Marche du Val de l’Ourthe Esneux 23/10/2021

De wandelclub Les Bott’In Esneux bestaat dit jaar 45 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag trokken ze hun maximum afstand (normaal 30km voor deze tocht) op naar 42km. We waren er dan ook als de kippen bij deze morgen vroeg om deel te nemen aan deze 42km lange wandeling.

Rond 7 uur in het donker trokken we ons met veel bekenden op gang. We klommen verhard uit Esneux. Een onverhard trappenpad liet ons dalen naar de vallei van de Ourthe. We dwarsten de rivier en trokken tussen de huizen naar het station van Hony. Achter het station klommen we verhard uit de Ourthe vallei. Na een stevige klim trokken we langs de kerk van Mery naar de rand van Avister. We daalden een heel mooie vallei in. Een prachtig bospad leidde ons naar Sentier de la Crête boven op La Roche aux Faucons. De zon kwam piepen en er hing stevige mist in de Ourthevallei. Het was dan ook puur genieten boven op La Roche aux Faucons. De zon en de mist en de Ourthevallei bezorgden ons prachtige plaatjes. Na wat foto’s te hebben genomen stapten we verder. Kort na La Roche aux Faucons vonden we in een tent de eerste controle….tijd voor koffie.

Van bij de controle trokken we naar een Ravel. Die leidde ons naar Plainevaux. Na een verhard intermezzo verlieten we met de 42km stappers de andere afstanden. We daalden een mooie vallei in via Le Sentier du Fond de la Tesnière. Via enkele wandelpoortjes, gevolgd door mooie weidedoorsteken, trokken we naar een bosdoorsteek. Door Bois de Rotheux kwamen we in een woonwijk. Een gevarieerd parcours op de grens van Neupré en Rotheux-Rimière leidde ons terug. We vonden in een bosweg een wagen die dienst deed als tweede controle. We kregen er onze tweede stempel en kwamen snel weer samen met de 30km en 21km stappers. We klommen van de rand van Bois de Rotheux naar de omgeving van Château de Plainevaux. Het parcours rondde het kasteel met rustige boswegen die ons terugbrachten naar de eerste controle. Veel bekend volk in de controle…tijd om bij te praten….

Na deze derde controle trokken we er met de 42km stappers apart op uit. Een pittig parcours volgde….We daalden eerst via een brokkenafdaling….Later daalden we verhard verder. We stapten over een beek en een zeer stevige klim door een bos volgde. Boven daalden we opnieuw verhard om zo goed als hetzelfde punt van daarnet uit te komen. Betekende opnieuw klimmen nu in de andere richting. Boven pikten we de 21km en de 30km stappers op na een pittig stukje parcours. Verhard trokken we naar Strivay. We daalden opnieuw een vallei in en kwamen op een drukke baan. Dit maar voor even…want wat volgde was een nieuwe zeer stevige bosklim. Boven kwamen we bij een mooie kapel. We trokken op het plateau rond een veld voor we de daling inzetten naar Esneux. Na een zeer stevige afdaling kwamen we in de vallei van de Ourthe en zo goed als in de startzaal….Dit was echter nog te vroeg en met de 7km stappers trokken we ons opnieuw op gang. We klommen door een park en verhard verder. Boven hadden we een mooi zicht op Esneux. Door een bos en via een mooie weidedoorsteek kwamen we bij de laatste controle in Ham.

De Westvlaamse stappers Jean-Claude en Martine spraken ons er aan. Blijkbaar volgen ze onze wandelavonturen via deze blog. We zouden de rest van de dag samen optrekken. We daalden heel mooi met natuurpaden naar de Ourthe vallei. Wanneer we dachten dat we op weg waren naar de startzaal liet de parcoursbouwer ons weer stevig klimmen door een bos. Een mooi natuurpad bracht ons opnieuw in de Ourthevallei. Door de velden van de Ourthevallei stapten we terug naar de startzaal….We hadden er een zeer mooie maar ook zeer stevige (zeg maar zware) tocht opzitten met meer dan 1000m hoogteverschil.

Na wat verhard te hebben verwerkt in het donker waren dit de eeerste echte natuurpaden…
Gina op Sentier de la Crête
Parchtige vergezichten vanop La Roche aux Faucons richting de Ourthevallei
Met een Ravel richting Plainevaux
We daalden via Le Sentier du Fond de la Tesnière een mooie vallei in
Via deze poortjes verlieten we de vallei en trokken een weide in…
Bekend volk…
Met deze bospaden rondden we Le Château de Plainevaux
de derde controle = de eerste controle na een mooie lus
We daalden na de controle (alleen met de 42km stappers) zeer stevig
Op weg naar Strivay
Vanuit Strivay daalden we een vallei in…..Die mondde uit op een drukke weg
Vanop de drukke weg zetten we opnieuw een zeer stevige klim in…
Boven worden we getrakteerd op dit vergezicht
We bereikten deze mooie kapel
Mooi pad op de rand van een veld
We kregen Esneux in zicht
Stevige afdaling richting Esneux
We dwarsten de Ourthe in Esneux
We klommen vervolgens via dit park opnieuw uit Esneux en de Ourthevallei
Boven hadden we dit zicht op Esneux
Samen met Jean-Marc en Martine bij de vijfde controle in Ham
We daalden naar de Ourthevallei
Zicht op La Roche aux Faucons waar we deze morgen boven stonden
Na een stevige bosklim bracht dit natuurpad ons terug naar de Ourthevallei

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie maar ook pittig 42km lang parcours door de Ourthevallei vanuit Esneux

6 gedachten over “Marche du Val de l’Ourthe Esneux 23/10/2021

  1. Dag Krist en Gina,
    Heel aangename kennismaking vandaag in een prachtig decor? Maar om prachtige mistige beelden van de Ourthevallei te maken zullen we toch wat vroeger uit de veren moeten! 😊
    Alsook terug een minutieuze mooie beschrijving van de wandeling van vandaag, gemakkelijker voor te stellen als je er zelf bij geweest bent! 😃 En zoals steeds de afwezigen hadden ongelijk 😁

    Like

  2. Sehr guter Bericht und phantastische Bilder über den Marathon in Esneux . Ich bin nach dem roten Tor auf dem anschließenden Wiesenweg an euch vorbeigelaufen. Liebe Grüße aus Deutschland.

    Like

Plaats een reactie