Prosper De Maeghtwandeling Eine 5/2/2023

Vandaag waren we op bezoek bij de wandelclub Hanske de Krijger. Zij organiseerden vanuit Eine, in de buurt van Oudenaarde, hun Prosper de Maeghtwandeling. Prosperius De Maeght was een Vlaams volksfiguur. Hij staat in Eine bekend als de stichter van de Fietel. De Einse Fietel is een folkloristische stoet die jaarlijks uitgaat op de vierde zondag van september. Fietelgroepen trekken die dag door de Einse straten met zelfgemaakte praalwagens. We kozen voor het parcours van 26,4km….het zou een zeer mooie tocht worden.

Iets na 8 uur verlieten we de startzaal in het centrum van Eine. We passeerden direct het standbeeld van Prosper De Maeght. We maakten een plaatselijk lusje langs het voetbalveld van Eine voor we via de Ohiobrug de Schelde dwarsten. Aan de andere zijde van de rivier doken we het natuurgebied de Rijtmeersen in. We trokken van bij de Ohiobrug met mooie natuurpaden door dit 47ha groot natuurgebied naar Welden. In Welden vonden we de eerste controle na een goeie 6km.

Na de controle wachtte een lus van 7,7km. Die startte verhard. Na een tijdje nam een fietspad het over en we dwarsten de Zwalmbeek. Een heerlijk, voor ons onbekend, stukje natuur volgde in de vallei van de Zwalmbeek. Een graspad tussen wandelpoortjes bracht ons aan de rand van Nederzwalm. We volgden even de drukke weg richting Zingem. Net voor de brug naar Zingem stapten we de volgende natuurzone in, het Blarewater. Het gebied is twee hectare groot en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het omvat een meander van de Schelde en wilgenstruweel. We stapten heerlijk langs deze meander tot op het jaagpad langs de Schelde. We maakten ons op om langs de Schelde terug te stappen…Maar dit was verkeerd gedacht. We doken in de berm langs het jaagpad een heerlijk “survival” pad in tussen de bomen. Dit maakte plaats voor een natuurpad dat ons opnieuw langs de Zwalmbeek bracht. We dienden met een wandelpoort een weide in te klimmen. Heerlijk dwarsten we deze weide om met een bruggetje op het jaagpad langs de Schelde uit te komen na een prachtig stukje parcours. Via het jaagpad stapten we terug naar de Rijtmeersen. We dwarsten opnieuw dit gebied en liep terug naar de controle in Welden. Het was er over druk….gelukkig vonden we op de speelplaats van de school nog een plaatsje.

Na de pauze stapten we via dezelfde weg terug naar de Rijtmeersen. Een heerlijk natuurpad langs de Rijtmeersen nam ons een hele tijd mee en bracht ons terug aan de voet van de Ohiobrug. Met tal van stapwegels bereikten we uiteindelijk de controle in Nederename na 18km. Hier nog meer volk in de controle… maar toch een leuke ontmoeting met Emilienne en haar man.

Na een korte pauze trokken we op pad voor een lus van 6,4km. Die trok verhard naar de rand van Ename. Door een woonwijk vonden we een mooi graspad dat ons Enamebos instuurde. Wat volgde was een prachtige zwerftocht door dit 105ha groot natuurgebied met onder meer een mooi plankenpad in trappen. We dwarsten uiteindelijk de weg en vonden aan de overzijde een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden die ons naar Ename brachten. Even door het centrum en langs de archeologische site voor we verhard terug stapten naar de controle in Nederename…Gina kon niet weerstaan aan een suikerwafel…

Na de pauze volgden nog 2,1km. Langs de kerk van Nederename stapten we naar de omgeving van enkele visvijvers. Een mooie doorsteek tussen deze vijvers mondde opnieuw uit aan de voet van de Ohiobrug. We dwarsten opnieuw de Schelde en stonden snel terug in de startzaal na een zeer mooie tocht….We hebben er wederom een geslaagd wandelweekend opzitten!

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/prosper-de-maeghtwandeling-eine-125142521

Op weg naar de rand van Nederzwalm
Na de controle in Welden…..langs de Rijtmeersen naar Nederename
Enamebos
We dwarsten de Schelden om terug Eine te bereiken na een zeer mooie tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 26km lange parcours vanuit Eine

2 gedachten over “Prosper De Maeghtwandeling Eine 5/2/2023

Plaats een reactie