Het Brabants Vennenpad rond Valkenswaard (NL) van bij de Achelse Kluis (B) 23/05/2021

Vandaag reden we van bij onze B&B in Wezel (Balen) naar de Achelse Kluis. De Achelse Kluis is een Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel op de grens met Nederland. Na een 1/2 uurtje rijden bereikten we de Achelse Kluis.

Het Nederlandse lange afstandspad, de Brabantse Vennen, maakt vanop de rand van Valkenswaard een lus naar de Achelse Kluis om daarna terug naar de rand van Valkenswaard te trekken. We wilden deze lus volgen en verbinden met een eigen stukje parcours tot een 33km lange wandeling.

We parkeerden onze wagen op de parking van de Natuurpoort aan de Achelse Kluis en trokken direct de natuur in. Een mooi en gevarieerd parcours over boswegen, zandwegen en een fietspad leidden ons naar Soerendonk. Café de Bout was al open….Ideaal om na 7km een eerste stop in te lassen op het terras…

We verlieten vervolgens Soerendonk over een gevarieerd parcours met heel wat natuurpaden. We bereikten het riviertje Strijper Aa. Jammer genoeg was het aprcours hier gewijzigd en volgde het een fietspad. Wij kozen toch voor het oude traject op een natuurpad langs het riviertje. Dit lukte wonderwel. Ik denk dat het parcours gewijzigd, is naar aanleiding van beheerswerken?….maar het is wel jammer dat dit mooi stukje parcours zou verdwijnen uit het traject. Ons avontuur langs de Strijper Aa bracht ons in Strijp, een heerlijk Brabants dorpje. Vanuit Strijp trokken we het Leenderbos in. Een heerlijke verkenning van deze boszone bracht ons aan de rand van Valkenswaard. We verlieten het Leenderbos en dienden een grote weg te dwarsen….Net daar was een pannekoekenrestaurant (de Clown)….tijd voor een tweede halte na 17km.

Na onze pauze dwarsten we de grote weg en trokken de natuurzone Valkenhorst in. Zandwegen leidden ons heerlijk tussen de bossen en vennen van dit natuurdomein. Bij het verlaten van Valkenhorst verlieten we het GR-pad en trokken een rechte streep door de bossen richting Valkenswaard. Op de rand van dit stadje rondden we enkele visvijvers en kwamen opnieuw op het GR-pad Brabantse Vennen, dat we nu gingen volgen terug naar de Achelse Kluis.

Na een heel mooie natuurdoorsteek kwamen we opnieuw bij enkele visvijvers….We liepen hier totaal verkeerd. Eenmaal we dit door hadden, konden we het juiste pad niet bereiken door een beek. Na het vinden van een brugje waren we al snel 2km verkeerd gelopen. Uiteindelijk trokken we opnieuw het Leenderbos in. Heerlijke single tracks namen ons mee…opnieuw tussen enkele vennen. Met enkele mooie weidedorosteken en een mooie dreef bereikten we opnieuw de parking aan de Achelse kluis na een zeer mooie tocht in zonnige…maar winderige omstandigheden….beter dan de regen van gisteren.

We wilden dit stuk van het Brabants Vennenpad volgen….We gingen van start links onderaan en verbonden het traject bovenaan met een eigen stuk parcours
Heerlijk wandelen…het oude traject van het Brabants Vennenpad langs de Strijper Aa
Net voor het dorp Strijp
Valkenhorst

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 33km lange parcours van vandaag

2 gedachten over “Het Brabants Vennenpad rond Valkenswaard (NL) van bij de Achelse Kluis (B) 23/05/2021

Plaats een reactie