De Wijers – Land van 1001 Vijvers : lus 1 vanuit Bolderberg 28/12/2021

In het hart van Belgisch Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1001 vijvers, genaamd de Wijers. De Wijers is echter veel meer dan vijvers en waterplassen. Je vindt er enkele van de mooiste heidegebieden die je in Vlaanderen kan vinden : de Maten, de Teut, Molenheide en Haagdoornheide. Deze liggen allemaal in deze natuurrijke regio die zicht uitstrekt tussen Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Diepenbeek, Heusden-Zolder en Lummen. Ook het domein Bokrijk, de abdij van Herkenrode en de natuurdomeinen van Kiewit, Hengelhoef, Kelchterhoef en Bovy liggen binnen de afbakening van de Wijers.

Er loopt door dit gebied een 80km lange bepijlde wandelroute. Je kan deze wandelroute echter ook in 3 dagstappers van circa 25km stappen (aan de hand van aangeduide wandelwissels). We willen de komende 3 dagen deze 3 dagstappers afstappen. Vandaag stapten we vanuit Bolderberg de eerste lus, namelijk de meest westelijke lus in de omgeving van Heusden-Zolder….goed voor een zeer mooie tocht van 28km.

We logeren deze midweek in Limburg. Vanuit onze B&B bolden we deze morgen naar de kerk van Bolderberg. Hier parkeerden we onze wagen en trokken we ons op gang voor onze eerste verkenning van de Wijers. We trokken snel een eerste natuurgebied in (de Bolderberg). We klommen via zandpaden naar de top van de Bolderberg. We werden er niet alleen getrakteerd op een mooi vergezicht maar vonden er ook de Kluis van Bolderberg. Dit kapelletje is toegewijd aan OLV van Loreto en is iedere dag toegankelijk. We daalden van de Bolderberg en de typische zandwegen stuurden ons langs de Hamelvijver tot bij een drukke weg die we even volgden. Een korte bospassage en een stukje fietspad brachten ons in een waterrijk gebied. Bij de ingang van deze natuurzone namen we op een bankje een eerste rustpauze na een zevental kilometer.

Wat volgde was een prachtig stuk parcours. Heerlijke natuurpaden leidden ons tussen heel wat vijvers door. We verlieten het lange afstandsparcours en trokken met de verkorting de volgende natuurstrook in, de Platwijers. Langs de spoorweg kwamen we weer langs schitterende waterpartijen. Wanneer de hoofdroute weer bij ons kwam stapten we vanuit de Platwijers naar het Albertkanaal. Normaal dienen we dit kanaal direct te dwarsen maar er zijn werken aan de brug. De bepijling is aangepast en we dienden 3km extra te wandelen om via een spoorwegbrug over het Albertkanaal te geraken. Dit lukte en op deze wijze kwamen we in Kuringen. Ik paste hier ook nog eens het parcours aan om ons een horeca pauze te bezorgen na een goeie 17km in café “In ’t Dorp” in het centrum van Kuringen langs de Demer.

Vanuit het centrum van Kuringen stapten we snel terug naar de wandelroute “De Wijers”. Natuurpaden brachten ons bij de abdij Herkenrode. Dit prachtig voormalig klooster voor cisterciënzerinnen met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen is gelegen langs de Demer. Het wandeltraject dwarst dan ook het volledige domein van de abdij tot bij de Demer. We dwarsten de rivier en een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden leidde ons naar Stokrooie. Een bankje bij de kerk deed dienst als derde rustpunt na 24 kilometer.

Na onze pauze dwarsten we opnieuw het Albertkanaal. We volgden even het jaagpad aan de overzijde van het kanaal. Het had tot dan nog niet echt veel geregend…Nu en dan wat motregen…Maar op het jaagpad stak de wind enorm op en er volgde een echt onweder die niet meer zou stoppen tot onze aankomst in Bolderberg. In dit laatste stuk passeerden we echter het heel mooie park Bovy. We dwarsten dit park om in het centrum van Bolderberg uit te komen over een zeer mooi plankenpad. Jammer dat we er niet echt konden van genoten door de hevige regen….Maar meer dan voldaan vonden we onze wagen terug in het centrum van Bolderberg na een zeer mooie wandeling. We bolden vervolgens terug naar onze B&B waar we nu onze spullen kunnen drogen voor de aangekondigde regen van morgen.

We gingen van start vanuit het centrum van Bolderberg
De bepijling die we volgden
Direct het eerste natuurgebied de Bolderberg
Met zandpaden beklommen we de Bolderberg
Boven hadden we dit vergezicht
Boven op de Bolderberg vonden we ook de Kluis van Bolderberg (met kapel ter ere van OLV van Loreto)
We daalden van de Bolderberg tot bij de Hamelvijver
Ingang van een prachtige natuurzone met heelwat vijvers
Eerst even pauzeren op een bankje na een zevental kilometer
In deze natuurzone splitsten we van de hoofdroute (blauwe pijl) om de dagstapper (inkorting gouden pijl) van vandaag te stappen
Schitterende waterpartijen
We stapten hier door de volgende natuurzone, de Platwijers
Normaal dienden we met deze brug het Albertkanaal te dwarsen…maar er zijn werken aan de brug….dus 3km extra naar de volgende brug om het Albertkanaal te dwarsen
Gina op het jaagpad langs het Albertkanaal op weg naar de volgende brug
Hier dwarsten we dan toch het Albertkanaal
We kwamen in Kuringen, deelgemeente van Hasselt
De Demer stroomt door Kuringen
Onze horeca stop van vandaag café “In ’t Dorp” in Kuringen
Vanuit Kuringen kwamen we snel weer op het traject van “de Wijers”
We bereikten de abdij van Herkenrode
Met de wandelroute stapten we door de poort en door het volledige abdijdomein
Opnieuw over de Demer
de Demerbeemden
Vanuit de abdij volgden we een mooie aaneenschakeling van natuurpaden op weg naar Stokrooie
de kerk van Stokrooie
Met deze brug dwarsten we in Stokrooie opnieuw het Albertkanaal
We kwamen in de gietende regen in Park Bovy
Heerlijke plakenpaden stuurden ons door Park Bovy
Langs deze gebouwen verlieten we Park Bovy
We kwamen in een ware zondvloed opnieuw aan in Bolderberg na een zeer mooie wandeling
De zeer mooie 28km lange westelijke lus door de Wijers vanuit Bolderberg

6 gedachten over “De Wijers – Land van 1001 Vijvers : lus 1 vanuit Bolderberg 28/12/2021

  1. Ja man, prachtig daar 😃! toch jammer van da weer voor jullie. Limburg heeft toch prachtige wandelgebieden, jammer dat het zo ver is van de kust 😒

    Like

    1. Dank U wel Jean-claude 🙂 Inderdaad jammer van het weer…maar het is winter hé….Deze tochten moeten nog zoveel mooier zijn in mooi weer. Valt nog mee Jean-Claude van Middelkerke naar Hasselt….is maar even ver als naar de Ardennen 🙂 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s