Camino Sanabres dag 11 : Xunqueira de Ambia – Ourense 22/5/2024

Startplaats : Xunqueira de Ambia

Xunqueira de Ambía is een gemeente in de Spaanse provincie Ourense in de regio Galicië met een oppervlakte van 60 km². Xunqueira de Ambía telt 1.649 inwoners

Route : Camino Sanabres

De Camino Sanabres start in Granja de Moreruela, in de buurt van Zamora. Tot Santiago de Compostela is het via Puebla de Sanabria en Ourense een kleine 400km stappen (16 etappes).

Afstand van de elfde etappe : 23km

Omschrijving van de elfde etappe in de gids van de Camino Sanabres : De eerste helft van de etappe verloopt op kleine secundaire wegen door dorpen en gehuchten. Vanaf het industriegebied circa 2,5 uur van Ourense begint de invloedsfeer van de provinciehoofdstad.

Parcours : We wisten vooraf dat de elfde etappe…naar Ourense…de minst mooie etappe ging worden van de Camino Sanabres. We startten dan ook deze morgen met weinig verwachtingen op het dorpsplein van Xunqueira de Ambia. We daalden met een natuurpad naar de vallei van de Rio Arnoia. We dwarsten de rivier en klommen met een natuurpad uit de vallei…het regende. We klommen verder over een secundaire verharde weg. De moraal bij beiden was niet denderend. Gelukkig was er na 3,5km een bar open in A Pousa. We beslisten dan ook om te stoppen voor een koffie. Matthias uit Duitsland (een pelgrim die we iedere dag zien) zat er ook. We schoven bij hem aan. Zijn moraal was ook laag. Hij sprak van een taxi te bellen. We probeerden hem wat moed in te spreken en probeerden hem te overtuigen om verder te gaan tot de volgende bar = 5 kilometer verder.

Matthias zat nog in de pub toen wij vertrokken. Het was wat minder gaan regenen en de moraal kwam terug bij ons. We stapten hoofdzakelijk verhard door de gehuchten Salgueiros, Gaspar en A Beirada en Ousende tot in Penelas waar we opnieuw rustten in Bar Manuel na een goeie 8km.

Na onze tweede pauze trokken we verder over rustige verharde wegen door gehucht na gehucht tot aan de rand van de industriezone van Ourense. Hier rustten we een derde maal. We troffen er Hans en Maria….

Hierna dwarsten we de aangekondigde industriezone….de doorsteek viel al bij al nog mee…minder lang en minder erg dan gedacht. We verlieten de industriezone en kwamen in het voorstadje Reboredo. We klommen uit het stadje en daalden met zicht op Ourense. Een mooi natuurommetje bracht os in het volgend pittoresk dorpje = Seixalbo. Hier rustten we een laatste maal op een bank bij een bronnetje na 18km.

Daarna trokken we Ourense in. Een eindeloos recht stuk stuurde ons steeds (dat bleef maar duren) dieper de stad in….uiteindelijk passeerden we de Praza Maior en de mooie Iglesia de Sta Eufemia om via de winkelstraat ons hotel te vinden in het centrum van Ourense.


Weer : De eerste 3à4 uur regen en grijs weer…later geleidelijk aan wat zonniger

Opvallend : Deel twee van onze Camino zit er op = 6 etappes tussen Puebla de Sanabria en Ourense. We hebben in totaal al 269km (11 etappes) ….er wachten er ons nog 106km (5 etappes). We nemen morgen een rustdag hier in Ourense.

Algemene beoordeling : Genietbare etappe

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/camino-sanabres-dag-11-xunqueria-de-ambia-naar-ourense-171611805

We startten bij de kerk van Xunqeira de Ambia
Door Xunqueira de Ambia
We verlieten Xunqueira met dit pad
We daalden in de regen naar de Rio Arnoia
We klommen uit de vallei van de Rio Arnoia
Boven stapten we in deze café/bar na 3,5km in A Pousa
Matthias uit Duitsland (een dagelijks terugkomende pelgrim) zat er ook….
Langs het kerkje van A Pousa
Door een licht golvend groen landschap
Net voor het gehucht Gaspar….het regent wat minder
Na het gehucht Gaspar
…..
In A Beirada
Tweede pauze na 8km in Penelas
Na opnieuw wat gehuchtjes dwarsten we de industriezone van Ourense
Even pauzeren in Rebredo
We verlieten de industriezone en klommen uit Rebredo…..Boven zagen we Ourense in het dal liggen
Dalen naar Ourense
Mooi natuurommetje
We bereikten het pittoreske Seixalbo
Het dorpsplein van Seixalbo
Eindeloos lang….langs deze weg het centrum van Ourense in…
de tuinen van Las Burgas in Ourense
We zijn er eindelijk 🙂
Praza Maior van Ourense
De Iglesia de Sta Eufemia in Ourense
Door de winkelstraat van Ourense naar ons hotel in het hart van Ourense
Het 23km lang traject van Xunqueira de Ambia naar Ourense

7 gedachten over “Camino Sanabres dag 11 : Xunqueira de Ambia – Ourense 22/5/2024

  1. Het kan niet anders dat je op een tocht van 400km mindere passages hebt. Juliie hebben deze gehad in minder weer. De mooiere delen nu dus in mooier weer. De moral terug omhoog. We herkennen onze ervaringen meteen terug in jullie verhalen. Zalig om dit te lezen elke dag. ❤️❤️❤️

    Like

    1. Hey Rudy ze kondigen voor de komende dagen beter weer…zelfs tot 28°C…Wait and see 🙂 🙂 Vandaag even genieten van een rustdag en dan met volle moraal de laatste vijf dagen tegemoet…..bedankt om ons te volgen…Altijd leuk om iets van jullie te horen Grtjs

      Like

    1. Hartelijk dank Scotty…..Dat vonden wij ook van die taxi….Alhoewel we hier al wat gezien hebben van die “taxi” toestanden. Er wordt door bepaalde pelgrims nogal gemakkelijk teruggegrepen naar “de taxi”….En dan thuis komen en zeggen we hebben zoveel kilometers op de Camino gewandeld 🙂 🙂

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie