Langs de Deule en de Leie vanuit Lille (FR) naar Armentières (FR) 4/12/2021

Vandaag stapten we een mooie 32km lange lijntocht vanuit Lille (Rijsel) naar Armentières…volledig op Frans grondgebied. Om 8u07 namen we deze morgen de trein in Armentières. Veertien minuten later stapten we uit de trein in het station Lille Flandres, in het het hartje van Rijsel.

We stapten direct het centrum in. We passeerden Place du Théâtre met de Opera en het Belfort. Van hieruit trokken we naar Place du Général de Gaulle waar het reuzenrad onze aandacht trok. In de Rue Nationale genoten we van een koffie voor we door het park “Square Foch” en langs Quai du Wault naar het Parc de la Citadelle stapten. We verkenden dit park met een 17e-eeuws fort en een kleine dierentuin. Wandelpaden in dit park stuurden ons langs de Vestingen van het fort naar het Canal de la Deûle. Het jaagpad langs het kanaal zou de rode draad worden voor een hele tijd. Nu en dan verlieten we het jaagpad even voor een kort intermezzo maar meestal langs het jaagpad kwamen we in Marquette-lez-Lille. Het begon stevig te regenen en zou de volgden 3 uur niet meer stoppen. We dwarsten het kanaal in Marquette-lez-Lille en volgden het jaagpad aan de overzijde . Onder de snelweg Rocade Nord-Ouest door…trokken we een mooi stukje natuur in. Plankenpaden stuurden ons het Parc Robersart-Wambrechies in. We verkenden dit heerlijk park en verlieten het langs het kasteel. We stapten naar de plezierhaven van Wambrechies. Een gezellig caféetje langs deze plezierhaven bood ons rust aan na 10km….Tijd om onze spullen wat te drogen.

We dwarsten na onze pauze opnieuw de Deûle. Op het jaagpad aan de overzijde volgden we de Deûle langs een toeristische tramlijn. We passeerden Ferme Saint-Chrysole en trokken naar Quesnoy-sur-Deûle. Een bushokje deed dienst als middagpauze na 16km.

Na een korte verkenning van dit rustig stadje kwamen we terug langs de Deûle. We stapten tot net voor Deûlemont. De regen maakte plaats voor de zon en we dwarsten hier de Deûle. Aan de overzijde stapten we tot bij de monding van de Deûle in de Leie. Een mooi MTB pad in een bosje nam ons hier een tijdje mee. We stapten vervolgens langs de Leie Frelinghien binnen. Het jaagpad bracht ons in de dorpskom van Frelinghien. Alle horeca gesloten…dus moesten we ook hier terugvallen op een bushokje en dit na 24km.

Langs de Leie stapten we naar Houplines. Een mooi natuurpad langs een oude Leie arm bracht ons steeds dichterbij Armentières. Door een park langs vijvers kwamen we in een sportcomplex. Van hieruit stapten we terug naar de Leie. Dit voor kort want snel nam een pad tussen appartementsblokken ons mee naar het centrum van Armentières. Langs het stadhuis en een kleine kerstmarkt stapten we naar het station van Armentières waar we onze wagen oppikten na een echt mooie wintertocht.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/lille-armentieres-93697739

Onze startplaats het treinstation Lille Flandres in Rijsel (Frankrijk)
De Opera en het Belfort
Place Général de Gaulle
Langs Quai du Wault
Jardin Vauban
Langs de Vesten van het fort van Parc de la Citadelle
Prachtige natuurpaden in Parc de la Citadelle
Langs de Deule
Aan de overzijde van de Deule zien we Marquette-lez-Lille
Met een mooi stukje natuur trokken we richting Wambrechies….hier mooie plankenpaden
Parc du Château de Robersart-Wambrechies
We verlieten het park langs het kasteel van Robersart
In Wambrechies dwarsten we opnieuw de Deule…zicht op de plezierhaven van Wambrechies
Laatste blik op Wambrechies aan de overzijde van de Deule
Terug op pad langs de Deule
We kregen Quesnoy-sur-Deûle in zicht
Hôtel de Ville Quesnoy-sur-Deûle
Met deze brug dwarsten we de Deule
Mooi MTB pad in een bosje bij de samenvloeiing van de Deule en de Leie
Hier kwamen we langs de Leie
De kerk van Frelinghien, waar we na 24km nogmaals pauzeerden
Opnieuw langs de Leie richting Houplines
Oude Leie arm
Mooie vijver in een park bij het binnenkomen van Armentières
Hôtel de Ville Armentières
Het eindpunt van onze mooie tocht van vandaag = het station van Armentières

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 32km lange parcours van Lille naar Armentières

6 gedachten over “Langs de Deule en de Leie vanuit Lille (FR) naar Armentières (FR) 4/12/2021

Plaats een reactie