Camino Sanabres dag 12 : Ourense – Cea 24/5/2024

Startplaats : Ourense

Ourense is de derde stad van Galicië, de stad heeft meer inwoners dan Santiago de Compostela. Ourense heeft een rijke historie en is de moeite waard om te bezoeken. De historie van de stad begint in de Romeinse tijd. Uit deze tijd is tegenwoordig slechts een voetbrug in het centrum bewaard. Deze “Ponte Vella” (oude brug) gaat over de rivier Miño, de rivier die dwars door Ourense stroomt en vele kilometers verderop de natuurlijke grens tussen Spanje (Galicië) en Portugal vormt.

Route : Camino Sanabres

De Camino Sanabres start in Granja de Moreruela, in de buurt van Zamora. Tot Santiago de Compostela is het via Puebla de Sanabria en Ourense een kleine 400km stappen (16 etappes).

Afstand van de twaalfde etappe : 22km

Omschrijving van de twaalfde etappe in de gids van de Camino Sanabres : Ourense ligt in een dalketel waar we uit moeten. Het stadsgebied van Ourense maakt na de klim snel plaats voor een zeer groene en licht heuvelachtige streek. Omgeven door bosjes, akkers en weiden liggen kleine gehuchten aan de route

Parcours : We startten vanuit ons hotel in het centrum van Ourense. We stapten direct naar de Romeinse brug Ponte Vella. Met de brug dwarsten we de Rio Miño. Na de brug situeert zich een splitsing. Er zijn 2 varianten om in Cea te geraken. We kozen voor de rechtervariant….trouwens ook de officiële route.

We stapten met de lichtoplopende Avenida de Santiago geleidelijk uit Ourense. Na een tijdje verlieten we de drukke straat. Het sein om een stevige klim in te zetten. We klommen zeer stevig door de buitenwijk Cudeiro tot bij de Ermida de San Marco da Costa, waar we even rustten. Het klimwerk was echter niet gedaan….deels verhard….deels onverhard…bleven we klimmen. Steeds denk je nu zijn we boven maar achter iedere bocht dook een nieuw hellend stuk op. Bij het dorp Madrosende ploften we neer op een bankje na 7,5km….wat is me dat hier!

Gelukkig bleek kort erna dat de hellingen op waren…Een rustig en weinig denderend parcours bracht ons aan de rand van Tamallancos waar we na een elftal kilometers een terrasje deden.

Na onze koffiepauze bloeide de etappe volledig open. We stapten door de vergeten dorpjes Tamallancos en Bouzos. Een bosweg bracht ons in Sobreira en verder naar de middeleeuwse Pont de Sobreira over de Arroyo de Orban. Rond de brug pronkten wat vervallen huizen…ideaal om mooie foto’s te nemen. Na de brug klommen we Faramontaos in. Wanneer we dachten boven te zijn….werd de klim onverhard en heerlijk mooi. Langs een beekje en langs wijngaarden klommen we naar Viduedo, waar we na 18km op een bankje rustten.

Een prachtig natuurparcours door een bos leidde ons naar Casas Novas en verder naar Cea. We sloten de etappe af bij de Albergue van Cea.

Weer : Koude start….daarna heerlijk zomers weer

Opvallend : Zwaarste etappe qua hoogte meters tot nu toe….meer dan 600m stijgen…Te begrijpen als je ziet dat we startten on Ourense op een hoogte van 127m en dat de aankomst in Cea lag op een hoogte van 516m

Algemene beoordeling : Mooie, stevige etappe

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/camino-sanabres-dag-12-ourense-cea-171786736

We startten deze morgen in het hart van Ourense
We stapten over de Romeinse brug (Ponte Vella) over de Rio Mino
Zicht vanop de brug naar een zijde
Zicht vanop de brug naar de andere zijde
Na de Avenida de Santiago zetten we een zeer stevige klim in om Ourense te verlaten door de buitenwijk Cudeiro
Mooie Camino afbeelding langs de klim
Kilometers lang klimmen….je ziet Ourense in het dal liggen
Laatste stuk van de klim….wat onverhard
Eindelijk boven….op weg naar Tamallancos
Terrasje doen in Tamallancos na 11km
Na de koffie dwarsten we het dorp Tamallancos
Bij een waterput/bron in Bouzas
Op weg naar Sobreira
Daar moeten we straks naar toe = Faramontaos
Omgeving van de middeleeuwse brug van Sobreira
Klim naar Faramontaos
Na Faramontaos….verder klimmen maar dan onverhard
Prachtig parcours langs een beekje
Heerlijk pad….
verder klimmen langs een wijngaard
Volledig boven = Viduedo….waar we rustten op een bankje na 18km
Met dit pad verlieten we Viduedo
Heerlijk parcours op weg naar Casas Novas
…..
….
Door Casas Novas
Heerlijk pad richting Cea
Cea in zicht
Bij de albergue van Cea sloten we deze mooie maar ook zeer stevige etappe af
Het mooie 23km lange parcours tussen Ourense en Cea

4 gedachten over “Camino Sanabres dag 12 : Ourense – Cea 24/5/2024

  1. Alweer zo mooi. Dat zal nog tegenvallen als jullie straks weer moeten werken. Dan denk je vast met heimwee terug aan dit rustige en autoloze leven zonder gejacht en gehaast. Nog lekker even van genieten!

    Like

    1. Zullen we zeker doen Scotty genieten! Je verlangt enerzijds naar het einde…maar anderzijds is het ook het einde van een prachtig avontuur…die ze ons niet meer kunnen afnemen! Aan de werkstress zal ik nog niet denken. Op het werk integendeel….. zal ik wel eens aan dit prachtig avontuur terug denken….dat is zeker 🙂 🙂

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie