottegem (over de Markt en onder het Station) terug naar de startzaal na een zeer mooie tocht. Het parcours werd door de vele regen van de voorbije dagen en van vandaag op vele plaatsen omgebouwd tot een stevige ploeterpartij….die er voor zorgde dat we kunnen spreken van een stevige tocht. Die werd de eerste 4 uur uitgebreid begeleid met regen…Hoe later op de dag…Hoe minder regen…maar hoe kouder.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/wafelentocht-zottegem-121957120

Met dit pad van de Waesberg naar Parkbos Uilenbroek
Parkbos Uilenbroek
Parkbos Uilenbroek
Beneden = het betere ploeterwerk
de Steenbergse Bossen
het Wardpad

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 34km lange parcours vanuit Zottegem door de Vlaamse Ardennen

Plaats een reactie