Le Tour du Pays d’Aire vanuit Aire-sur-la-Lys (FR) 15/01/2022

We gingen het vandaag weer in Noord-Frankrijk zoeken. We trokken naar Aire-sur-la-Lys om voor ons een nieuw wandelgebied te ontdekken. Aire-sur-la-Lys is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais met ongeveer 10000 inwoners. Dwars door de stad loopt de nog smalle en jonge Leie op weg naar België. Deze stad heeft nogal wat cultureel erfgoed met zelfs een belfort dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De streek rond Aire-sur-la-Lys die we wilden ontdekken is waterrijk. Er is een bestaande en gemarkeerde wandelroute Le Tour du Pays d’Aire = 39 kilometer en volgens het bureau van toerisme in 2 dagen te stappen. Ik paste de tocht wat aan tot een mooie 34km lange dagtocht.

We parkeerden rond 8 uur onze wagen langs de Leie bij de prachtige Chapelle Baudelle. Het was donker, koud en zeer mistig. Langs de Leie trokken we ons op gang. De kaaien en brugjes brachten ons bij Bassin des Quatre Faces. Van daaruit verlieten we de Leie en stapten naar het Canal de Neufossé. We volgden het kanaal een tijdje over het jaagpad. Maar snel verlieten we het jaagpad voor een mooie verkenning van het natuurgebied Parc Naturel des Ballastières. We laveerden ons heerlijk langs vele waterpartijen. Onze aanwezigheid deed de vele watervogels schrikken…Jammer dat de zon hier niet scheen. Vanuit het natuurgebied trokken we via een leuke passage bij een brug opnieuw naar het jaagpad. Dit volgden we tot op de hoogte van het dorp Blaringhem (aan de overzijde van het kanaal). Met een verhard verbindingstuk kwamen we opnieuw op Le Tour du Pays d’Aire. We zouden het parcours voor de rest van de dag van hieruit blijven volgen tot bij onze wagen. Een drassige veldweg leidde ons naar Racquinghem. Ik had hier een pauze voorzien in café Le Sulky. Jammer genoeg was de café dicht voor jaarlijks verlof…

Een heel mooi graspad leidde ons uit Racquinghem en stuurde ons het natuurgebied Plateau des Landes (Les Bruyeres) in. Wat volgde was een heerlijke rondleiding in dit mooi natuurgebied waar zelfs de gaspeldoorn nog bloeide. Trappen, brugjes en drassige natuurpaden waren de ingredienten van onze zwerftocht. Een graspad nam het naadloos over en leidde ons naar Quiestède. We verlieten verhard het dorp en doken de volgende natuurzone in…namelijk Bois d’Ecques…Ook hier was het genieten van de heerlijke rondleiding door deze natuurzone. Het was ook hier even klimmen. Gina vond het jammer dat de zon nog altijd niet scheen. Want dit zou hier mooie plaatsjes hebben opgeleverd met ook hier de bloeiende gaspeldoorn. Met een gevarieerd parcours tussen de velden stapten we naar Roquetoir. Ik had hier na 21km een tweede pauze voorzien in Café Le Roque-Comptoir. Hier gelukkig geen jaarlijks verlof…dus tijd voor koffie en een boterham en ons wat opwarmen….want de verhoopte zon bleef weg.

Na onze uitgebreide pauze leidden prachtige natuurpaden ons rond in Roquetoire. We maakten een heerlijke lus over de Vieux Chemin de Thérouanne in de vallei van het riviertje Ruisseau de la Petite Becque. Deze lus mondde uit aan de zuidrand van Roquetoire. Van hieruit zetten we koers tussen de velden over een gevarieerd parcours naar Glomenghem. Hier pikten we opnieuw de smalle en jonge Leie op. Een heel mooi pad langs de rivier bracht ons in Moulin-le-Comte. We passeerden het plaatselijk kasteel en maakten een verhard ommetje om opnieuw langs de Leie te komen. Langs de Leie stapten we Aire-sur-la-Lys binnen. Via een passage langs de statische Porte de Beaulieu bereikten we opnieuw onze wagen na een mooie tocht bij de prachtige Chapelle Baudelle. Jammer genoeg had de tocht te leidden onder het feit dat het gans de dag mistig was en de verwachte zon niet op de afspraak was….Waarschijnlijk zal de tocht in de zon nog veel mooier zijn.

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 34km lange parcours vanuit Aire-sur-la-Lys door le Pays d’Aire

6 gedachten over “Le Tour du Pays d’Aire vanuit Aire-sur-la-Lys (FR) 15/01/2022

  1. Ja toch wel weer een mooie verrassende wandeling, en goed aangeduid zie ik 👍 Jammer van de mist natuurlijk, maar twas voor iedereen tzelfde vandaag, dus 😒 (of toch niet, in d’ hogere dardennen was het blijkbaar zonnig vandaag!)

    Like

Plaats een reactie