Marche des Bourgeons Chiny 9/3/2024

Startplaats : Maison de Village – Rue de Lorrène 48 – CHINY

Chiny is een klein stadje in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg. Chiny is één van de oudste dorpjes in de Gaume. De stad telt zo’n 5000 inwoners en ligt aan de rivier de Semois.

Organiserende club : LES ROUTHEUX IZEL (LUX 008)

Afstand : 37km

Parcours : We trokken ons door het centrum van Chiny op gang. Eénmaal uit het stadje vonden we de eerste controle na een goeie kilometer. We trokken de natuur in en klommen met een mooi natuurpad naar een uitkijkpunt, genoemd Rocher du Hât. De Rocher du Hât bereikt een hoogte van 365 m. Ze is de hoogste rots aan de Semois. Vanop de rots heb je een prachtig uitzicht over een grote meander van de Semois in de beboste vallei. We daalden vervolgens door het bos naar een grote weg. Met deze baan dwarsten we de Semois om in het volgend dorp te komen Lacuisine. In het dorp stapten we naar de Semois boorden. Langs de rivier stapten we uit het dorp en klommen zeer stevig nu naar een uitkijkpunt, genaamd Point de Vue La Rocher Fendu. Hier vonden we de tweede controle na 8km.

Na de koffie wachtte ons een stuk van 12,7km. Door het bos trokken we naar het volgend uitkijkpunt, Le Rocher Pinco. We daalden vervolgens en dwarsten de grote weg. We stapten onder de spoorweg en rondden een mooie waterpartij. We stapten een tijdje langs een klein riviertje voor we naar een plateau klommen. Na een passage door de bossen op het plateau daalden we prachtig langs een klein riviertje opnieuw naar de Semois vallei. Nu en dan dienden we het riviertje te dwarsen. Uiteindelijk klommen we terug door de bossen naar het plateau. Met een bosparcours bereikten we de controle na 20,7km.

Van hieruit maakten de 43km stappers een lus naar Herbeumont en terug van 15km. Wij beperkten de lus tot 9km. We daalden langs een riviertje over natuurpaden tot in de vallei van de rivier L’Antrogne. We stapten niet opnieuw uit deze vallei, met de 43km stappers, om Herbeumont te bereiken maar stapten langs de rivier met een eigen gemaakt parcours naar de vallei van de Semois. We daalden spectaculair om opnieuw bij de 43km stappers te komen langs de Semois bij Plage des Enfants. We volgden de Semois een tijdje voor we met een zeer stevige, lange klim terug de controle bereikten van daarnet op Parking Les Epioux na 30km

Na de controle trokken we door de bossen verder om de rand van de spoorweg te bereiken. Langs de spoorweg stapten we naar l’étang des Epioux. Langs de boorden van deze mooie waterpartij passeerden we ook het vervallen Château d’Epioux. Van daaruit klommen we opnieuw naar de grote weg die we dwarsten. Een prachtig natuurparcours leidde ons, hoofdzakelijk in dalende lijn, terug naar de Semois vallei. We dwarsten opnieuw de stroom en klommen stevig om in Chiny terug uit te komen na een ronduit prachtige wandeling….

Weer : Grijze dag met nu en dan wat motregen….

Opvallend :

Algemene beoordeling : Prachtige tocht

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/marche-des-bourgeons-chiny-163383545

We starten rond 8 uur in het centrum van Chiny
Na een goeie kilometer trokken we de natuur in….
We zetten de klim in naar het uitkijkpunt Rocher du Hât
Heerlijk zicht op de Semois vanop Rocher du Hât
Na het uitkijkpunt stapten we door dit bos….
de Semois in Lacuisine
Op pad langs de Semois
.We klommen heel stevig uit de Semoisvallei
Boven = uitkijkpunt La Rocher Fendu = prachtig zicht op de Semois
Bij dit uitkijkpunt was de tweede controle na 8km….Met Dirk en Carine
Naar het volgend uitkijkpunt
Opnieuw prachtig zicht op de Semois
Vervolgens door het bos….
Langs deze mooie waterpartij
En langs dit riviertje
We klommen verhard naar een plateau en zetten hier terug de daling in naar de Semoisvallei
Dalen langs een riviertje naar de Semois… en nu en dan dwarsten we het riviertje
Laatste maal naar de overzijde van het riviertje met de pallet en zetten een stevige klim in
Een mooi bosparcours volgde
De derde controle na 21km….Pascal is al terug van de lus van 15km
Op pad voor een lus van 9km
Hier verlieten we de 43km stappers
Eigen parcours langs de rivier L’Antrogne
Spectaculair dalen naar de Semois
Terug op het parcours van de 43km stappers langs de Semois
Plage des Enfants
Op pad langs de Semois
Langs deze waterval klommen we heel stevig uit de Semoisvallei
Boven bij de controle na 30km
Langs de waterpartij Les Epioux
het kasteel Epioux
Langs deze vijvers
Na het dwarsen van de grote weg volgde een heerlijk natuurparcours
We daalden naar de Semois
…..
Laatste maal over de Semois op 1km van het einde
Na een stevige verharde klim terug bij de startzaal in Chiny na een prachtige tocht

Voor meer Fotos’ klik op deze link FOTO’S

Het prachtig 37km lang parcours vanuit Chiny door de Semoisvallei

8 gedachten over “Marche des Bourgeons Chiny 9/3/2024

  1. De parcours in deze streek zijn toch nog altijd van een gans andere orde dan de parcours in de vlaanderen é ! Logisch natuurlijk , hier zijn de mogelijkheden niet voorhanden !

    Like

    1. Dit zijn inderdaad parcoursen hors categorie! Niet te vergelijken met wat je in Vlaanderen kan voorgeschoteld worden….maar wat afwisseling tussen Wallonië en Vlaanderen is ook leuk….Er zijn in Vlaanderen ook mooie tochten maar inderdaad niet van dit niveau 🙂 🙂 Grtjs

      Like

  2. De streek van Chiny is zeker prachtig, zijn daar meerdere malen voorbij gekomen als we La Gaume Buissonnière deden met Anne en de dochters en hadden daar altijd een controlepunt. Met onze club zijn we daar ook eens geweest met een bus, zeker de moeite waard.

    Like

    1. Ik heb er aan gedacht tijdens de wandeling Piet. Ik zag bewegwijzering van La Gaume Buissonnière tijdens de tocht….en dacht aan U. Ik wist van uw avonturen op dit circuit permanent vroeger. Inderdaad prachtig gebied hé daar! het was genieten…..grtjs en tot gauw 🙂 🙂

      Like

Plaats een reactie