Réserve naturelle du Platier d’Oye de Grand-Fort-Philippe (FR)

We blijven voor het ogenblik het natuurschoon zoeken in Frankrijk. Vandaag waren we opnieuw op pad langs de mooie en rustige Franse Kust. We gingen van start vanuit het Noord-Franse plaatsje Grand-Fort-Philippe, midden tussen Calais en Duinkerke. Vanuit dit plaatsje bij de monding van de rivier de Aa wilden we het natuurgebeid Le Platier d’Oye verkennen. Ik maakte een 25km lange wandeling door en rond dit 400ha groot natuurgebied langs de kust.

We waren er vroeg bij deze morgen. Om 7 uur parkeerden we al onze wagen op de parking voor het stadhuis van Grand-Fort-Philippe…We wilden vroeg binnen zijn om de grote hitte te vermijden. Vanop het plein stapten we direct naar de rivier de Aa. Langs de rivier stapten we richting zee. Bij Le Calvaire des Marins verlieten we de Aa en stapten naar het Parc de l’Estran. We rondden met een plankenpad dit park en trokken met de GR120 Le Platier d’Oye in. Een duinenpad nam ons heerlijk mee. Na een tijdje klommen we met een prachtig aangelegde trap over de duinengordel naar het strand. Langs enkele bunkers stapten we heerlijk over het o zo rustig strand. We volgden het strand een baai in tot bij de parking van Chemin Les Huttes. Hier pikten we opnieuw de GR120 op. Dit maar voor een tijdje want in de volgende duinen geraakten we het spoor kwijt van de GR120. Dan maar zelf onze weg gezocht tussen de duinen, over het strand en klangs prachtige vennetjes tot bij de Camping Les Oyats. We hoopten in de cafétaria te kunnen pauzeren…maar die vonden we niet. Dan maar een boomstam gebruikt als rustpauze na 12km.

Verhard trokken we weg van de camping en tussen de velden…met nu een dan een veldweg….stapten we naar het gehucht Le Tap Cul. Van hieruit wandelden we over een graspad langs de Rue de la Mer richting zee. We passeerden le Tour Penchée, een in 1942 door gevangen genomen Russen gebouwde scheve toren in opdracht van de Duitsers. Van hieruit stapten we zo goed als direct naar de hoofdingang van le Platier d’Oye bij La Maison de la Dune. We namen een kijkje in de “Observatoire” waar we een prachtig zicht hadden op het natuurgebied. Met prachtig aangelegd plankenpad trokken we een hele tijd door het natuurreservaat. Wanneer de planken op waren….werd het ploeteren in het zand tussen de hagen zonder wind en in de zon….zweten dus. Onze zwerftocht mondde uit op de parking Les Escardines. Tijd voor een pauze op een bankje in de schaduw na 20km.

De verharde Avenue du Platier leidde ons weg. De Route des Dunes nam het over en leidde ons een laatste maal Le Platier d’Oye in. Dit maar voor een kort stukje want snel trokken we door een nieuw stuk van Parc de l’Estran terug tot bij de Calvaire des Marins. Langs de Aa stapten we terug tot bij een klein vismijntje, vanwaar we het centrum introkken tot bij onze wagen. Het terras van café de la Mairie trok onze aandacht. We laafden onze dorst voor we voldaan terugbolden na een ronduit zeer mooie wandeling in zomerse omstandigheden….wat is de Franse kust toch mooi en zo heerlijk rustig!

We gingen van start vanop de parking voor het stadhuis van Grand-Fort-Philippe
We kwamen direct bij de Aa….Zicht op de Phare de Gravelines aan de overzijde van de Aa
Laatste blik op de Aa met links Gravelines en rechts Grand-Fort-Philippe
Met dit plankenpad rondden we Parc de l’Estran
Met de GR120 trokken we La réserve naturelle du Platier d’Oye in
Het duinenpad leidde ons naar deze gigantische brug over de duinengordel om het strand te bereiken
We trokken een mooi baaitje in….vanop het strand
Vanop de parking Chemin des Huttes volgden we opnieuw de GR120
Hier verlieten we de duinen en het strand bij Camping Les Oyats
We trokken het hinterland in
Le Tour Penchée
Wat volgde waren prachtige plankenpaden door het natuurgebied Le Platier d’Oye
Zicht op de kerk van Grand-Fort-Philippe vanuit Parc de l’Estran
Terug bij de Aa

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 25km lange parcours door Le Platier d’Oye vanuit Grand-Fort-Philippe

4 gedachten over “Réserve naturelle du Platier d’Oye de Grand-Fort-Philippe (FR)

Plaats een reactie