Hendrik Geeraerttocht Nieuwpoort 29/12/2022

Vandaag trokken we naar de Belgische Kust, meer bepaald naar Nieuwpoort. De Wandelclub Nieuwpoort organiseerde vandaag een wandeltocht als ode aan de vermaarde sluiswachter en plaatselijke oorlogsheld, Hendrik Geeraert. De startzaal was opgetrokken in de Vismijn van Nieuwpoort. We kozen voor het parcours van 22km.

Rond 9 uur trokken we ons op gang over het kaaiplein voor een lus van 8,8km. We dwarsten de IJzer en werden getrakteerd op een eigenaardig verhard rondje (richting de jachthaven) om opnieuw op hetzelfde punt uit te komen. We dwarsten de Koninklijke Baan en stapten langs het Koning Albert-I monument en het bezoekerscentrum Westfront tot bij de Ganzepoot. Het sluizencomplex De Ganzepoot dateert uit het einde van de negentiende eeuw. Van bovenaf gezien heeft het geheel een grondplan in de vorm van een ganzenpoot. Vandaar komt ook de naam. In het complex komen zes waterwegen bij elkaar. We rondden het sluizencomplex en vonden een mooi onverhard pad langs kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Dat pad bracht ons bij het Provinciaal domein de Koolhofput. Dit is een recreatiegebied rond de gelijknamige waterplas. De 10 ha grote waterplas is in 1978 ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg A18 (E40). De plas is genoemd naar de Koolhofvaart die er dwars doorheen stroomt, en die de verbinding maakt met het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. We verkenden dit mooi domein over heerlijke paden, beukend tegen de wind. De lus kwam opnieuw uit op hetzelfde punt waar we het domein ingingen. Hier pikten we nu de Frontzate, een vroegere spoorlijn, op. Die bracht ons in het centrum van Nieuwpoort-Stad. We verkenden de kerstmarkt en via de winkelstraat kwamen we opnieuw op het kaaiplein en de startzaal na een mooie lus.

Na de innerlijke mens te hebben versterkt, stapten we van bij de Vismijn langs de Havengeul weg richting Nieuwpoort-bad. We wisselden het plankenpad langs de havengeul af met enkele parkdoorsteken om bij de controle te komen aan de rand van Nieuwpoort-Bad na 12km. De controle zat overvol. We trokken verder en namen iets verder een pauze in een chalet die omgebouwd was tot skihut.

Vanuit de chalet stapten we naar de zeedijk. We waren op pad voor een lus van 5,8km. We volgden de zeedijk tot bij het Koningin Elisabeth Instituut (grondgebied Oostduinkerke). Dit evolueerde sinds 1957 van een sanatorium naar een revalidatieziekenhuis. We dwarsten hier de Koninklijke Baan in de gietende regen. De regenbui begeleidde ons door een woonwijk naar een duingebeid, namelijk de Simliduinen. Een heerlijke doorsteek volgde door een voor ons onbekend duingebied. Deze vrij jonge duinen hebben een reliëfrijk landschap en zijn ongeveer 30 hectare groot. Na de zeer mooie duindoorsteek trokken we door enkele woonwijken terug naar de controle in zaal Ysara aan de rand van Nieuwpoort-Bad. De organiserende club had intussen heel wat tafels bijgezet in de controle en we konden nu wel degelijk uitgebreid pauzeren. Freddy en Sabine kwamen ons vervoegen.

Samen met Freddy&Sabine trokken we ons gezellig weer op gang. Samen stapten we terug naar de Zeedijk. Zij moesten nog de lus stappen…Wij zetten de terugtocht naar de startzaal in. Het bleef stevig regenen. Wandelpaden stuurden ons door woonwijken. We rondden de Vlindertuin en de Kinderboerderij Lenspolder om bij het LeopoldII-park de andere afstanden te verlaten en terug te stappen naar de startzaal na een zeer mooie en gevarieerde tocht.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/hendrik-geeraerttocht-nieuwpoort-122169583

Kerstanimatie op het Kaaiplein
Mooie paden leidden ons door het domein Koolhofput
Onder Moeders paraplu verlieten we, na een nieuwe passage in de controle, hier op de zeedijk Freddy&Sabine

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie en gevarieerde 22km lange parcours rond Nieuwpoort

4 gedachten over “Hendrik Geeraerttocht Nieuwpoort 29/12/2022

  1. Toch altijd amusant om te lezen als je er zelf bij geweest bent. En Krist kan dan sommige van zijn anekdotes zodanig omschrijven dat je een glimlach moeilijk kan onderdrukken! Mooi, maakt mijn wandeling af 😀😀

    Like

    1. Leuk dat jullie in april in Nieuwpoort waren….ik kan begrijpen dat jullie bekende dingen zagen dan. Jammer genoeg was het weer heel wat minder nu …altijd leuk uitwaaien aan zee…maar die regen hoefde niet voor ons 🙂 🙂 Prettige eindejaarsfeesten

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie