Vallée du Geer Wonck 29/05/2021

Vandaag maakten we een 30km lange wandeling door de vallei van de Jeker (in het frans = Le Geer). We gingen van start in Wonck. Wonck is een deelgemeente van Bassenge, in de provincië Luik. We wilden vanuit Wonck tot aan de grens met Maastricht (NL) stappen en terug.

We parkeerden onze wagen bij de kerk van Wonck en trokken direct door het stille dorp. We vonden een mooi pad langs de Jeker om ons uit het dorp te leidden. Een fietspad nam over en stuurde ons langs de Moulin de Brouckay naar Eben. We rondden Eben en klommen naar een plateau. Genietend in de zon stapten we over het plateau. Een stevige trappenpassage liet ons dalen van het plateau. We zagen het Albertkanaal en de cemenetfabriek van Lixhe in het dal liggen. Na een heel mooie afdaling stapten we langs de rand van de helling. Twee stevige trappenpassage later stonden we weer boven op de helling….die we volgden parallel aan het Albertkanaal en langs prachtige mergelgrotten. Een prachtig stuk parcours leidde ons via een boshelling uiteindelijk naar het Fort van Eben-Emael. Fort Eben-Emael, is een voormalig Belgisch militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd in het Interbellum.

Met een gigantische draaipoort stapten we het dak van het Fort van Eben-Emael op. Tussen de bunkers en de koepels stapten we door een grasvlakte. Een bospad stuurde ons van het dak af en een stevige trap liet ons verder dalen. Een fietspad stuurde ons vervolgens naar het Albertkanaal bij de plezierhaven van Kanne. We rustten er na een goeie 11km op het terras van de cafetaria van de plezierhaven.

Na onze pauze dwarsten we het Albertkanaal met de mooie hangbrug van Kanne. De Jeker dook onder het Albertkanaal en die pikten we weer even op aan de overzijde. We verlieten hem snel weer om het bos rond de Sint-Pietersberg in te klimmen. Een heerlijke verkenning op Nederlands grondgebied stuurde ons onder meer langs het ENCI-meer, de ENCI-groeve en de duivelsgrot. Van bij de Duivelsgrot trokken we over het Jezuitenpad naar het kasteel van Neercanne. Kasteel Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een 17e-eeuws barokkasteel in het Jekerdal in het zuidwesten van de Nederlandse gemeente Maastricht. Neercanne ligt aan de Cannerweg, nog net op Nederlands grondgebied, vlak bij het Belgisch-Limburgse dorp Kanne. We namen een kijkje in het kasteel voor we achter het kasteel het bos inklommen. Een prachtige holleweg liet ons tussen de rotsen dalen om in Kanne uit te komen. Op een bank bij een mooi kerkje namen we ons middagmaal na een kleine 20km. Naast het kerkje was een ijssalon….Het dessert was dan ook direct gekend.

Met enkele mooie stapwegels stapten we door Kanne terug naar de hangbrug. We dwarsten opnieuw het Albertkanaal en beklommen de Tiendenberg. We werden getrakteerd op een prachtig zicht op Kanne en de hangbrug achter ons. We daalden heerlijk over een bospad….later een graspad van de Tiendenberg. Een veldweg nam het over en bracht ons aan de ingang van het Fort Eben-Emal. We trokken het fort niet opnieuw in…maar stapten heerlijk langs de Jeker en langs de kerk van Emael. We rondden de steengroeve Marnebel over golvende natuurpaden om opnieuw Eben te bereiken.

We wandelden even door het centrum van Eben en klommen vervolgens naar de Silextoren of de toren van Eben-Ezer. De Toren van Eben-Ezer is een toren op een heuvelrug bij de Jeker. Hij is ontworpen en eigenhandig gebouwd tussen 1951 en 1965 door de autodidactische kunstenaar, architect, schrijver, esotericus en filosoof Robert Garcet (1912-2001). In en onder de toren bevindt zich een museum; het “Musée du Silex”. Van bij de toren stapten we over het plateau terug naar Wonck. We ontmoetten op het plateau zowaar Denise Dumoulin van La Godasse Oupeye en haar vriendinnen. Na een korte babbel trokken we verder om langs de grotten van Wonck terug onze auto te bereiken bij de kerk van Wonck na een prachtige, gevarieerde tocht in heerlijk zomers weer.

Dit mooie pad langs de Jeker leidde ons weg uit Wonck
We kwamen langs le Moulin du Brouckay
de afdaling van het plateau naar het Albertkanaal met de cementfabriek van Lixhe op de achtergrond
Zicht op het Albertkanaal
Prachtig zicht op de hangbrug en het drop Kanne
de ENCI groeve
de Duivelsgrot
We kregen chateau Neercanne in zicht
We rondden de groeve van Marnebel
We bereikten de Silex toren of de toren van Eben-Ezer

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het prachtige 30km lange parcours van vandaag

4 gedachten over “Vallée du Geer Wonck 29/05/2021

Plaats een reactie