Langs en over de Franse Grens van Komen naar Wevelgem 12/11/2021

Vandaag gebruikten we onze wagen niet om te gaan wandelen. We stapten van bij ons thuis naar het station van Wevelgem, onze woonplaats. Hier namen we de trein naar Komen (Comines). We stapten van hieruit terug naar ons huis in Wevelgem. Het zou een zeer mooie 30km lange lijntocht worden in de Leievallei deel op Frans grondgebied…deel op Belgisch grondgebied.

Om 8u20 namen we de trein in Wevelgem die ons 13 minuten later afzette in Komen (Comines). Een mooi fietspad bracht ons direct op een wandelpad langs het vroegere kanaal Ieper-Komen. We volgden dit kanaal tot bij de Leie. Langs de Leie stapten we naar de Komen-brug. Met deze brug dwarsten we de Leie en kwamen in Frankrijk, namelijk in Comines (France). We kwamen direct bij enkele prachtige gebouwen…Het prachtig Hôtel de Ville de Comines en de even prachtige église Saint-Chrysole. Langs deze kerk doken we Le Jardin Public in. We verlieten dit park en stapten tussen de bebouwing naar de oevers van de Leie. We kwamen terug in België, namelijk Wervik. We stapten het natuurgebied de Balokken in. Het 3ha grote recreatiedomein de Balokken is een eiland geklemd tussen de Nieuwe en de Oude Leie. We maakten er een uitgebreide lus op het eiland over heerlijke natuurpaden. Met een mooie wandelbrug verlieten we het eiland en dwarsten de nieuwe Leie. We kwamen bij de Briekemolen en het Nationaal Tabaksmuseum. Lansg de Leie stapten we van hieruit tot bij de in de zon badende Sint-Medarduskerk. Net voor de kerk namen we een pauze (na een goeie 7km) in de cafetaria ’t Leiezicht. We genoten er achter het glas in de zon van een koffie met een heerlijk zicht op de Leie.

Na onze pauze dwarsten we opnieuw de Leie met de nieuwe Wervik-Brug. We kwamen opnieuw in Frankrijk, namelijk Wervicq-Sud. We volgden de Leie van hieruit over het jaagpad. Na een tijdje verlieten we het jaagpad en trokken tussen de velden naar Bousbecque (France). We rondden deze Franse gemeente om in de zuidrand van deze gemeente uit te komen. Een heerlijke aanneenschakeling van natuurpaden stuurde ons van Hameau des Bois naar het natuurgebied Colbras in Halluin. We trokken door deze natuurzone en rondden de visvijver. Stapwegels lieten ons vervolgens heerlijk l’étang de la Tuilerie rondden. Verhard stapten we tot bij het vroegere station van Halluin. De vroegere spoorwegbedding leidde ons uit Halluin en stuurde ons terug naar de Leievallei. We kwamen in de natuurzone van de Port de Plaisance d’Halluin. Met een schitterend natuurpad verkenden we deze zone voor we over de sluizen stapten en opnieuw België binnenkwamen, namelijk in Menen. Over de Vaubanvesten stapten we het centrum in, waar we na een goeie 21km een nieuw pauze namen in een tea-room.

Rond het OC en langs de natuurzone de Poel stapten we opnieuw naar de Leievallei. We dwarsten zo goed als direct de Leie en stapten de volgende natuurzone in, namelijk het Diefhondbos. We namen de recent aangelegde nieuwe ingang om deze boszone te betreden. Het Diefhondbos is één van de oude beddingen die ontstaan zijn na de rechttrekking van de Leie in 1885. Die afgesneden arm werd jarenlang opgevuld met huishoudelijk afval. In 1979 werd het gebied ingekleurd als bos en in 1983 werd het stort gesloten. In de loop der jaren werden op het stort verschillende boomplantacties georganiseerd waardoor je er nu een bos vindt. Uit het Diefhondbos daalden we opnieuw naar de Leie. We verlieten het jaagpad direct om een mooi natuurommetje te maken. Na een nieuw stukje jaagpad vonden we een recent aangelegd natuurpad door Natuurpunt Leiemeersen. Met wandelpoortjes kwamen we in de Leie Meersen. We daalden heerlijk door deze meersen terug naar de Leie. We stapten vervolgens tot bij de Lauwe-brug. Hier dwarsten we een laatste maal de Leie. Nog even langs de Leie en langs het restaurant de abdijpoort om ons huis te bereiken in Wevelgem. Dit na een ronduit zeer mooie tocht…nog mooier gemaakt door de prachtige herfstzon.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/komen-wevelgem-93698293

Direct langs het vroegere kanaal Ieper-Komen
We stapten langs het kanaal tot bij de Leie, die we hier bereikten
Na het dwarsen van de Leie kwamen we in Comines (France) hier bij de église Saint-Chrysole
Hôtel de ville van Comines (France)
Le Jardin Public Comines (France)
Langs de Leie richting België = Wervik
de balokken in Wervik
Met deze prachtige voetgangersbrug verlieten we de Balokken
Zicht op de Leie en de Sint-Medarduskerk van Wervik vanop de voetgangersbrug
de Briekemolen Wervik
Na het dwarsen van de Leie hadden we dit zicht op de Sint-Medarduskerk van Wervik
We stappen op Frans grondgebied (Wervicq-Sud) opnieuw langs de Leie
Hier verlieten we de Leie en trokken richting Bousbecque (France)
We rondden Bousbecque met deze stapwegels
Vanuit de zuidrand van Bousbecque volgden we een mooie aaneenschakeling van natuurpaden
We bereikten natuurdomein Colbras in Halluin
de visvijver van de Colbras
Via de omgeving van het vroegere station van Halluin (France) stapten we terug naar de Leievallei
We kwamen in de natuurzone van de Port de Plaisance d’Halluin
Met deze sluizen trokken we opnieuw België (Menen) binnen
Over de Vaubanvesten naar het centrum van Menen
Vanuit het centrum van Menen stapten we terug naar de Leievallei
de volgende natuurzone het Diefhondbos
Na het Diefhondbos vonden we dit prachtig stukje natuur in de Leievallei
Opnieuw even over het jaagpad langs de Leie richting Lauwe
We verlieten het jaagpad voor dit nieuw aangelegd natuurpad in de Leiemeersen
Langs de abdijpoort in Wevelgem terug naar ons huis na een ronduit zeer mooie tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link : FOTO’S

Het zeer mooie 30km lange parcours in de Leievallei vanuit Komen naar Wevelgem….deels in Frankrijk….deels in België

4 gedachten over “Langs en over de Franse Grens van Komen naar Wevelgem 12/11/2021

Plaats een reactie