Treinstapper…van het Station van Schulen naar het Station van Kiewit 30/04/2022

We zijn enkele weken geleden gestart aan een zwerftocht door België vanuit Hemiksem. We stapten reeds vanuit Hemiksem via Boom naar Mechelen, Wespelaar-Tildonk, Aarschot, Zichem en Diest naar het station van Schulen. Vandaag pikten we daar de draad weer op voor een Limburgs weekend. We wilden vandaag met een 31km lange tocht het station van Kiewit bereiken…morgen trekken we bij leven en welzijn verder naar Genk.

Vanuit het station van Schulen stapten we langs de Schulensebaan naar het natuurreservaat Lummensbroek. Dit 7 ha grote vijvergebied (afgescheiden van het Schulensbroek door de spoorlijn Diest-Hasselt) kwam enkele jaren terug in handen van Natuurpunt en werd erkend als natuurreservaat. Langzaam werd het gebied hersteld. Plantengroei en dierenleven zijn in volle ontwikkeling. We trokken deze natuurzone in en stapten heerlijk langs enkele beekjes en tussen enkele waterpartijen. In de vallei van de Mangelbeek, in deze natuurzone, rondden we een watermolen en namen een kijkje in een vogelkijkhut. We verlieten uiteindelijk dit natuurgebied met een prachtig éénmanspad en dwarsten de Schulensebaan. Dreven langs private bossen en enkele vijvers namen ons mee en stuurden ons het natuurgebied Thiewinkel in.  Natuurgebied Thiewinkel is gelegen in het meest westelijke gedeelte van de Laambeekvallei, op de grens van de gemeentes Lummen, Hasselt en Heusden-Zolder. Het gebied wordt door de E313 in tweeën gesneden. Het deel ten westen van deze snelweg die we hier verkenden is een landschap met vijvers en vochtige bossen. We rondden deze prachtige natuurstrook. Bij één van de mooie vijvers namen we in deze natuurzone na een goeie 8 km op een bankje een eerste pauze.

Na onze pauze in Thiewinkel was het een tweetal kilometer op de tanden bijten want de E313 en het Albertkanaal vormen een moeilijke barrière. Over een drukke weg langs lintbebouwing en door een industriezone overwonnen we deze barrière. Eenmaal voorbij het Albertkanaal daalden we het centrum van Viversel in. Hier pikten we een mooi natuurpad op in de vallei van de Laambeek. Dit pad passeerde enkele mooie vijvers om in de buurt van het autocircuit van Zolder te komen. We trokken vervolgens bosrijk langs de vijvers van Terlaemen. We klommen van de vijvers naar het uitkijkpunt van Terlaemen bij de Kluis van Bolderberg. Hier hielden we na een goeie 15 km een tweede pauze.

We passeerden hier enkele maanden terug ook bij onze 3 daagse verkenning van de Wijers. Door het Vogelzangbos daalden we naar de Hamelvijver. Een mooi bospad nam ons en tijdje mee langs de Hammelvijver. Een kort verhard intermezzo stuurde ons vanuit het Vogelzangbos naar de rand van de natuurzone Wijvenheide. We volgden niet het pad dat we in de maand december bewandelden maar stapten tussen enkele mooie waterpartijen naar de vogelkijkhut van de Wijers bij de kleine Vijver. Een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden stuurde ons vervolgens naar het vakantiepark Heidestrand waar we op het terras van de cafétaria een uitgebreide pauze namen na 23km.

Na onze pauze trokken we opnieuw de Wijers in. Wat volgde was een heerlijke verkenning van deze naturzone over mooie natuurpaden tussen prachtige waterpartijen. Uiteindelijk verlieten we de Wijers en trokken door een woonwijk nar het station van Kiewit. Hier sloten we de zeer mooie (bos- en waterrijke) tocht van vandaag af…Op naar morgen richting Genk.

Bedankt aan http://www.schampavie.be voor de inspiratie

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/van-het-station-van-schulen-naar-het-station-van-kiewit-101444749

de startplaats van vandaag = het treinstation van Schulen
Direct deze natuurzone in…
Langs de Mangelbeek
Mooie waterpartij in het Lummens Broek
Prachtig natuurpad
Deze dreef bracht ons van het Lummens Broek naar Thiewinkel
Ingang van de natuurzone Thiewinkel
Parchtige vijvers in Thiewinkel
Na wat verhard te hebben verwerkt…dwarsten we het Albertkanaal
Dalen langs het Albertkanaal
Jammer genoeg is dit terras langs het Albertkanaal nog gesloten
Pad langs de Laambeek met de kerk van Viversel op de achtergrond
Mooi pad langs de Laambeek
Hier verlieten we de omgeving van het autocircuit van Zolder
Beklimming van de Bolderberg
Uitzicht vanop de Bolderberg op het kasteel van Terlaemen
de Bolderberg kluis
Vogelzangbos
Hammelvijver
Vogelzangbos
Ingang van de Wijers (Wijvenheide)
UItkijktoren van de Wijers
Pauze na 23km op camping Heidestrand
Verder door de Wijers
Grote Platwijer
Onze aankomstplaats van vandaag

4 gedachten over “Treinstapper…van het Station van Schulen naar het Station van Kiewit 30/04/2022

  1. Zou die tochten ook eens kunnen stappen, niet zo ver van ons stekje in het “buitenland” dank om de route op Wikiloc te plaatsen, ga jullie dan eens trakteren als ik jullie eens tegenkom……..

   Like

   1. Waarom niet? Geniet er zeker van! En wat dat traktaat betreft…ik hou je aan je woord. We moeten trouwens nog eens afspreken…als we ook in het “buitenland” zijn 😀😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s