Marche Transfrontalière à Montignies-Saint-Christophe 24/07/2021

Vandaag maakten we een zeer mooie 32km lange wandeling vanuit Montignies-Saint-Christophe. Dit is een dorpje in Henegouwen en deelgemeente van Erquelinnes. Het dorpje, langs de grote weg van Mons naar Beaumont, ligt tegen de Franse grens. Het is dan ook logisch dat het parcours van vandaag deels in België, deels in Frankrijk zich voltrok (vandaar de naam Transfrontalière).

We parkeerden deze morgen onze wagen langs de grote weg Mons-Beaumont…net bij het binnenkomen van Montignies-Saint-Christophe. We daalden direct langs le Château naar de vallei van het riviertje de Hantes. Samen met het riviertje La Thure zouden ze regelmatig opduiken tijdens onze tocht. We dwarsten het riviertje met het meest gekende punt van Montignies-Saint-Christophe, namelijk de Pont Romain. Dit is een kalkstenen constructie met 13 bogen. Met een mooie veldweg verlieten we Montignies-Saint-Christophe. We doken het Bois de Wihéries in. Een vettige “chemin” nam ons mee door het bos en zette ons af aan de rand van de Carrière de La Thure. We hadden een prachtig zicht boven op deze steengroeve. We daalden langs de groeve tot bij het riviertje La Thure. We volgden de vallei met een verhard verbindingstuk. Na een tijdje klommen we met een mooi natuurpad uit de vallei. We trokken door Bois Communal de Solre langs een nieuwe steengroeve. Ne een korte passage over een plateau volgde een heerlijk stukje parcours door het Bois Communal de Solre et Bersillies. Een éénmanspad, door het bos, op de grens tussen Frankrijk en België stuurde ons door enkele mooie kleine valleitjes naar Bersillies-l’Abbaye. Op het marktplein van dit klein Belgisch dorpje rustten we na 10 heerlijke kilometers op het terras van café La Bonne Humeur.

Na onze pauze dwarsten we het dorp en passeerden de kerk. We klommen verhard weg. We daalden heerlijk over natuurpaden terug tot bij de rivier La Thure. Even vergezelden we de rivier voor we weer wegklommen. Boven stuurde de Grande Drève du bois de Beumont ons door het bos Frankrijk binnen. Na een kort verhard verbindingstuk pikten we het vaste wandelparcours “Promenade de la Hantes” op die we 14km lang zouden volgen. We daalden direct met een mooie veldweg het Franse dorp Bousignies-sur-Roc in. We rondden het dorp en nam een pauze iets buiten het dorp na 18km.

Versterkt met spijs en drank gingen we terug op pad. We klommen verhard naar Hameau de Comagne. Hier daalden we heerlijk “Le Bois de Comagne” in. Beneden kwamen we opnieuw in de vallei van het riviertje La Hantes. Een mooie zwerftocht in de vallei van dit riviertje stuurde ons door Reugnies naar Cousolre. Er was kermis in het dorp. We rustten er een derde maal op het terras van café de la Poste na 25km.

Een heel mooi opklimmende veldweg stuurde ons uit Cousolre. Boven (hier verlieten we de Promenade de la Hantes” daalden we verhard terug naar Bousignies-sur-Roc. We rondden nu het dorp niet maar trokken volledig door het centrum. In het centrum dwarsten we opnieuw de rivier La Hantes en klommen naar het kerkplein. Vanop het kerkplein daalden we terug de vallei in. Met een mooie veldweg klommen we opneiuw uit de vallei een bos in. We verlieten definitief Frankrijk en daalden geleidelijk terug naar Montignies-Saint-Christophe. Met een passage door het centrum stapten we terug naar onze wagen langs de g rote baan. We hadden er een geslaagde wandeldag (in een voor ons voor deze tocht onbekend wandelgebied) opzitten in grijs weer…met de laatste 2 uur drukkend warm weer.

Pont Romain
Deze veldweg stuurde ons naar Bousignies-sur-Roc
Zicht op Bousignies-sur-Roc
We daalden Bois de Comagne in
Tijd voor een derde pauze op het terras van café de la Poste in Cousolre na 25km
Met dit pad verlieten we Cousolre
We klommen definitief uit de vallei van La Hantes

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 32km lange parcours ….deels in België…..deels in Frankrijk

Plaats een reactie