Bergues (FR) – Dunkerque (FR) – Bergues (FR) 11/12/2021

Vandaag trokken we opnieuw naar Noord-Frankrijk. We wilden vanuit Bergues met een 33km lange wandeling naar de zeedijk van Dunkerque wandelen en terug.

Bergues is een klein vestingstadje, overheerst door de klokketoren van zijn belfort, omringd door wallen en grachten. We parkeerden onze wagen achter het station van Bergues. Van bij het station stapten we direct naar de Porte de Bierne. We stapten onder de poort door en trokken de vestingen rond Bergues op. Over en langs de vesten stapten we tot bij de Port d’Hondschoote. Hier verlieten we Bergues. Langs het water van de wallen stapten we steeds verder weg. We bereikten, langs het Canal de Bergues, Bois de Forts. Het Bois des Forts is een natuur- en recreatiegebied voor de stad Duinkerke, behorende tot Koudekerke-Dorp. Oorspronkelijk was hier een moerasgebied dat werd ontwaterd om als tuinbouwgebied dienst te doen. Samen met de GR120 stapten we over rustige wandelpaden door dit gebied langs een gigantisch golfterrein. We stapten met leuke wandelpaden onder de snelweg door en kwamen in Coudekercque-Branche. In een plaatselijk café rustten we een eerste maal na 10km.

Langs het Canal des Moëres verlieten we Coudekercque-Branche. Een mooi natuurpad langs het Canal Exutaire bracht ons in de buurt van de zee. Door het Parc Fénelon bereikten we het Casino van Dunkerque. Hier kwamen we langs de zeedijk. We volgden die en stapten over de prachtige voetgangersbrug “La Grande Passerelle” van de zeedijk weg. We trokken de haven in. Wat volgde was kilometerslang een heerlijke verkenning van de haven van Dunkerque. We passerden achtereenvolgens Le pont de la bataille de Texel, Le Tour de Leughenaer, La Citadelle, Musée Portuaire, de universiteit, het station en Quartier des Mariniers. Met de Passerelle de la Gare stapten we naar Canal de Bergues. Een mooi wandelpad lansg het kanaal liet ons Coudekerque-Branche rondden. Langs het wandelpad namen we tijd voor een hapje en een drankje op een bank na 21km.

Het Canal de Bergues stuurde ons terug naar Bois des Forts. We startten een nieuwe verkenning van dit gebied langs Fort Louis en Fort Vallières. Van bij dit laatste fort stapten we naar de Route du Golf. Deze verharde rechte weg, langs het Canal de Bergues, stuurde ons terug naar de rand van Bergues (het minste stuk van de wandeling). Eénmaal Bergues bereikt pikten we de GR120 op om een nieuw stuk vestingen te verkennen. Deze verkenning mondde uit op de Groenenbergheuvel waar we de restanten van een vroegere abdij zagen. We daalden door Porte de Marbre naar het centrum van Bergues. Langs het Belfort stapten we naar de Eglise Saint-Martin. We rondden de kerk om opnieuw bij Porte De Bierne uit te komen. Van daaruit stonden we opnieuw snel bij onze wagen achter het station van Bergues na een zeer mooie wandeling in zowaar droog weer…’s voormiddags in een heerlijk winterzonnetje….’s namiddags in bewolkt weer.

We trokken Bergues in bij Porte de Bierne
Zicht op het Belfort van Bergues
Over de vestingen rond Bergues
Hier verlieten we Bergues
Een eerste maal langs het Canal de Bergues
Bois des Forts
de zon kwam piepen
Dit pad bracht ons uit Bois des Forts naar Coudekerque-Branche
Onze eerste halte na 10km in Coudekerque-Branche
We kwamen langs het Canal Exutaire
Op pad langs het Canal
We bereikten de zeedijk van Dunkerque
de parchtige voetgangersbrug “La Grande Passerelle”
de haven van Dunkerque
Quai de la Cunette
Tour du Leughenaer
Pont de l’université
We rondden Coudekerque-Branche langs het Canal de Bergues
We bereikten opnieuw Bois des Forts
Parc du Fort Louis in Bois des Forts
Ingang Fort Vallières
We bereikten opnieuw de rand van Bergues
Porte des Boules Bergues
Langs de Vaubanvesten van Bergues
de restanten van een vroegere abdij op de Groenenbergheuvel in Bergues
Porte de Marbre
Hôtel de Ville + Belfort Bergues
Musée Municipale du Mont de Piété Bergues
Terug bij Porte de Bierne
Terug bij het station van Bergues en onze wagen na een zeer mooie wandeling
De 33km lange zeer mooie tocht van Bergues naar Dunkerque en terug

4 gedachten over “Bergues (FR) – Dunkerque (FR) – Bergues (FR) 11/12/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s