Naar het Limburgse Bosland vanop de Keiheuvel in Wezel (Balen) 22/05/2021

We verblijven het verlengd weekend in een B&B in de Antwerpse Kempen, namelijk in Wezel (Balen). Onze B&B ligt tegen het natuurreservaat de Keiheuvel. Vanuit onze B&B maakten we vandaag een zeer mooie, bosrijke maar ook kletsnatte 33km lange wandeling die naar het Limburgse Bosland trok…meer bepaald naar het Kattenbos en het Pijnven.

Na een heerlijk ontbijt doken we direct het natuurreservaat de Keiheuvel in voor een eerste verkenning. Het regende lichtjes en zou voor de rest van de dag niet meer stoppen. Heerlijke zandwegen stuurden ons door dit mooie natuurgebied naar het Kanaal van Beverlo. Net voor het Kanaal verlieten we de Provincië Antwerpen en trokken Limburg binnen. We dwarsten het kanaal en stapten naar het Kattenbos. Hier wandel je door dennenbossen en langs één van de mooiste stukjes heide in Lommel. We dwarsten een grote weg (bij het monument “Bevlindert”) en kregen golvende zandpaden voor de voeten in Kattenbosserbergen. We stapten langs het vakantiepark het Blauwe Meer naar het Duits Militair kerkhof. Deze Duitse Militaire Begraafplaats is de grootste West-Europese begraafplaats uit WOII. Hier kregen 39 111 Duitse soldaten hun laatste rustplaats. We namen er een kijkje bij de eindeloze gravenrijen maar ook bij een kleine memorial. Bij deze begraafplaats is ook een taverne : Hof Ten Vrede. We genoten er van een koffie op het terras schuilend onder een boog voor de regen.

Na onze pauze trokken we nog even door de Kattenbossen voor we bij de testzone van Ford Lommel kwamen. Parallel met een fietspad stapten we langs deze testzone naar een volgende bosstrook, Het Pijnven. Het Pijnven is een Provinciaal Domein van 2000 ha, dat is gelegen in de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Mooie single tracks namen ons een hele tijd mee….We bereikten uiteindelijk “Fietsen door de bomen”. Dit is een fietsbrug in de gemeente Hechtel-Eksel dat fietsers via een cirkelvormige fietsbrug op de hoogte van de kruinen van de bomen brengt. We wandelden deze brug af…maar waren eigenlijk ontgoocheld wat dit maar voorstelde…We hadden er meer van verwacht.

Van bij “Fietsen door de Bomen” stapten we nog even door het Pijnven om op het gehucht Kerkhoven uit te komen. We rustten er een tweede maal na een goeie 20km in een bushokje. Vanuit Kerkhoven stapten we met een heerlijk natuurpad in een moerassig gebied terug naar de brug die ons over het kanaal van Beverlo liet stappen. We dwarsten als deze morgen het kanaal en stapten de natuurzone de Most in. De Most is een gebied van 540 hectare, gelegen langs de bovenloop van de Grote Nete. De Most is een uiterst nat valleigebied dat we verkenden over mooie natuurpaden. Bijzonder aan dit gebied is dat het die naadloos aansluit op een totaal ander natuurgebied. Namelijk het hoger gelegen Keiheuvel dat gekenmerkt wordt door droge open landduinen. We verkenden in de gietende regen een eerste deel van deze natuurzone en kwamen bij een paardenmanage en een vliegveld. Het tweede deel van de Keiheuvel was schitterend met heerlijke zandpaden en mooie vennen. We verlieten kort na de passage langs de vennen de Keiheuvel om terug bij onze B&B uit te komen na een zeer mooie maar jammer genoeg kletsnatte tocht.

Knooppunten : 98-97-99-1-167-163-151-149-150-143-144-145-146-140-138-139-141-106- (uitwijken om de Duitse Begraafplaats te bereiken) -111-113-114-177-178-216-286-287 (uitwijken om Fietsen door de Bomen te bereiken)-284-283-165-168-169-170-171-158-156-167-1-60-5-4-3-7-53-8-9-96-98

Voor de Foto’s van de tocht klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie maar kletsnatte 33km lange parcours van vandaag

Plaats een reactie