Wandelen in de Morvan : dag 1 : Vézelay et ses alentours 19/5/2023

De Morvan is een prachtige, rustige streek op een 500km van België. Een streek voor natuurliefhebbers die wandelend of fietsend van groene bossen, blauwe meren en leuke stadjes en dorpjes willen genieten. De Morvan is een dunbevolkt heuvelachtig massief in Frankrijk, in de Bourgogne. Het ligt op de grens van de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Yonne. Geologen beschouwen het gebied als een verre noordelijke uitloper van het Centraal Massief. Een groot gedeelte van de streek is onderdeel van het in 1970 gecreëerde Parc naturel régional du Morvan. 

Deze wandelvakantie willen we dit natuurpark in het hart van Bourgondië grondig verkennen. Oorspronkelijk was het onze bedoeling om de GR13 te wandelen van Vézelay naar Autun. Logistiek (openbaar vervoer, bagage, enz…) leek dit een heel moeilijke oefening. Daarom beslisten we om luswandelingen te stappen op en langs de GR13 waarin de hoogtepunten van de Morvan verwerkt worden.

Vandaag stapten we onze eerste tocht vanuit Pierre-Perthuis, een prachtige 22km lange tocht. We parkeerden onze wagen bij de oude brug over het riviertje de Cure. We klommen naar het centrum van het kleine dorpje en stapten naar de huidige brug over de Cure. Na het dwarsen van het riviertje bracht een natuurpad ons naar de prachtige Roche Percée. Dit is een natuurlijke rotsbrug in een bocht van de rivier de Cure. Een Pont d’Arc in het klein, lang geleden uitgesleten door het water. Het gat in de rots meet zes bij acht meter en is de naamgever van het dorp. Petra-Pertusa (doorboorde rots). Van bij de rots stapten we naar Précy-le-Moult. Vanuit dit gehucht stapten we met een mooie aaneenschakeling van veldwegen door de vallei van La Cure via het dorp Saint-Pére naar de rand van Vézelay. Dit stadje ligt op een heuvel met boven een door UNESCO beschermde prachtige basiliek. Na een heerlijke natuurklim bereikten we dit prachtig stadje. We bezochten de basiliek en maakt een lus rond de basiliek (met prachtige vergezichten) voor we in de gezellige straten van het stadje een pauze namen op een terrasje na 10km.

We daalden door de winkelstraat uit Vézelay en maakten een heerlijke lus over veldwegen tussen de wijngaarden rond Vézelay. Steeds weer hadden, we prachtige zichten op de hooggelegen basiliek. We daalden met een heerlijke veldweg tot bij de kerk van Saint-Père waar we na 14km een pauze namen in het portaal van de kerk.

Na onze pauze klommen we een hele tijd. Boven hadden we prachtige vergezichten tussen de wijngaarden. We trokken door een stukje bos voor een gevarieerd parcours ons naar Foisy-lès-Vèzelay bracht. Van hieruit trokken we met een veldweg over een heuvelrug terug naar Pierre-Perthuis na een schitterende tocht in een prachtige streek met heerlijk zomers weer.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/vezelay-et-ses-alentours-135204251

De startplaats van vandaag = de oude brug over La Cure in Pierre-Perthuis
La Cure
We klommen uit de vallei van La Cure naar de nieuwe brug over de rivier
Zicht op Pierre-Perthuis achter ons
La Roche Percée
Op weg naar Vézelay daar boven en Saint-Père vooraan
Heerlijke paden
La Cure
We dwarsten La Cure in Saint-Père
Klimmen naar Vézelay
Deel 2 van de klim
de basiliek van Vézelay
Vergezichten van bij de basiliek op de streek rond Vézelay
Saint-Père in het dal van waar we kwamen
Door de straatjes van Vézelay
Terrasje doen in Vézelay na 10km
de winkelstraat van Vézelay
Na Vézelay een prachtige lus door de wijngaartden
….
Op weg naar Saint-Père
Centrum Saint-Père
Na Saint-Père stevig klimmen
de vergezichten boven
Even door een bos
Prachtig parcours
Op weg naar Foissy-lès-Vézelay
Foissy-lès-Vézelay
Terug naar Pierre-Perthuis met deze veldweg over een heuvelrug

4 gedachten over “Wandelen in de Morvan : dag 1 : Vézelay et ses alentours 19/5/2023

Plaats een reactie