La Vallée de la Solières Ben-Ahin 8/5/2021

Vandaag waren we weer op stap in de Maasvallei. Waren we de voorbije tochten in de Maasvallei steeds in de buurt van Dinant of Namur…dan zochten we het vandaag iets verder namelijk in de omgeving van Hoei (Huy). We gingen van start bij de Maas in het gehucht Ahin (deel van Ben-Ahin). We wilden met een 28km lange tocht de omgeving van de vallei van het riviertje de Solières ontdekken.

Hiervoor wilden we gebruik maken van de permanente trailparcours van de groep Huyfortrail (https://huyfortrail.org). Die hebben het initiatef genomen om in de omgeving van Huy verschillende permanente trailparcours uit te stippelen. Zo is er één in Hoei met verschillende afstanden (tot maximaal 25km). Maar er zijn ook parcours in Gives (10,5km) en in het dorp Solières (12km). De organisatie heeft die 2 parcours verbonden tot een parcours van 23km. Wij wilden deze 23km stappen en maakten nog een extra lusje vanuit Ahin van 5km zodat we op 28km kwamen.

Van bij de Maas in Ahin stapten we direct naar het domein van het kasteel van Ahin. Door dit domein trokken we de natuur in. We klommen het Bois de Malvin in. Bij het binnenkomen van het bos pikten we het huyfortrail parcours van Solières op. De aanduiding is hier met oranje stippen. De markage is heel goed met steeds ook nog eens een bevestiging. We rondden direct heerlijk een droge vallei. We klommen langs de vallei uit het bos voor even. Een prachtig éénmanspad leidde ons tussen poortjes het dal van de Solières in. Wat volgde was een viertal maal dwarsen van de Solières….Steeds klommen we weg om terug te dalen naar het riviertje. Uiteindelijk trokken we uit Bois de Malvin. Na een kort verhard intermezzo daalden we over een natuurpad terug naar de Solières….die we opnieuw dwarsten. We klommen opnieuw door het Bois de Malvin naar het gehucht La Sarte à Ben.

Hier verlieten we het parcours van Solières en met een klein verbindingstuk kwamen we op het parcours van Gives (aangeduid met gele stippen). Een heel mooi éénmanspad nam ons mee en liet ons uiteindelijk naar een plateau klimmen. We genoten even van de aangeboden uitzichten voor we opnieuw een bos introkken. Een bank deed dienst als rustpost bij het binnenkomen van het bos na 14km. We trokken door het bos naar de omgeving van Gives. Hier werden we getrakteerd op een paar stevige klauterpartijen in het bos rond La Fontaine Sainte-Genevieve en de Terril Saint-Paul. We verlieten het bos bij de Vieux Charbonnage het officiële startpunt van deze lus. We daalden eerst verhard en later over natuurpaden naar Les étangs de Ben-Ahin. Langs deze waterpartijen stapten we naar het gehucht Ben. We dwarsten een verharde weg en zetten een nieuwe zeer stevige klim in. Die mondde uiteindelijk na een hele tijd boven op een plateau uit waar we het parcours van Gives verlieten en opnieuw naar het parcours van Solières trokken.

We daalden heerlijk over een schitterend éénmanspad tussen de daslook terug naar het riviertje de Solières. Wie dacht dat het ergste er op zat, had verkeerd gerekend. Er volgde een zeer stevige klim tussen de bomen van het riviertje weg. De afdaling was nog spectaculairder. We dienden ze zittend te nemen. Uiteindelijk kwamen we beneden opnieuw bij het riviertje. Hier verlieten we het parcours van de trails bij het ofiiciële startpunt van de tocht van Solières. Hier vonden we zowaar een terras. Op de dag van de heropnening van de terrassen waren we zowaar verplicht van hier een pauze te nemen 🙂 .

Na onze pauze trokken we van bij het terras naar de Maas. De Ravel langs de Maas zou ons terugsturen naar Ahin. We zagen Bas-Oha aan de overzijde van de Maas voor we onder de mooie brug, Pont Père Pire door stapten. We zagen nog het station van Statte aan de overzijde van de Maas voor we onze wagen terugvonden op het gehucht Ahin. We hadden er een mooie maar ook pittige tocht opzitten in grijs weer met nu en dan een spatje regen. Merci à Huyfortrail pour le beau parcours et la fléchage impecabble.

We gingen van start bij de Maas in het gehucht Ahin van Ben-Ahin
Château d’Ahin
Op weg naar Bois de Malvin
Bij het binnenkomen van het bos pikten we het parcours van deze trail op
We rondden mooi een droge vallei in Bois de Malvin
Gina langs de Solières
mooi natuurpad
Het gehucht La Sarte à Ben
Hier verlieten we het parcours van Solières en trokken naar het parcours van Gives
We klommen naar een plateau
Zicht op de vallei rond Gives
Les étangs de Ben-Ahin
Op het plateau kwamen we opnieuw op het parcours van Soliéres
Dalen van het plateau terug naar het riviertje de Solières
Spectaculaire afdaling
Terug bij de Solières…..voor het laatst
Genieten
Langs de Maas terug naar Ahin….Hier de huizen van Bas-Oha een de overzijde
Als afsluiter onder deze mooie brug door (Pont Père Pire)

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie en pittige 28km lange parcours

4 gedachten over “La Vallée de la Solières Ben-Ahin 8/5/2021

Plaats een reactie