Het Pajottenland op zijn mooist-tochten Elingen 12/2/2023

De jaren voor corona waren we dit weekend steeds in Clermont-sur-Berwinne en nooit in Elingen. Hierin wilden we dit jaar verandering brengen. We kozen dit jaar voor Elingen, waar de wandelcub Bellingen 2.0 walk-trail-hike hun “Het Pajottenland op zijn mooist tocht” organiseerden. We hadden al veel lovende commentaren gehoord over deze tocht…die resoluut voor natuur kiest (met soms wat modder als gevolg) en de wandelaars regelmatig door een privé domein stuurt. Met nogal wat verwachtingen trokken we deze morgen dus naar Elingen. We kozen voor het parcours van 36km.

Rond 7u15 gingen we van start uit het klein dorpje Elingen, in de buurt van Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Met wat verhard verlieten we Elingen. We splitsten direct en kregen een mooi natuurpad voor de voeten. Na dit natuurpad trok de tocht zich verder over een gevarieerd parcours (nu eens verhard en dan eens onverhard) door het Pajottenland. Na 10,5km met weinig hoogtepunten bereikten we Gaasbeek. Een broodje en een koffie waren de ingrediënten.

Na de koffie klommen we verhard uit het centrum van Gaasbeek….richting het kasteel van Gaasbeek. Een mooi natuurpad nam het over en bracht ons volledig boven. We trokken niet het domein van het kasteel in. We daalden naar een pad dat ons langs het kasteel van Groenenberg stuurde. Een veldweg nam ons mee en stuurde ons tot aan de rand van Sint-Gertrudis-Pede. Ik bleef tot hier wat op mijn honger zitten over het parcours. Gelukkig bloeide de tocht van hieruit open. We verlieten Sint-Gertrudis-Pede met een mooi pad….de eerste modderstroken doken op. We werden heerlijk de vallei van de Sobbroekbeek ingestuurd. Mooie natuurpaden stuurden ons door deze vallei naar de tweede controle in Café de Kiek na 19,3km in Vlezenbeek.

Vanuit de controle trokken we nu naar de vallei van de Vogelzangbeek. We dwarsten het riviertje en kwamen op de Groene wandeling rond Brussel. Een heerlijk parcours door de vallei van de Vogelzangbeek volgde. We stapten tot tegen de ring rond Brussel. Na een mooi ommetje in de vallei van de Vogelzangbeek klommen we naar een plateau. Over het plateau stapten we naar een hoeve in Rattendaal waar de derde controle na een goeie 25km was opgetrokken.

Na de controle werden we verenigd met de 22km stappers. We klommen naar een plateau en passeerden café het Vagevuur. Na een kort verhard intermezzo stuurde men ons een akker op. Er volgde een zeer mooie doorsteek over privé domein langs enkele akkers. Een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden nam het over. We kwamen zowaar in een modderstrook terecht. Gina maakte een verkeerde keuze en wilde door een akker stappen. Ze verloor haar schoen in de modder. Ik wilde haar helpen en verloor mijn beide schoenen….Komedie in de beste vorm! Met natte voeten en modderige schoenen geraakten we opnieuw op pad. We daalden heerlijk in het natuurgebied Baesberg naar een mooi beekje. Langs dit beekje kwamen we in Sint-Laureins-Berchem waar we de laatste controle vonden na een goeie 31km.

Na de controle daalden we heerlijk door een weide. De 50km stappers verlieten ons. We zetten koers naar Oudenaken. We rondden de kerk en daalden heerlijk de vallei van de Molenbeek in. Een prachtig parcours over natuurpaden door privé domeinen stuurde ons uiteindelijk terug naar Elingen na een zeer mooie tocht in grijs weer….Hoe verder de tocht kwam hoe mooier het parcours werd! Een tocht zowaar zonder lussen..

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/het-pajottenland-op-zijn-mooist-tochten-elingen-125713833

Hier trokken we nog dieper de vallei van de Vogelzangbeek in
In de vallei van de Molenbeek in Oudenaken

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het 36km lange parcours door het Pajottenland vanuit Elingen

4 gedachten over “Het Pajottenland op zijn mooist-tochten Elingen 12/2/2023

Plaats een reactie