Gemzenpad – de Ronde van Lede 9/5/2021

Natuurgroep De Gemzen werd opgericht op 22 november 1979 door enkele natuurminnende jonge mannen waarbij avontuur in België voorop stond. Denk maar aan extreme wandeltochten, wildkamperen en genieten van kampvuur & gezelschap. Deze vereniging nam in deze corona tijden het initiatief om een permanent wandelparcours te creëren rond Lede met een maximum afstand van 30km (https://gemzen.be/gemzenpad/). Hierbij werd bewust gekozen voor zoveel mogelijk onverharde wegen….met als doel Lede met als zijn deelgemeeenten te ontdekken.

Rond 8 uur parkeeerden we onze wagen voor het clublokaal van de Gemzen in de Kerkevijverstraat 91 te Lede en gingen we van start voor een tocht van 30km. We dwarsten direct de spoorweg in de buurt van het station van Lede en trokken via een gevarieerd parcours naar de vallei van de Molenbeek. Een mooie aaneenschakeling van natuurpaden bracht ons langs Wanzele. We stapten naar de Serskampse bossen. Met een prachtig plankenpad trokken we door de vallei van de Serskampse beek. We verlieten het plankenpad en ruilden het in voor een doorsteek van een begrazingszone. We kwamen op een grote weg en hoopten een koffie te bemachtigen in het Sparrenhof, maar de zaak was nog dicht. We trokken deel 2 van de Serskampse bossen in en genoten van heerlijke paden die ons naar het gehucht Oud-Smetlede leidden. Een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden bracht ons in Smetlede…. Tijd voor een uitgebreide pauze na 12km op het gezellig terras van café de Rosten Mon.

Na onze pauze passeerden we de kerk van Smetlede en trokken tussen de boomkwekerijen richting Papegem. We rondden dit dorp over stapwegels. Een heerlijk natuurpad bracht ons aan de rand van het dorp Impe. We daalden opnieuw de vallei van de Molenbeek in. We dwarsten de rivier en trokken heerlijk door een mooie natuurzone. We dwarsten een weg en een jong bos nam het over en bracht ons aan de zuidrand van Lede. De mooie licht oplopende “pijpwegel” stuurde ons naar het sportcomplex van Lede waar we op het terras onze tweede pauze hielden na een kleine 20km. We hadden geluk want tijdens onze pauze kwam de enige regenbui van de dag voorbij….

We dwarsten het sportcomplex en stapten naar de volgende natuurzone Honegem. De prachtige Solegemwegel nam ons op sleeptouw. Langs een beekje en tussen de bloeiende bereklauws stapten we genietend door deze natuurzone. Enkele natuurpaden leidden ons weg en we dwarsten opnieuw de spoorweg. Een gevarieerd parcours in de vallei van de Ijsbroekbeek stuurde ons langs het domein Leeflank naar de buurt van de Vrijdagmarkt. De tronkwegel bracht ons geleidelijk terug naar het station van Lede en ook snel weer naar het clublokaal van de Gemzen. We hadden er een zeer mooie tocht opzitten met inderdaad heel veel onverharde wegen….Een aanrader! Bedankt aan de Gemzen voor het initiatief, de bepijling en het zeer mooie parcours….Merci pour le conseil à Francis Penninckx.

We gingen van start bij het clublokaal van de Gemzen….Kerkevijverstraat 91 te Lede
de te volgen bepijling
de eerste natuurpaden
Voorbij de Molenbeek….richting Wanzele
de kerk van Wanzele
Op weg naar de Serskampse bossen
de Serskampse bossen
Prachtig plankenpad
We ruilden het plankenpad in voor een doorsteek van een begrazingszone
de Serskampse bossen (deel 2)
Prachtige paden in de Serskampse bossen die ons naar Oud-Smetlede brachten
Op weg naar Smetlede
We namen een pauze op het gezellig terras van café de Rosten Mon in Smetlede na 12km
de kerk van Smetlede
Dit pad leidde ons uit Smetlede….richting Papegem
Op weg van Papegem naar de rand van Impe
Mooie natuurpaden in de vallei van de Molenbeek rond Impe
Doorsteek van een jong bos
de Pijpwegel stuurde ons naar de sportcomplexen van Lede
Tweede pauze na 20km op het terras van de sportcomplexen van Lede
We kwamen in de volgende natuurzone Honegem
De avontuurlijke Sonegemwegel stuurde ons tussen de bloeiende bereklauws
Hoe geraak ik hier door?
Mooie natuurpad (na het dwarsen van de spoorweg) in de vallei van de Ijsbroekbeek
Domein Leeflank
de Tronkwegel
Het station van Lede
Het zeer mooie 30km lange parcours van vandaag

2 gedachten over “Gemzenpad – de Ronde van Lede 9/5/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s