Graffitiwandeling Gent 27/11/2021

De voorbije week was beroepsmatig een hele drukke week. Daarenboven had de weermaker regen en smeltende sneeuw aangekondigd voor vandaag. Dit leidde er toe dat we het vandaag rustig hielden op wandelvlak. We kozen voor een 12km lange stadswandeling door Gent, met als rode draad door de wandeling Street Art of graffiti.

Het wordt weleens gezegd, een levendige stad herken je aan zijn streetart. Gent is een ruimdenkende en hippe cultuurstad, een canvas voor straatkunstenaars. Gent is uitgegroeid tot een graffitivriendelijke stad, met heel wat werken van o.a. Roa en Bué the warrior. Ik maakte een wandeling aan de hand van de kaart uitegegeven door het straatkunstfestival ‘Sorry, not sorry’ (https://visit.gent.be/sites/default/files/media/doc/2021-02/2021_PU_SNS_A2_NL.pdf). Ik wilde in onze wandeling genieten van heelwat mooie muurschilderingen maar ook van de toeristische hoogtepunten die Gent te bieden heeft.

We parkeerden onze wagen in de parking Zuid. We trokken direct op verkenning rond de Vooruit en rond het architecturaal kunstwerk De Krook. We kregen direct zicht op een prachtige muurschilderij van Pastel, een Argentijnse kunstenaar. Deze schilderij gaf de achtergevel van Kuiperskaai 14 een ware transformatie. Zijn werk “Pilgrims Pot” is grotendeels geïnspireerd op het Lam Gods. De bloemen – rozen, lelies en akeleien – zagen we eerder terug op het Lam Gods op de kroon van Maria. De bloempot werd versierd met de achtergrond van het paneel met de pelgrims. Via de Sint-Pietersnieuwstraat trokken we weg. We stapten even langs de Muinkschelde en kwamen op de Kantienberg. Via het Sint-Pietersplein stapten we naar de Kortrijksepoortstraat. In één van de vele horecazaken genoten we van een koffie.

Na de koffie bleven we de Kortrijksepoortstraat trouw tot bij de Ketelvaart. Die volgden we over een plankenpad om op de Kouter uit te komen. Via de Recolettenbrug kwamen we langs de Leie. Die volgden we tot bij de Sint-Michielsbrug. Net voor de Sint-Michielsbrug zagen we één van de mooiste muurschilderingen van de dag. Naar aanleiding van de bioscooprelease van ‘The Monuments Men’ in 2014 spoot graffitikunstenaar Bart Smeets een grote muurschildering op de zijgevel van het herenhuis op de hoek van de Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat, vlakbij de Sint-Baafskathedraal. Filmproducent 20th Century Fox zocht een eigentijdse manier om ‘The Monuments Men’ onder de aandacht te brengen. De stad Gent verwelkomde dit eigentijdse werk met open armen, een blijvende promotie van het Lam Gods, dat een prominente rol speelt in deze film.

Van bij de Sint-Michielsbrug stapten we het centrum in. We passeerden de Korenmarkt, het Emiel Braunplein, de Graslei en het Gravensteen. Van hieruit stapten we door enkele winkelstraten naar het autovrije Werregarenstraatje in het centrum van Gent. Dit is een gedoogzone voor graffiti. Het is officieel niet toegelaten om hier pieces en tags te zetten, maar het wordt wel gedoogd. De gedoogzone ontstond tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject met een bescheiden aantal werken op de muren. De straat kreeg al snel de bijnaam “graffitistraatje”. Tegenwoordig is de straat een kakofonie van kleuren. Van hieruit stapten we naar de Vrijdagmarkt. Langs de Dulle Griet kwamen we in de omgeving van het Patershol. We verkenden deze oude wijk in het historische centrum van Gent. Het gebied is ongeveer 4,5 ha groot en telt een gesloten stratenpatroon dat het uit de middeleeuwen heeft bewaard. We zwerfden door deze wijk. In deze zone zijn ook heelwat gezellige restaurantjes gevestigd. We konden dan ook niet weerstaan aan één van deze restaurants. We stopten om er gezellig te lunchen.

Na onze uitgebreide pauze trokken we verder en vonden in het Tempelhof een prachtig graffiti werk van ROA. ROA is al meer dan 20 jaar actief en hoort bij de top van internationale streetartkunstenaars. De artiest met Gentse roots werkt in alle anonimiteit terwijl zijn werken overal ter wereld terug te vinden zijn. Hij staat gekend om zijn gedetailleerde zwart-witafbeeldingen van knaagdieren, vogels, reptielen en bedreigde diersoorten. Via het Baudelopark stapten we naar de Sint-Jorisbrug en richting Dampoortwijk. In de Bastionstraat paseerden we de Reiger van ROA voor we richting de Sint-Machariuskerk stapten. Langs het museum van Stenen Voorwerpen kwamen we bij de Visserijvaart. Die volgden we tot bij de Lousbergbrug. Van hieruit stapten we terug naar het Zuid, waar we onze wagen op pikten. We hadden er een heerlijke wandeldag opzitten….een totaal andere tocht dan wat we gewoonlijk stappen…maar daarom niet minder leuk.

Prachtige muurschildering op de zijgevel van het herenhuis op de hoek van de Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat
Zicht vanop de Graslei
het Gravensteen
het Graffitistraatje
het Patershol

Voor meer Foto’s klik op deze link : FOTO’S

Het 12km lange parcours door Gent met als rode draad “Street Art”

8 gedachten over “Graffitiwandeling Gent 27/11/2021

  1. Inderdaad mooie foto’s en een gratis gidsbeurt in een voor mijn bijna onbekende stad 👍😃
    Ook een beetje verrast door het betere weer zie ik, in tegenstelling tot de voorspelling. Waren vandaag in Kaprijke, geen druppel regen en af en toe wat zon 😃
    We wilden naar Maredsous, maar toch maar niet geriskeerd voor het weer, jammer 😒

    Like

  2. Wauw.. wat een mooie streetart-tour! Dank je voor het delen!
    Wij deden die Sorry, we’re sorry-route alweer drie jaar geleden, maar ik zie hier maar één werk bij dat wij toen ook zagen.. we moeten duidelijk weer eens terug naar Gent!

    Like

Plaats een reactie