Camino Sanabres dag 15 : Bendoiro – Ponte Ulla 27/5/2024

Startplaats : Bendoiro

Bendoiro (officieel San Miguel de Bendoiro) is een deelgemeente van Lalin behorend tot de provincië Pontevedra, in de autonome gemeenschap Gallicië

Route : Camino Sanabres

De Camino Sanabres start in Granja de Moreruela, in de buurt van Zamora. Tot Santiago de Compostela is het via Puebla de Sanabria en Ourense een kleine 400km stappen (16 etappes).

Afstand van de vijftiende etappe : 29km

Omschrijving van de vijftiende etappe in de gids van de Camino Sanabres : Op de laatste kilometers naar Santiago genieten we nog een keer van het groene Noordwesten van Spanje. Dit over paden en kleine asfaltweggetjes door heuvelachtig terrein. Een lange afdaling voert naar Ponte Ulla

Parcours : We gingen van start vanuit ons hotel in Bendoiro, dat pal aan de Camino lag. Het eerste stuk liep parallel aan de N525 over kleine wegjes. We dwarsten de Rio Deza en kwamen in Taboada. Van daaruit stapten we met enkele mooie bospassages naar Transfontao. Een pad, dat meer een beek leek, dan een echt pad stuurde ons naar Silleda. In dit dynamisch provinciëstadje namen we een eerst pauze in een plaatselijk café na 8km.

Mooie paden door de buitenwijk O Foxo leidden ons uit Silleda. Bospassages en stukken door het open veld leidden ons naar Bandeira waar we een tweede maal rustten na 15km.

Na Bandeira hadden we wat verhard te verwerken door de gehuchten Vilarino en Parcuina. Met een bos doorsteek kwamen we in Dormelas. In de mooie en zeer verzorgde plaatselijke albergue trakteerden we onszelf op een frisdrank in de tuin van de albergue na 20km.

Vanuit de albergue dienden we verhard te klimmen naar de kerk en verder naar een plateau. We voelden beiden onze benen vol lopen….Het begon nu toch echt te wegen. Bovenop het plateau kwamen we bij de N525. Een heel mooie bosdoorsteek bracht ons in A Carballeira. Verhard stapten we verder naar O Seixo. Hier zetten we via Castro de afdaling in naar het dal van de Rio Ulla. Tijdens deze zeer stevige verharde afdaling hadden we een imposant zicht op de oude en de nieuwe spoorwegbrug. We daalden tot bij de rivier Rio Ulla. We dwarsten die en kwamen in Ponte Ulla, waar we ons hotel vonden langs de Camino.

Weer : Zomers weer

Opvallend : We zijn op 21km van het einde…Bij leven en welzijn staan we morgen voor de kathedraal van Santiago…..Maar morgenochtend moeten we eerst hier opnieuw uit de vallei van de Rio Ulla klimmen!

Algemene beoordeling : Zeer mooie etappe….maar ook zeer stevige door de afstand maar ook door het voortdurend klim- en daalwerk….het was een zeer stevige noot om te kraken vandaag.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/camino-sanabres-dag-15-bendoiro-puente-ulla-172213364

De mist hing in de valleien bij de start vanuit Bendoiro
Door Prado met deze weggetjes parallel aan de N525
De streek waar we door stapten…
de kerk van Taboada
Enkele mooie bos doorsteken volgden…
We bereikten Pazo Trasfontao
We verlieten dit gehucht met dit “beek”pad
We kwamen in Silleda
Terrasje doen in Silleda na 8km
Met deze paden verlieten we Silleda door de buitenwijk O Foxo
Prachtige omgeving….
Mooi pad door het open veld….
Over de Rio Toxa
Terrasje doen in Bandeira na 15km
Eindelijk een echte pelgrim in Bandeira
Na Bandeira….hadden we wat verhard te verwerken door de gehuchtjes Vilarino en Parcuina
We ruilden het verhard in voor een mooie bosdoorsteek
Even pauzeren…
Heerlijke bosdoorsteek
Op weg naar Dornelas
Genieten van een frisdrank in de tuin van de albergue van Dornelas
Heerlijk vergezicht in Dornelas
de kerk van Dornelas
Heerlijke bosdoorsteek….
Door O Seixo
Vanuit O Seixo zetten we de daling in naar de vallei van de Rio Ulla
Heerlijk zicht op de vallei van de Rio Ulla
de nieuwe imposante spoorwegbrug over de vallei van de Rio Ulla
Zeer stevige verharde afdaling
We zijn beneden….nog over de brug van de Rio Ulla en we zijn in Ponte Ulla
Over de Rio Ulla
Prachtige muur schilderij in Ponte Ulla
Heerlijk zicht op de oude en de nieuwe spoorweg brug over de vallei van de Rio Ulla van bij ons hotel in Ponte Ulla
Zeer mooie 29km lange etappe tussen Bendoiro en Ponte Ulla….maar ook zeer stevige door de afstand maar ook door het voortdurend klim- en daalwerk….het was een zeer stevige noot om te kraken vandaag.

10 gedachten over “Camino Sanabres dag 15 : Bendoiro – Ponte Ulla 27/5/2024

  1. Mooi dat je al eens een harde noot moet kraken. De voldoening zal des te groter zijn bij aankomst. Geniet van juliie laatste wandeldag morgen. Een moment dat jullie niet snel zullen vergeten. 😇😍

    Like

    1. Dank U wel Rudy….Klopt….het zou anders geen echte pelgrimstocht zijn 🙂 🙂 We kijken uit naar morgen……iets wat de vorige malen ook heel intens was….Zeker na de Camino Primitivo omdat dat een zeer zware tocht was geweest! Grtjs

      Like

  2. Toppie Gina en Krist 👌 Nog een laatste duwke en jullie hebben jullie doel bereikt 💪 GEWELDIG!!! 😍

    Bedankt om alles met ons te delen…we hebben mee genoten,maar dan wel vanuit onze luie zetel…🤩

    Like

Plaats een reactie