Door het Scheldeland van Oudenaarde naar Gavere 26/12/2021

Deze morgen namen we in het station van Gavere-Asper de trein naar Oudenaarde. Vanuit Oudenaarde wandelden we met een zeer mooie 30km lange tocht terug naar Gavere.

Rond 8u30 verlieten we het station van Oudenaarde en trokken we door het centrum op pad. Over de markt met het prachtig stadhuis en langs het begijnhof stapten we naar de Schelde. Die volgden we even voor we de rivier dwarsten. We stapten naar Edelareberg. We beklommen die…eerst via een trap later over een mooi onverhard pad. Boven passeerden we de kerk van Edelare en via natuurpaden stapten we naar het bedevaartsoord Kerselare. Veldwegen stuurden ons weg uit Kerselare. Café de Nieuwe Keizer was al geopend…Tijd voor koffie na een goeie 7 kilometer.

Verhard stapten we richting Mater. Met enkele mooie stapwegels kwamen we in het gezellig dorp Mater. We namen een kijkje in de Sint-Amelbergakapel. We daalden uit Mater en een mooie aaneenschakeling van stapwegels leidde ons uit het dorp. We bereikten het Bos t’Ename. We dwarsten heerlijk deze mooie natuurzone. Natuurpaden namen het naadloos over en brachten ons heerlijk in Ename. Over het Ename-plein en rond de archeologische site van Ename kwamen we bij de Schelde….Tijd voor deel 2 een verkenning van de Scheldevallei na het eerste deel dat meer door de Vlaamse Ardennen trok.

Een heerlijk éénmanspad tussen rietkragen langs een oude Schelde arm bracht ons in Nederename. Bij de kerk vonden we opnieuw een café die open was….tijd voor een tweede pauze na een goeie 16km.

We rondden vervolgens opnieuw een oude Schelde arm en kwamen in de volgende natuurzone Rijtmeersen. De Reytmeersen of Rijtmeersen is natuurgebied van 47 ha evenwijdig langs de rechteroever van de Schelde, tussen de Ohiobrug te Nederename en Welden. Over modderige graspaden trokken we door deze mooie natuurzone om op het jaagpad langs de Schelde uit te komen. We volgden vervolgens een tijdje het jaagpad. We rondden het Blarewater over een heerlijk natuurpad voor we via de Brug van de Derde Jagers te Voet de Schelde dwarsten.

We trokken de volgende natuurzone in, de Grootmeers. Die lag er zeer drassig bij. Met een heerlijke verkenning trokken we door deze natuurzone, onder meer over een heerlijk plankenpad over een mooie waterpartij. Onze zwerftocht door deze natuurzone mondde uit aan de rand van Asper. Van hieruit stapten we via de Peetjeswegel naar het jaagpad langs de Schelde. Dit volgden we tot in Gavere. Een mooi natuurpad stuurde ons van het jaagpad weg. De Stationstraat nam het over en bracht ons naar het station van Asper-Gavere waar we onze wagen oppikten na een zeer mooie wandeling…..Het eerste deel in grijs weer…Deel twee was gekruid met enkele regenbuien.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/oudenaarde-gavere-93691637

We trokken direct door het centrum van Oudenaarde
We klommen uit Oudenaarde…op de flanken van Edelareberg
de kerk van Edelare
Met dit pad verlieten we Edelare
Bedevaartsoord Kerselare
We kregen Mater in zicht
Sint-Amelbergakapel in Mater
Met deze stapwegels verlieten we Mater
Ingang Bos ’t Ename
Heerlijke doorsteek van deze natuurzone
de Archeoligische site van Ename
Dit mooie pad langs de Oude Schelde arm leidde ons naar Nederename
de kerk van Nederename
Langs een volgende oude Schelde arm
de Rijtmeersen
Na de Strijmeersen volgden we het jaagpad langs de Schelde
Prachtig pad langs het Blarewater
Met de brug van de Derde Jagers te Voet dwarsten we de Schelde
Ingang van de volgende natuurzone Grootmeers
Prachtig plankenpad over een mooie waterpartij in de Grootmeers
Moeilijke passage
Met dit brugje in de Peetjeswegel richting het jaagpad van de Schelde
Onze aankomstplaats = het station van Gavere-Asper

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het zeer mooie 30km lange parcours Oudenaarde naar Gavere door de Scheldevallei

6 gedachten over “Door het Scheldeland van Oudenaarde naar Gavere 26/12/2021

Plaats een reactie