Le Parc de la Deûle Houplin-Ancoisne (FR) 4/7/2021

Vandaag stapten we een zeer mooie 21km lange wandeling door “Le Parc de la Deûle” vanuit Houplin-Ancoisne. Dit plaatsje is een klein dorpje ten zuiden van Rijsel (Lille) in de buurt van de luchthaven van Seclin. We wilden van hieruit het “Parc de la Deûle” verkennen. Dit is een 400ha groot stadspark, rond de Haute-Deûle dat werd aangelegd om de agglomeratie van Rijsel te beschermen tegen overstromingen.

Toen we het plaatsje Houplin-Ancoisne bereikten, begin het net stevig te regenen. Jammer genoeg zou het de eerste drie uren van de wandeling onophoudelijk stevig regenen. We lieten het niet aan ons hart komen en trokken van bij de kerk van Houplin-Ancoisne via een stapwegel op pad. Na een korte passage door het centrum stuurde een veldweg ons weg. Die werd na een tijdje verhard en zette ons af in Ancoisne. We rondden heerlijk een woonwijk over een onverhard pad om zo goed als direct “Le Parc Jean-Jacques Rousseau” in te duiken. Dit is het eerste deel van “Parc de la Deûle”. We rondden volledig het Parc Mosaïc en kwamen bij het Canal de la Deûle, dat we dwarsten.

We doken een volgend stuk van “Parc de la Deûle” in, namelijk Bois de la Gite. In die gietende regen nam een heerlijk pad ons op sleeptouw. We passeerden een Plateforme d’observation en kwamen bij een prachtige houten wandelbrug. Hoog tussen de bomen is hier een heerlijk wandelpad geconstrueerd. We pikten opnieuw het wandelpad op tot bij les étangs de la Gite. Hier daalden we met een trap naar de boord van de vijvers. Wat volgde was een heerlijk stukje parcours met heel veel plankenpaden tussen prachtige waterpartijen en hoge rietkragen.

Uiteindelijk verlieten we het park en een mooie aaneenschakeling van veldwegen brachten ons in Wavrin. Bij het binnenkomen kwamen we in een volgend deel van “Parc de la Deûle” namelijk Parc des Ansereuilles. Met een eerste doorsteek van dit park kwamen we in het centrum van Wavrin. Blijkbaar is er in Wavrin één café en dit is gesloten op zondag….dus hielden we maar een rustpauze in een bushokje….Jammer genoeg geen mogelijkheid om onze spullen even te drogen.

Na onze pauze stuurden enkele wandelpaden ons terug naar Parc des Ansereuilles. Een heerlijke doorsteek met weer tal van plankenpaden en brugjes volgde en bracht ons opnieuw bij Le Canal de la Deûle. We volgden dit even over het jaagpad. We ruilden dit jaagpad snel in voor een schitterend natuurpad tussen Le Canal en de waterpartij Rigole du Nord. Meer dan voldaan bereikten we opnieuw een brug die ons over het Canal de la Deûle stuurde. We bereikten het gehucht Le Bac. Hier trokken we even onverhard langs de overzijde van het Canal. Dat verlieten we voor een prachtig pad langs le Canal de Seclin. Na een tijdje dwarsten we ook dit kanaal. Met een mooie afwisseling van natuurpaden stapten we van bij het kanaal door de velden terug naar onze wagen bij de kerk van Houplin-Ancoisne. We hadden er een zeer mooie tocht opzitten (geen 3km verharde wegen) die ik iedereen zou aanraden….Jammer genoeg zat het weer stevig tegen.

We gingen van start bij de kerk van Houplin-Ancoisne (Frankrijk)
Dze veldweg leidde ons in de gietende regen weg uit Houplin-Ancoisne
We dwarsten le Canal de la Deûle
Gina laat het niet aan haar hart komen dat het regent in Parc de la Deûle namelijk Bois de la Gite
Prachtig aangelegd houten wandelbrug tussen de hoge bomen
Wat volgde waren prachtige plankenpaden tussen veel waterpartijen
Op weg naar Wavrin
We bereikten het centrum van Wavrin…..hier zien we het stadhuis
We bereikten opnieuw Canal de la Deûle….dat we even volgden over het jaagpad
We ruilden snel het jaagpad in voor een heerlijk natuurpad
Met deze brug dwarsten we opnieuw Canal de la Deûle
mooi pad langs het Canal de Seclin
Terug richting Houplin-Ancoisne

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 21km lange parcours door “Le Parc de la Deûle”

2 gedachten over “Le Parc de la Deûle Houplin-Ancoisne (FR) 4/7/2021

Plaats een reactie