Het Brabants Vennenpad rond Valkenswaard (NL) van bij de Achelse Kluis (B) 23/05/2021

Vandaag reden we van bij onze B&B in Wezel (Balen) naar de Achelse Kluis. De Achelse Kluis is een Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel op de grens met Nederland. Na een 1/2 uurtje rijden bereikten we de Achelse Kluis.

Het Nederlandse lange afstandspad, de Brabantse Vennen, maakt vanop de rand van Valkenswaard een lus naar de Achelse Kluis om daarna terug naar de rand van Valkenswaard te trekken. We wilden deze lus volgen en verbinden met een eigen stukje parcours tot een 33km lange wandeling.

We parkeerden onze wagen op de parking van de Natuurpoort aan de Achelse Kluis en trokken direct de natuur in. Een mooi en gevarieerd parcours over boswegen, zandwegen en een fietspad leidden ons naar Soerendonk. Café de Bout was al open….Ideaal om na 7km een eerste stop in te lassen op het terras…

We verlieten vervolgens Soerendonk over een gevarieerd parcours met heel wat natuurpaden. We bereikten het riviertje Strijper Aa. Jammer genoeg was het aprcours hier gewijzigd en volgde het een fietspad. Wij kozen toch voor het oude traject op een natuurpad langs het riviertje. Dit lukte wonderwel. Ik denk dat het parcours gewijzigd, is naar aanleiding van beheerswerken?….maar het is wel jammer dat dit mooi stukje parcours zou verdwijnen uit het traject. Ons avontuur langs de Strijper Aa bracht ons in Strijp, een heerlijk Brabants dorpje. Vanuit Strijp trokken we het Leenderbos in. Een heerlijke verkenning van deze boszone bracht ons aan de rand van Valkenswaard. We verlieten het Leenderbos en dienden een grote weg te dwarsen….Net daar was een pannekoekenrestaurant (de Clown)….tijd voor een tweede halte na 17km.

Na onze pauze dwarsten we de grote weg en trokken de natuurzone Valkenhorst in. Zandwegen leidden ons heerlijk tussen de bossen en vennen van dit natuurdomein. Bij het verlaten van Valkenhorst verlieten we het GR-pad en trokken een rechte streep door de bossen richting Valkenswaard. Op de rand van dit stadje rondden we enkele visvijvers en kwamen opnieuw op het GR-pad Brabantse Vennen, dat we nu gingen volgen terug naar de Achelse Kluis.

Na een heel mooie natuurdoorsteek kwamen we opnieuw bij enkele visvijvers….We liepen hier totaal verkeerd. Eenmaal we dit door hadden, konden we het juiste pad niet bereiken door een beek. Na het vinden van een brugje waren we al snel 2km verkeerd gelopen. Uiteindelijk trokken we opnieuw het Leenderbos in. Heerlijke single tracks namen ons mee…opnieuw tussen enkele vennen. Met enkele mooie weidedorosteken en een mooie dreef bereikten we opnieuw de parking aan de Achelse kluis na een zeer mooie tocht in zonnige…maar winderige omstandigheden….beter dan de regen van gisteren.

We wilden dit stuk van het Brabants Vennenpad volgen….We gingen van start links onderaan en verbonden het traject bovenaan met een eigen stuk parcours
Ons startpunt vanop de parking van Natuurpoorrt aan de Achelse Kluis
Centrum Soerendonk
Terrasje doen na 7km bij café de Bout in Soerendonk
Hier verlieten we Soerendonk
Hier volgden we het oude traject van het Brabants Vennenpad langs de Strijper Aa
Heerlijk wandelen…
We bereikten Strijp
Vanuit Strijp trokken we een eerste maal het Leenderbos in…
Hier verlieten we een eerste maal het Leenderbos….
Tijd voor pannekoeken in het Pannekoekenhuis de Clown in Valkenswaard
Tijd voor de volgende natuurzone…..Valkenhorst
Hier verlieten we Valkenhorst en het GR-pad en trokken met dit pad naar de rand van Valkenswaard
Bij deze vijvers op de rand van Valkenswaard pikten we het tweede deel van het Gr-pad Brabantse Vennen op
Moeilijke passage om natte voeten te vermijden….
Bij deze vijvijvers liepen we totaal verkeerd
Na 2km verkeerd lopen bracht dit brugje ons opnieuw op het juiste traject
Terug het Leenderbos in….
Prachtige paden
Begin van een mooie weidedoorsteek
Langs een laatste ven
We kregen de Achelse Kluis in zicht
Een laatste dreef
Terug bij de Achelse Kluis na een zeer mooie wandeling
Het zeer mooie 33km lange parcours van vandaag

2 gedachten over “Het Brabants Vennenpad rond Valkenswaard (NL) van bij de Achelse Kluis (B) 23/05/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s